Dodaj do ulubionych

Ratunku!!!!!!!!!

30.01.07, 22:34
Mój synek właśnie kończy roczek, a nadal ssie pierś tak jak noworodek, a
nawet bym powiedziała, że częściej. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak
skutecznie go tego oduczyć? Od roku nie wiem co to przespana noc. Całe
szczęście, że nie pracuje, bo w pracy bym spała. Mój syn potrafi obudzić się
o 3 nad ranem i ssać tak na zmianę non stop do godz. 8. Jak mu zabieram to
jest przeraźliwy krzyk. Nie wiem co mam zrobić. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • mdzidzia Re: Ratunku!!!!!!!!! 30.01.07, 23:11
      wprowadż butelkę z mlekiem, kaszką....
    • vanilla_sky7 Re: Ratunku!!!!!!!!! 30.01.07, 23:50
      Nie idż na łatwiznę i nie wpychaj dziecku butli z kaszką!!!. Dowiedz się
      najpierw czy masz na pewno tyle pokarmu ile trzeba, nasłuchując jak długo
      dziecko przełyka i konsultując to potem z pediatrą.
      Może być też tak że dziecko bardzo potrzebuje twojej bliskości.
      Ja "przemęczyłam" się ze swoim synkiem do dwóch lat i cieszę sie że udało mi
      się wytrwać choc nie było łatwo. Tobie również tego życzę :)
    • patyczako Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 16:45
      zacznij malucha stopniowo przyzwyczajac do butelki bo roczny maluch nie musi
      non-stop wisiec na piersi... owszem uwielbia czuc twoja blskosc ale to nie
      oznacza ze musisz byc wykonczona... wprowadzaj zmiany zdecydowanie i z miloscia
      a przy tym konsekwentnie... ja mojego malucha dokarmialam w nocy do 18 mies. a
      potem z dnia na dzien odstawilam go od piersi i zachowywal sie tak jakby nic
      sie nie zmienilo juz wiecej sie nie domagal - przyznam ze bylam w lekkim szoku
      myslalam ze gorzej to zniesie...
      • anetakrawczyk1 Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 18:04
        Tylko, że mój syn ma odruch wymiotny na jakiekolwiek smoczki, więc co do
        buteliki to nie ma szans, żeby go przestawić.
    • asia889 Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 18:14
      Mój syn potrafi obudzić się
      > o 3 nad ranem i ssać tak na zmianę non stop do godz. 8. Jak mu zabieram to
      > jest przeraźliwy krzyk. Nie wiem co mam zrobić.

To nie jest normalne, że dziecko w tym wieku ssie non stop. Coś musi mu dolegać. Może to tylko ząbki, a może coś innego.
    • agniesia59 Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 19:00
      mogę poradzić ci tylko to żebyś spróbowała podawać kaszke łyżeczką. na początku
      może wypluwać ale potem się nauczy.
      ja chciałam bardzo karmić córeczke piersią jeszcze przez tę zimę ale ona już
      nie chciała. teraz ma 15 miesięcy karmiłam ją 12 miesięcy i 2 tygodnie.
      pozdrawiam. agnieszka mama martusi.
      • anisr Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 19:48
        Zajrzyj na forum dla długokarmiących-tam mnóstwo dziewczyn miało taki problem.
        Absolutnie nie dawaj butli-jedno przyzwyczajenie zastąpisz drugim.
        Kaszajk łyżeczka na noc jest fgajnym pomysłem ale tu może chodzić raczej o
        przyzwyczajenie, potrzebę bliskości...
    • gosiagrzes Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 22:19
      Witaj,
      Wedlug mni piers juz mu nie wystracza i jest glodny lub inna ewentualnosc,
      Twoja piers traktuje jak smoczek z ktorym sie milo spi. Zabierasz to jest krzyk
      bo jest glodny lub zaralas "smoczek"

Napisze jak to jest u nas. Moj synek odstawil sie od piersi sam w 10 m przez
      chore gardlo. Od tamtej pory wszystko je lyzeczka, nie pije samego mleka,
      dostaje za to kaszki na Bebilonie pepti. Przez smoczek pije jedynie wode.

Podaje kaszke przed snem lyzeczka, ale u mnie niestety nie jest to sposob na
      przespana noc. czasem synek sie budzi okolo 3-4 godz glodny i musze mu robic
      kasze, sadzam na lezaczku i karmie lyzeczka:( Nie jest to zbyt wygodne, ale
      innego wyjscia nie mam. Sadzilam, ze gdy juz przestane karmic piersia bede
      przesypiala cale noce, a tu pomylka. Synek budzi sie kilka razy na picie wody,
      ale gdy juz nie moze zasnac lub gdy znowu wybudza sie co 5 minut to wiem, ze
      musze wstac i dac mu jesc. Ale jak widac bez smoczka mozna sie obejsc.

pozdrawiam
      Gosia
      • luna333 Re: Ratunku!!!!!!!!! 31.01.07, 22:30
        na butelkach się nie znam więc: rozpatrz jadłospis młodego tzn co i ile jada w dzień i na kolację - oczywiście rozczne dziecko bez problemu powinno już umieć jeść kaszkę na dobranoc ale jak nie lubi kaszki to przecież może był buła z wędliną czy cośtam sycącego - ja mojego od nocnej piersi odstawiłam w wieku 9 m-cy choć budził sie ze 3razy w nocy na pierś - ale to wcale nie z głodu bo tył mocno więc po prostu doszłam do wniosku że maluch budzi się z przyzwyczajenia a ja żeby pójść na łatwiznę pakuję mu pierś do buzi i podsypiamy - tak więc nie dalam piersi i owszem był ryk bo zabrałam coś do czego był od miesięcy przyzwyczajony i tylko tak potrafił w zasadzie nauczony był zasypiać - musiałam kombinować jak go bez piersi uśpić no i wykoncypowałam choć pierwsze kilka nocy było ciężkich - po jakichś 2-3 tyg zaczął przesypiać noc tzn budził się o 5.30 o wtedy już pierś dostawał bo ewidentnie to już było z głodu ale stopniowo ten czas też przesuwałam i doszliśmy do 6 rano czasem 6.30 więc jest ok - dlatego sprawdź czy dziecko ewidentnie jest głodne czy też uprawia znany rytuał - jeśli dobrze jada w dzień to raczej w nocy nie głód go budzi no chyba że w dzień jest niejadkiem to w nocy wysokokaloryczne mleczko ciuma. Nie piszę żeby zupełnie odstawiać tylko zastanowić sie nad zakończeniem nocnego podjadania - ja karmię ponad 17 m-cy ale w dzień - ostatni posiłek piersiowy młody dostaje o 21 kiedy idzie spać i tak jest odkąd skończył 9 m-cy choć przedtem wydawało mi sie niemożliwe żeby dziecko w nocy bez piersi uśpić.
        pozwodzenia
        • anetakrawczyk1 Re: Ratunku!!!!!!!!! 01.02.07, 23:14
          Dziewcyny dziękuję wam bardzo. Widzę, że większości z was się wydaję, że mój
          mały poza piersią nic nie je. Przeciwnie. On już wszystko je. Nawet zup mu nie
          miksuje. Je to co ja i mój mąż. Ale on na noc dostaje łyżeczką miskę kaszy lub
          zjada dwie kanapki, a w nocy się budzi kilka razy do cyca. Dlatego wydaje mi
          się, że nie może być głodny tylko zastępuje sobie piersią smoczka. Zaznaczę, że
          smoczka nigdy nie ssał. Ma na nie odruch wymiotny. Ja chyba zwariuję zanim on
          się oduczy.
          Pozdrawiam.
          • 20.01.2005m Re: Ratunku!!!!!!!!! 02.02.07, 09:04
            Witam.Jestem mamą 2 letniego Maksia i tak jak Ty chciałam karmić synka piersią
            jak najdłużej.Kiedy synek miał 14 miesięcy doszłam do wniosku, że nie chcę
            zakończyć etap karmnienia piersią. Wszystkie wiemy ze z oczywistych powodów
            (wiek dziecka, nie przespane noce itd).Synek ssał pierś kilka razy w dzień i co
            najmniej 2 razy w nocy. Pwenego dnia podjęłam konsekwentną decyzję-stopniowo w
            dzień odmawiałam mu ssania z piersi (trwało to 3 dni) w nocy dostawał jak się
            tylko obudził. natomiast po 3 dniach stopniowania w dzień przygotowałam
            niekapek z wodą na noc i jak synek obudził sie i chciał ssać mleczko
            powiedziałam , że mama już nie ma w cycuszku mleczka , ale mogę mu dać wodę.
            Spróbował oczywiście, pomarudził 10 minut i usnął. I tak 2 razy w nocy.
            Konsekwencja dała rezultat. Trzecią noc synek spał spokojnie (pijąc po
            przebudzeniu łyk wody). Nawet nie masz pojęcia jak szybko dostroiliśmy się do
            nowej sytuacji:) Aha ..przez tydzień nosiłam w biustonoszu liście kapusty.Życzę
            cierpliwości i pozdrawiamy.Ania&Maksio

• anetakrawczyk1 Re: Ratunku!!!!!!!!! 02.02.07, 21:26
              Jejku ja też bym tak chciała tylko, że mój mały w nocy niczego nie chce wziąść
              do buzi poza piersią. Jednak muśże próbować. Może i mi się uda. Dziękuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka