pysia26 06.01.05, 17:35 Drogie eMamy. Jestem mama dwumiesięcznego Igorka. mam problemy z pokarmem, czy mogłybyście mi przesłac kilka rad jak pobudzić laktację. bardzo dziekuję. pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: laktacja 06.01.05, 19:09 Najważniejsza zasada - mleko produkuje się w głowie a nie w piersiach tzn trzeba wyluzować, nie zamartwiać się brakiem pokarmu, myśleć pozytywnie. Druga zasada - jak najczęsciej przystawiać dziecko do cyca (nie częsciej jednak niż co godz do tej samej piersi). Ssanie pobudza produkcję mleka. Po trzecie - więcej pić, mozna pić herbatki na laktację (mają włąsciwości lekko uspokajające). Czasami nie zawadzi odrobina Karmi lub lampka wina - pomaga się odprężyc i wyluzować. Ale najważniejsze jest nstawienie psychiczne - nie możesz myśleć ,że masz za mało pokarmu i zaczynać dokarmiania malucha mieszanką, bo wpadniesz w błędne koło - najedzony maluch słabiej ssie, więc pokarmu wytwarza się mniej. W razie dużych problemów skonsultuj się w poradni laktacyjnej - lub zadzwoń na numer podany na stronie www.edziecko.pl trzymaj się, wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
cubinka7 Re: laktacja 06.01.05, 19:14 Pij pij i jeszcze raz pij!!!!!najwiecej wody mineralnej z sokiem jablkowym, piwo karmelowe i herbatke hippo dla karmiących matek ktore pobudzają!!!!jesli bedziesz tego przestrzegac laktacja na pewno nie ustanie a wrecz przeciwnie bedzie caly czas.No i najwazniejsze:przystawiaj Maluszka jak najczesciej.Ja już karmie 3 miesiące wedlug tej zasady:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zoi4 Tak z ciekawości... 06.01.05, 22:13 Pysia ;) Możesz powiedzieć na jakiej podstawie stwierdziłaś ze masz za mało pokarmu?? Pozdrawiam Sylwia (mama 6tyg. Dagmary) Odpowiedz Link Zgłoś
pysia26 Re: Tak z ciekawości... 07.01.05, 21:22 Sylwio ! Stwierdziłam to po tym, że po prostu nic nie lecialo mi z piersi (ani gdy Igorek ssał ani gdy gdy próbowałam odciągnąć laktatorem. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
jagulec Re: Tak z ciekawości... 07.01.05, 22:39 Co do odciagania laktatorem, to bywaja mamy, ktore nie sa w stanie NIC sciagnac, a z powodzeniem karmia :) Z wlasnego doswiadczenia potwierdzam, ze mleko sie robi w glowie :) Co ja sie namartwilam, nakombinowalam... A jak ostatnio po 9m karmienia odstawilam granulki homeopatyczne, herbatki itp., to mleka mam dokladnie tyle samo... bo juz mi tak strasznie nie zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
gooogie Re: laktacja 07.01.05, 11:59 Pomaga też położenie się z dzieckiem do łóżka na 1 - 2 dni. Wstawaj tylko wtedy gdy musisz - do łazienki i coś zjeść. I jak najczęściej przystawiaj dziecko do piersi. Chodzi o to by ograniczyć do minimum wysiłek fizyczny - organizm nie traci energii na zbędne czynności tylko skupia się na produkcji pokarmu. Aha, lepiej nie zakładaj stanika - jak piersi są "luzem" to mleko łatwiej napływa. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
izqa Re: laktacja 07.01.05, 12:21 własnie - jedzenie - czy jesz normalnie? ja tak sie zestresowalam tym, że mała będzie miała kolki, że prawie nic nie jadłam. Ala "wisiała" po 3 godziny przy piersi i ciagle była głodna. Zaczęłam wmuszać w siebie śniadanie obiad i kolację i malutka normalnie zasypia po 20 minutach karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 tu spacjalistka-samouk hi hi hi 07.01.05, 12:57 Nazywam się specjalistką bo od 10 ml łacznie z obu piersi (czyli po około 5 ml z każdej)co dwie godziny doszłam do trzech przepełnionych szuflad zamrażalnika zapasami ! Stosowałam wszystkie sposoby (medyczne i gusła ;) 1. odciągałam nawet pustą pierś (bo karmiła ściąganym mlekiem) przez pół godziny co dwie godziny w ciągu dnia i co cztery w nocy przez 3 tygodnie (u Ciebie pewnie będzie sensowne ściąganie po karmieniu) 2. Bawarka z mlekiem (kozim bo Nelka miała alergię) błeeee 3. Herbatka laktacyjna Fito Mix - 3-4 razy dziennie 4. kawa Inka z dużą ilością mleka 5. 1-2 butelki wody dziennie 6. Rucinus communis 5 lek homeopatyczny na laktację 7. sok jabłkowy 8 i najgorsze- łyżeczka mielonego kminku raz dziennie fuj! 9 małe Karmi przed snem 10 pozytywne nastawienie powodzenia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.gabryel Przeczytaj to 07.01.05, 22:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=15224495&a=15224495 mnie w 100% pomogło a nie mogłam z siebie wycisnąć ani kropli a mały wrzeszczał jak opętany raz musiałam mu dać bebiko a potem już mu wystarczał. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
rocha_mama Re: laktacja 07.01.05, 23:09 Ja właśnie wykarmiłam dzidziusia. Ma rok i półtora miesiąca. Na początku miałam ogromne problemy z jedną piersią. Brodawki strasznie popękane i ogromny ból w czasie ssania. Postanowiłam, że z tej piersi będę tylko ściągać mleko. I co?? I nic nie popłynęło. Po 20min. ok 5ml. mleka w butelce. Koszmar. Zaczęłam stosować DOKŁADNIE instrukcję obsługi karmienia bobasa. Z upływem czasu problemy zniknęły. O jakości laktacji świadczy tylko to, czy dziecko przybiera na wadze. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś