karolinka251 05.05.08, 20:44 moja Zosia ma 5miesięcy jest tylko na piersi.do tej pory nie miała problemu z kupkami a ostatnio jest jedna na 2-3dni a teraz już kurcze 5dzień nic co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iv-o Re: ile bez kupy? 05.05.08, 20:54 Jeżeli brzuszek miękki i nie pręży się bardzo to nic nie rób. Wszystko jest w porządku. Przewód pokarmowy dojrzewa i widocznie jest większe przyswajanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: ile bez kupy? 05.05.08, 21:41 Nic nie robić. :-) Zmiany częstotliwości kupek oraz kupki rzadko robione to norma u dzieci piersiowych. Zobacz tu cytat z porad eksperta: --------------------- Zaparcie Monika Staszewska, położna 2007-01-22, ostatnia aktualizacja 2007-01-22 16:27 "Mój mały robi kupkę co pięć, sześć dni. Podobno to normalne, ale słyszałam również, że jeżeli coś zalega w jelitach dłużej, to może dojść do zakażenia. Czy to prawda? A może powinnam zmienić coś w swojej diecie?" "Nie ma powodu do niepokoju. Maluchy karmione piersią często robią kupkę co kilka, a nawet kilkanaście dni, bo mleko mamy trawi się i wchłania nie-mal bez reszty. Kupka jest zazwyczaj większa, gęstsza (ale nie twarda). Dieta matki nie ma tutaj żadnego znaczenia." "Czy to prawda, że jeśli dziecko robi kupki rzadko, to znaczy, że cały pokarm został strawiony? "Jeśli zdrowy, dobrze się rozwijający i przybierający na wadze maluch robi kupki co kilka czy nawet co kilkanaście dni, to mówimy o tzw. bezresztkowym trawieniu. Wynika to z innego sposobu trawienia mleka ludzkiego niż wszystkich innych pokarmów. U dziecka karmionego wyłącznie piersią wypróżnianie się raz na kilka dni jest zupełnie normalne. Podobnie zresztą jak i kilkanaście kupek w ciągu jednego dnia. Proszę tylko pamiętać, że taka kupka jest na ogół bardzo duża, ma mazistą konsystencję, oraz że dziecko, które wypróżnia się rzadko, może puszczać bardzo smrodliwe bąki. Jeśli niemowlę wydaje się cierpieć z powodu tych gazów, to można mu masować brzuszek. Dziecko może robić kupkę tak rzadko aż do momentu rozszerzenia jego diety o inne pokarmy." ------------- Odpowiedz Link Zgłoś