Dodaj do ulubionych

ustalenie wysokości alimentów

04.10.12, 16:52
Witam,

Szukałam w wyszukiwarce ale nie znalazłam, sorry jeśli zdubluję watek.

Jak liczyć koszty utrzymania dzieci? Wiem jak zliczyć wszystkie ubrania, opłaty za przedszkole, zajęcia pozalekcyjne, leki, ale co z kosztami utrzymania mieszkania i jedzeniem? Jeśli mam przykładowo 400 zł czynszu + 300 zł media z liczników, i po rozwodzie będę mieszkać sama z dwójką dzieci, to dzielę te 700 zł na 2/3 i połowę tej kwoty wypłaca mi eksmałżonek???
Obserwuj wątek
    • oliwija Re: ustalenie wysokości alimentów 04.10.12, 20:26
      teoretycznie tak...
      ale w sadzie to zalezy od sedziego.
      u mnie sedzianuznala rachunki za czynsz media i wziela połowe
    • mag_pie Re: ustalenie wysokości alimentów 05.10.12, 10:20
      kiepsko szukałaś ...
      link do arkusza
      grzybkowski-guzek.pl/pl/pro-publico-bono/167-koszt-utrzymania-maloletniego-wygodne-arkusze-kalkulacyjne.html
      • cota Re: ustalenie wysokości alimentów 08.10.12, 20:37
        pracuje w kancelarii, wiec Ci podpowiem, u nas pisze się pozew o alimenty taK
        Miesięczne koszty utrzymania rodziny są następujące:
        czynsz - x
        gaz - x
        paliwo - x
        idt

Do powyższej kwoty należy doliczyć miesięczne wydatki na powoda:
        czesne - x
        zabawki - x
        idt
        plus koszt wakacji i ferii zimwoych - np. 4000 zł (na miesiąc wychodzi to x złotych)
        Zatem miesięczne koszty utrzymania XY wynoszą ......
        Matka XY samodzielnie zjamuje się dzieckiem/dziećmi zapewniając mu właściwy rozwój i edukację.godnie z poglądem wyrażonym w orzecznictwie, „Matka może wykonywać swój obowiązek alimentacyjny wobec dziecka w całości lub w części przez osobiste starania o jego utrzymanie lub wychowanie (art. 135 § 2 Kro), (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 21 marca 1967 r., sygn. akt II CR 497/66). Starania te, to branie czynnego udziału w jego wychowaniu, które nie sprowadza się wyłącznie do sfery materialnej. Brak zainteresowania synem ze strony Pozwanego przekłada się na wysokość żądanych alimentów, gdyż cały ciężar związany z wychowaniem dziecka spoczywa na matce.
        itd. pozew jest w sumie zawsze dośc długi, przepraszam za błędy ale sie spieszę

• cota PS. 08.10.12, 20:42

opisz cała sytuację, w pierwszej części pozwu piszesz czego żądasz, potem żadasz przeprowadzenia dowodów:
          1) Przeprowadzenie dowodu z zeznań świadka XV
          na okoliczność - tu wymieniasz
          2) dopuszczenie i przeprowadzenie dowodów faktur itd.
          3) przeprowadzenie dowodu z przesłuchania maloletniego - w jego imieniu - przedstawiciela ustawowego XV (matka) na okolicznosc stwierdzenia zakresu uzasadnionych potrzeb powoda, kosztów ponoszonych przez nią w związku z utrzymaniem powoda oraz zakresu osobistych starań wkładanych w jego wychowanie, itd
          potem uzsadsnienie - szeroko,
          powodzenia
          • oolalalaaaa3 Re: PS. 21.11.12, 22:05
            szlag by to trafił. mi sędzina nie zasądziła większość kwot. wakacji, wydatków na ubrania. tylko minimum żywieniowe. stąd sprawa apelacyjna
            • zulcia73 Re: PS. 22.11.12, 12:12
              mi pani z opieki która pisała pozew(p. mecenas)kazała spisac wydatki ogólnie nie wyszczegulniajac wszystkiego tak jak w tym arkuszu, poprostu ogólnie zywnośc opłaty itd., nie wiem tylko czy te obliczenia mam zabrac ze soba na sprawe czy jakoś wcześniej mam im to dostarczyć?
              • nowanadzieja2 Re: wydatki 22.11.12, 19:33
                Wbrew niektórym radom, część sędziów nie cierpi szczegółowych, drobiazgowych wyliczeń, że o paragonach nie wspomnę. Najlepiej wyszczególnić ogólne kwoty w punktach wg kategorii wydatków. Można coś tam rozpisać, ale bez elaboratów. Wszelkie bardziej szczegółowe wyliczenia czy jakieś konkretne rachunki mieć przy sobie (z reguły nikt nie pyta o paragony dot. codziennych wydatków typu ubranie, wyżywienie; to absurd, aby do sądu składać cały "śmietnik"), jak będą wątpliwości na rozprawie sędzia zapyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka