Dodaj do ulubionych

pytanie o dopajanie

23.05.14, 06:50
Drogie forumowiczki, karmię moją prawie 4 miesięczną córkę moim mlekiem, z tym, że jestem kpi.. Dziecko jedzące bezpośrednio z piersi może napić się mleka pierwszej fazy i zaspokoić pragnienie, ja podając odciągnięte mleko siłą rzeczy daję jej zmieszane. Stąd moje pytanie, podawać wodę w takie upały?
Obserwuj wątek
    • madziatd Re: pytanie o dopajanie 23.05.14, 08:26
      Nie będę CI radzić bo wolę aby wypowiedziały się dziewczyny np. yumemi, mruwa itp.
      Ja karmię tylko piersią i od 2-3 dni mały zasysa minimum co półtorej godziny. Zje mało, nawet niewielki zastój mi się zrobił. Sądzę ze właśnie chce mu się pić.

A czy Twoje maluch nie domaga się częstszego podawania butli?
      • mistlemi Re: pytanie o dopajanie 23.05.14, 09:35
        No wlaśnie od dwóch dni na spacerze mi się wybudza i szuka językiem tak, jak kiedy jest glodna, ale troszkę wypije i juz nie chce. Dlatego wydaje mi się, że chodzi o picie..
    • yumemi Re: pytanie o dopajanie 23.05.14, 12:36
      Twoj pokarm ma w skladzie ok 88% wody :) Ale dziecko musi dostawac plyny czesto na zadanie, w upal szczegolnie.
      Jesli jest ogromny upal, mozesz spokojnie podac dziecku w tym wieku troche wody (od 4 mca kubeczki dla niemowlat sa ok, czy butelka), bo wiadomo ze na zawolanie do piersi nie przystawisz - a noszenie ze soba odciagnietego w upal raczej nie jest wskazane (chyba ze masz jakis dobry sposob przechowywania). Jesli jestes w domu, zawsze mozesz troche odciagac i podac.
      No i widac po pieluszkach ze sika.
      • mistlemi Re: pytanie o dopajanie 23.05.14, 13:32
        Ok, dzieki wielkie. Widzę, że chętnie pije wodę, będę jej dawać.
    • malwina.okrzesik Re: pytanie o dopajanie 31.05.14, 20:56
      Sama woda nie jest dziecku do niczego potrzebne, nie przykładajmy dorosłych miar do malucha. To tak nie działa. Różnice w składzie pokarmu przy odciąganiu są bez znaczenia przy takich ilościach wypijanego mleka. Picie wody może zmniejszać potrzebę picia mleka mamy i powodować słabsze przybieranie na wadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka