Dodaj do ulubionych

adopcja ?????

16.05.12, 19:12
Mam takie pytanie:
Jedno z rodziców nie ma praw do swoich dzieci. Wyrok sądowy prawomocny.

Drugie ma nowego partnera i ten nowy partner chce te dzieci adoptowac. Podpowiedzcie jak to wygląda prawnie? Skalda sie zapewnie jakis wniosek do sądu rodzinnego. Czy ci Państwo musza mieć sformalizowany zwiazek? Mnie sie wydaje ze tak.
I teraz czy dzieci po takim procesie adopcyjnym otrzymują nazwisko "nowego" ojca?
Obserwuj wątek
    • sabina211 Re: adopcja ????? 16.05.12, 20:59
      Adoptowałam córkę męża. Po złożeniu wniosku do sądu i załączników (całkowity odpis aktu urodzenia dziecka, akt małżeństwa, zaświadczenie o dochodach rodziny, zaświadczenie o stanie zdrowia osoby adoptującej, odpis postanowienia sądu o pozbawieniu praw rodzicielskich, pisemna zgoda opiekuna prawnego na adopcję przez konkretną osobę, zgoda dziecka o ile skończyło 13 lat) oraz uiszczeniu kosztów (nas wezwano do wpłacenia 500 zł.) zostaliśmy skierowani na badania do OAO (ja, mąż i córka). Opinia tego ośrodka była jednoznacznie pozytywna więc postanowienie zapadło na pierwszej sprawie.
      Teoretycznie kluczowa dla adopcji w takim przypadku jest zgoda opiekuna prawego i więź z dzieckiem, a nie małżeństwo, ale praktycznie tworząc również formalnie rodzinę dużo prościej przekonać sąd.
      Jeśli pomogłam, to się cieszę.
      • sabina211 Re: adopcja ????? 16.05.12, 21:05
        Po adopcji nazwisko się zmienia, o ile taki punkt był we wniosku. Automatycznie tylko w przypadku adopcji całkowitej - wtedy zmienia się też PESEL i nie udostępnia pierwotnego aktu urodzenia.
        • gosiamamaeryka1 Re: adopcja ????? 16.05.12, 21:22
          Jeśli dziecko nie chce zmienić nazwiska, a mąż matki chce je w pełni adoptować? Co wtedy?
    • annakate Re: adopcja ????? 16.05.12, 21:37
      może adoptować mąż (nie nieformalny partner) matki; inaczej najpierw matka musiałaby być tez pozbawiona wladzy
      • sabina211 Re: adopcja ????? 16.05.12, 21:53
        Małżeństwo nie jest bezwzględnym warunkiem, gdy jest zgoda rodzica, który jest opiekunem prawym. Wiem to na pewno. W praktyce jednak taka para może nie dostać akceptacji ośrodka, albo zgoda może być warunkowa.
        • annakate Re: adopcja ????? 17.05.12, 00:27
          ooo, a to mnie zdziwiłaś - chyba, że od wczoraj zmienił się kodeks rodzinny, a mnie umknęło - jesli tak, to poproszę o podstawe prawną. Według mnie, a własciwie według kodeksu:

Art. 115.

§ 1. Przysposobić wspólnie mogą tylko małżonkowie.

§ 2. Przysposobienie ma skutki przysposobienia wspólnego także wtedy, gdy osoba przysposobiona przez jednego z małżonków zostaje następnie przysposobiona przez drugiego małżonka.

Art. 119.

§ 1. Do przysposobienia jest potrzebna zgoda rodziców przysposabianego, chyba że zostali oni pozbawieni władzy rodzicielskiej lub są nieznani albo porozumienie się z nimi napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody.

• sabina211 Re: adopcja ????? 17.05.12, 09:13
            To, co zacytowałaś nie stosuje się ściśle do adopcji wewnątrzrodzinnych, tylko do standardowych przez OA. Przeszłam tę procedurę niedawno więc jestem pewna tego, co piszę.
    • guderianka Re: adopcja ????? 17.05.12, 09:54

Maż złożył wniosek do sądu o odebranie praw. Sprawa odbyła się sprawnie, prawa zostały odebrane. W tzw.trybie administracyjnym zmieniliśmy córce nazwisko , po czym Mąż złozył wniosek o adopcję. Otrzymaliśmy termin rozprawy, w międzyczasie dwa razy odwiedził nas kurator rodzinny. Na sprawie sąd skierował nas do ośrodka adopcyjnego na badania psychologiczne (dziecka i Męża), osrodek przesłał diagnozę do sądu który zwołał następną rozprawę na której ogłosił wyrok o adopcji.
      • oliwija Re: adopcja ????? 17.05.12, 19:22
        pomogłyscie .... dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka