Dodaj do ulubionych

ile bez kupy?

05.05.08, 20:44
moja Zosia ma 5miesięcy jest tylko na piersi.do tej pory nie miała
problemu z kupkami a ostatnio jest jedna na 2-3dni a teraz już
kurcze 5dzień nic co robic?
Obserwuj wątek
    • iv-o Re: ile bez kupy? 05.05.08, 20:54
      Jeżeli brzuszek miękki i nie pręży się bardzo to nic nie rób. Wszystko jest w
      porządku. Przewód pokarmowy dojrzewa i widocznie jest większe przyswajanie.
    • kaeira Re: ile bez kupy? 05.05.08, 21:41
      Nic nie robić. :-)
      Zmiany częstotliwości kupek oraz kupki rzadko robione to norma u dzieci
      piersiowych.
      Zobacz tu cytat z porad eksperta:

---------------------
      Zaparcie
      Monika Staszewska, położna
      2007-01-22, ostatnia aktualizacja 2007-01-22 16:27
      "Mój mały robi kupkę co pięć, sześć dni. Podobno to normalne, ale słyszałam
      również, że jeżeli coś zalega w jelitach dłużej, to może dojść do zakażenia. Czy
      to prawda? A może powinnam zmienić coś w swojej diecie?"

"Nie ma powodu do niepokoju. Maluchy karmione piersią często robią kupkę co
      kilka, a nawet kilkanaście dni, bo mleko mamy trawi się i wchłania nie-mal bez
      reszty. Kupka jest zazwyczaj większa, gęstsza (ale nie twarda). Dieta matki nie
      ma tutaj żadnego znaczenia."

"Czy to prawda, że jeśli dziecko robi kupki rzadko, to znaczy, że cały pokarm
      został strawiony?

"Jeśli zdrowy, dobrze się rozwijający i przybierający na wadze maluch robi kupki
      co kilka czy nawet co kilkanaście dni, to mówimy o tzw. bezresztkowym trawieniu.
      Wynika to z innego sposobu trawienia mleka ludzkiego niż wszystkich innych
      pokarmów. U dziecka karmionego wyłącznie piersią wypróżnianie się raz na kilka
      dni jest zupełnie normalne. Podobnie zresztą jak i kilkanaście kupek w ciągu
      jednego dnia. Proszę tylko pamiętać, że taka kupka jest na ogół bardzo duża, ma
      mazistą konsystencję, oraz że dziecko, które wypróżnia się rzadko, może puszczać
      bardzo smrodliwe bąki. Jeśli niemowlę wydaje się cierpieć z powodu tych gazów,
      to można mu masować brzuszek.
      Dziecko może robić kupkę tak rzadko aż do momentu rozszerzenia jego diety o inne
      pokarmy."
      -------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka