Dodaj do ulubionych

Rozstanie a PTSD

15.07.12, 17:22
Mam pytanie - bardzo dla mnie ważne!!!
Czy którejś z Was którykolwiek psychiatra/psycholog/terapeuta/coach/ktokolwiek zdiagnozował PTSD - post traumatic stress disorder - albo syndrom stresu pourazowego po rozstaniu z partnerem lub w związku okolicznościami towarzyszącymi rozstaniu (reakcja rodziny, utrata pracy...)?

---
"Wasz ojciec miał tam wypadek; pani McGregor zrobiła z niego pasztet."
B. Potter "Piotruś Królik"
Obserwuj wątek
    • gosiamamaeryka1 Re: Rozstanie a PTSD 15.07.12, 21:27
      Niestety, ale tak.
      • ona3010 Re: Rozstanie a PTSD 15.07.12, 22:36
        nie i nie znam
      • danaide Re: Rozstanie a PTSD 16.07.12, 00:07
        Dlaczego niestety? Pytam, bo wg mnie niestety to borderline, bo doczytałam, że można się pomylić, choć moim zdaniem to trzeba chcieć się tak pomylić.
        • gosiamamaeryka1 Re: Rozstanie a PTSD 16.07.12, 07:36
          Nirestety, bo objawy nie są przyjemne i naprawdę prawie 2 lata wyjęte z życiorysu sad
          • danaide Re: Rozstanie a PTSD 16.07.12, 11:38
            2 lata - by się zgadzało.

Napiszesz coś więcej - chyba że nie chcesz na forum?

To jest strona, dzięki której wpadłam, że to są rzeczy zbliżone - choć absolutnie nie tożsame. W BPD (borderline) jest jednak dużo więcej "jazdy": bpd.szybkanauka.net/. Ich definicja.
            (j. ang.: posttraumatic stress disorder) – zespół stresu pourazowego. Zaburzenie podobne do BPD (podobne objawy, podobne zmiany w mózgu), z tym, że PTSD wywołane jest konkretnym stresującym wydarzeniem, do którego łatwo dojść (np. gwałt, wypadek samochodowy) i które miało miejsce po około 10 roku życia, tymczasem BPD jest zwykle spowodowane stresem w dzieciństwie. Do symptomów PTSD należy m.in.: niepokój, bezsenność, agresywność, depresja, dysocjacje, emocjonalne odseparowanie, uczucie wyobcowania, problemy z koncentracją uwagi, przesadna czujność, koszmary, natarczywe wspomnienia. PTSD dotyka 8% ludzi. Leczenie PTSD jest podobne jak BPD – farmakoterapia i/lub psychoterapia. PTSD nie wyklucza BPD.
          • danaide Re: Rozstanie a PTSD 16.07.12, 11:44
            No bo jednak wielu terapeutów powie, że to takie stany depresyjno-lękowe, a ewidentnie jest jeszcze jakaś wisienka na torcie i nie wiesz skąd ona się tam wzięła. Ale borderline to już nie wisienka, to jakby położyć na tort oponę. To nie jest ewidentne, że diagnozuje się PTSD, które najczęściej kojarzy się z sytuacjami rodem z hollywoodzkich filmów: dym, bam, padabum, pifpaf. A tu - nic - po prostu coś się skończyło, norma!
            • ona3010 Re: Rozstanie a PTSD 16.07.12, 12:37
              w BPD w tescie mialam 3/5 cokolwiek to oznacza tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka