Dodaj do ulubionych

sciaganie alimentów- co dalej

06.12.12, 14:03
mam wyrok,sprawa jest u komornika, ale jak to pan komornik okreslił szczesliwy bezrobotny czyli niesciagalny, od 5 lat nie widnieje w zusie, urzedzie pracy, urzedzie skarbowym. Na poczatku stycznia dostane kwitek o niesciagalnosci, nie dostane kasy z FA, bo mi o jakies 30 zł przekroczy prog. co mam dalej robic gdy dostane ten kwit, gdzie sie udac po pomoc, bo wiadomo nie przelewa sie. Jest juz mi winien na ta chwile jakies 10 tys. dziei za pomoc
Obserwuj wątek
    • zzuuza Re: sciaganie alimentów- co dalej 07.12.12, 09:46
      Witaj.
      Ogólnie rzecz biorąc mozesz sobie ten kwit na scianie powiesić.
      Ja też jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Tylko u mnie już 8 lat nie płaci alimentów.
      Do zeszłego roku jakoś sobie dawałam radę + otrzymywałam pieniadze z FA a w tym roku przekroczyłam dochód o dokładnie 85 zł. miesięcznie !!!!
      Niestety żyjemy w chorym kraju, gdzie komornik nic nie może, prawo nic nie może, załamka.
      Nie ma innej możliwości jak prze zkomornika. Mój dłuznik ma nawet wyrok w zawiasach i co... i nic... nadal nie płaci, bo dla naszego chorego państwa wystarczy że taki ktoś wpłaci po 20 zł miesiecznie i już jest podkładka, że sie przecież stara, a nie posiada żednego majątku, nie pracuje, to i nie ma z czego ściagać, ale stara się !!
      • oliwija Re: sciaganie alimentów- co dalej 07.12.12, 09:54
        no wiecie .. ja nie mam problemów juz ze FA bo ex nie zyje... ale tak sie napracował ,ze dziecko nie dostało po nim renty, specjalnej tez nie dostaniemy bo nie spelniam waronków. Pomoc społeczna powiedziała,ze mamisc do teściowej i blagac o pomoc.... bo to przeciez rodzina.... buhahahahha

no to tyle w tym temacie.

chore państwo macie racje.

Na szczeście sąd wyrazil zgode na to aby odrzucić majatek po zmarłym bo okazuje sie ze zus bedzi escigał za niepłacenie przze exa składek, FA bedzie sie domagał zwrotu wypłaconych zaliczek alimnetacyjnych..... no ale juz nie ode mnie.
    • danaide Re: sciaganie alimentów- co dalej 07.12.12, 20:43
      Z czystej ciekawości - nie można wystąpić o obniżenie alimentów, żeby się progi zgadzały?
      • pysiu1007 Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 04:52
        progi sie liczy od zarobkow osoby wystepujacej o FA, a nie od wys alimentow
        • oliwija Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 06:37
          pysiu1007 napisała:

> progi sie liczy od zarobkow osoby wystepujacej o FA, a nie od wys alimentow

ale z tego co pamietam alimenty licza do dochodów
          • zzuuza Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 09:11
            Swiadczenia z FA otrzymuje sie z racji że zobowiązany nie płaci własnie alimentów.
            Jeśli się dostaje z FA to nie powinno się przyjmować żadnych pieniędzy od zobowiązanego. Zaległe alimenty są wliczane do dochodu.
            • oliwija Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 09:14
              tak ale przy FA tez jest ograniczenie dochodowe.
              Fakt faktem ze nie powinno sie przyjmowac kasy od dłuznika bo mozna miec potem problemy jak i ja mialam....
              • oliwija Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 09:16
                to co dali z FA tez wliczaja do dochodu.....- niestety
              • nelepetede77 Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 15:47
                jeżeli wam zobowiązany zapłąci na wasze ręce alimenty, to przyjmnijcie je i zaraz wszystko wpłącajcie dokomornika i on wtedy was odpowiednio rozliczy i wtedy nic wam nikt nie zrobi. Jest to sprawdzone
    • nelepetede77 Re: sciaganie alimentów- co dalej 10.12.12, 15:44
      mam podobny problem z zaległymi alimentami. Jednak ja otrzymuję z FA i tylko część tego co zasądził sąd. Zaległosci urosły do ponad 12 tys zł. Złożyłam wniosek do starosty za pośrednictwem komornika o zatrzymanie prawa jazdy. Złożyłam doniesienie o popełnieniu przestępstwa z art.209 kk do prokuratora. Spróbuj zrobić to samo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka