Dodaj do ulubionych

dopajanie?

01.08.08, 19:45
witam,
mam pytanie, jak to jest z tym dopajaniem (wodą z glukozą?) przy karmieniu
piersią?
Jest bardzo gorąco... Czy w taką pogodę dopajacie swoje maleństwa (nasze ma 6
tyg), czy karmienie piersią wystarcza?

Czasami mała chce do piersi co pół godziny... Czy to właśnie z pragnienia? Czy
próba napojenia jej z butelki to błąd?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pieknajedza Re: dopajanie? 01.08.08, 22:44
      dopajanie malenstwa nie jest bledem ale czasem jest tak ze dzidzia moze
      przyzwyczaic sie bardziej do butelki bo latwiej z niej leci i nie bedzie chciala
      pic z cycka.ale tak jak pani pisze dzidzi chce sie pic jak jest tak cieplo i
      bierze piers co pol godziny.niech pani sprobuje podawac wode na lyzeczce niech
      sobie troszke popije bo tak jak i pani dziecko jest spragnione,i mysle ze
      wystarczy sama woda bez glukozy po co dziecko ma sie przyzwyczajac do
      slodkiego.ja mam taka sylikonowa malutka lyzeczke i moja corcia bez problemu z
      niej pila.pozdrawiam
    • piagetto Re: dopajanie? 01.08.08, 23:30
      porzezin
      mam ten sam problem - mała ma 5 tygodni i w nocy ładnie śpi, budzi się 2-3 razy
      - ale w dzień, od kilku dni (czyli odkąd są upały) ciągle przy piersi... chyba
      chce się jej pić . przy piersi zasypia, ale jk ją odłożę, to sie budzi po 15 min
      i znowu chce cyca. mam wrażenie, że nie nadążam produkować mleka.
      i też się zastanawiam, dopajać czy nie? nie wiem, jak z przybieraniem na wadze,
      bo nie byłyśmy jeszcze u lekarza
    • mama_frania1 Re: dopajanie? 02.08.08, 01:45
      ja bym nie dopajala. z kilku powodow - raz - ze jak dziecko pije wode to nie pije mleka (a jak jest b. goraco to mleko jest bardziej wodniste, wiec lepiej zaspakaja pragnienie). jak dziecko pije mniej mleka, to mniej sie go produkuje - to dwa. jesli dziecko dostaje piers na zadanie, to nie ma mozliwosci, zeby sie odwodnilo. no i z czegos sie wziely zalecenia, zeby do 6 miesiaca nie podawac nic innego tylko mleko...
      a jesli juz - to nie butelka (moze popsuc ssanie) tylko lyzeczka i sama wode, bron Boze zadna glukoza...

moj maly ma 8 miesiecy i w zyciu go nie dopoilam. ma sie swietnie :)
      • aldonakatarzyna Re: dopajanie? 02.08.08, 10:44
        popieram ostatnia wypowiedz
        mleko pierwsze jest wodniste i sluzy zaspokajaniu pragnienia, jest lepsze i
        czystsze niz woda, nalezy podawac piers na zadanie
        rowniez moich 2 dzieci nigdy nie bylo dopajanych i maja sie swietnie
      • 987ania Re: dopajanie? 02.08.08, 10:48
        ja też nie dopajam, czasami jeśli muszę gdzieś wyjść na chwilę, mąż podaje
        strzykawką po palcu albo łyżeczką wodę lub napar z nasion koperku. Zwykłe
        nasiona zalewam dwoma łyżkami wrzątku. Mała i tak nie wypija więcej niż 5ml.
    • jutycha Re: dopajanie? 02.08.08, 14:16
      Starza dopajalam. Mlodsza od poczatku nie toeroala smoczkow i tego typu rzeczy.
      Ma teraz 15 miesiecy (urodzila sie w maju 2007)i nigdy nie byla dopajana. w
      upaly domagala sie tylko czesciej piersi. A z produkcja nadrzysz. Jak chcesz juz
      dopajac to radzilabym sama woda bez glukozy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka