Dodaj do ulubionych

moja mała mało je

04.11.06, 07:08
Dzieńdobry. Moja córeczka ma tydzień, nie obeszło się bez nakładek na piersi,
bo nie umie złapać samej piersi, więc w szpitalu kazano mi w ten sposób
karmić. Ale mała zjada bardzo mało, ciągle jej się ulewa, a w trakcie
jedzenia robi wodnistą kupkę ( czasem sama żólta woda ). Jak wychodziłyśmy ze
szpitala ważyła 2730 g, po trzech dniach 50 g więcej. Czy to wszystko jest
normalne, czy mała powinna się tak załatwiać?
Obserwuj wątek
    • beniusia79 Re: moja mała mało je 04.11.06, 08:56
      taki kolor kupki to normalne u dzieci karmionych piersia. czasem kupka moze miec tez kolor ugotowanego szpinaku. jesli kupka jest innego koloru i smierdzi, do tego dziecko zachowuje sie inaczej, to wtedy nalezy dopiero zaczac sie martwic. ulewanie to tez w sumie nic zlego. mala ma jeszcze niezbyt dobrze wyksztalcony uklad pokarmowy, moze tez i za duzo zjada dlatego ulewa. a dzwigasz mala do ulewania?pozdrawiam
    • kasik2222 Re: moja mała mało je 04.11.06, 10:00
      tak, podnosę ją żeby jej ię ulalo i obiło, ale czy to normalne że ona je bardzo
      krótko, około kilku monut ? Dodam, że mam bardzo dużo pokarmu, może je szybko i
      zdąza się najeść, nie wiem. Martwię się, bo jest bardzo malutka i boję się, że
      nie będzie prawidłowo przybierać na wadze.
      • beniusia79 Re: moja mała mało je 04.11.06, 10:35
        nie powinnas sie martwic, mala ma dopiero za soba kilka dni zycia :-) obserwuj ja dalej i nie przejmuj sie na zapas. pierwsze tygodnie po porodzie sa najgorsze, szczegolnie dla swierzo upieczonej mamy. po jakims czasie wszystko sie ulozy. moja corka ulewala bardzo czesto i bardzo duzo do 3 miesiaca. jesli mala je bardzo malo to moze srobuj ja czesciej przystawiac? jesli zasypia ciagle przy cycu to ja budz.
    • mika_p Re: moja mała mało je 04.11.06, 14:51
      50 g w 3 dni to wynik mieszczący się w normie (minimalny sredni dobowy przyrost
      w I kwartale to około 17g/dobe) - a ty przeciez nie wiesz, czy na przykład w 4.
      dobie malutka jeszcze nie spadła.
      Robienie kupy w trakcie jedzenia jest normalne, mleko pojawiające się w żołądku
      pobudza resztę układu pokarmowego, czego efektem jest kupa.
      A żołądeczek takiego noworodka jest jeszcze malenki.

Nic ise nie martw, moja córka wychodzac ze szpitala wazyła 2510 - a teraz to
      kawał baby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka