Dodaj do ulubionych

alimenty_wyrównanie

05.05.14, 01:29
Witam wszystkie mamy, od trzech lat samodzielnie wychowuję dwoje dzieci. Z ojcem dzieci nie byliśmy małżeństwem. Od dwóch lat dobrowolnie płaci on 800 PLN na dwoje dzieci. Nie miałam siły spotkać się z nim w sądzie, ale dojrzałam w końcu do tego.
Obecnie ojciec dzieci zarabia około 5 tys. netto. Chciałabym złożyć wniosek o alimenty i ich wyrównanie do trzech lat wstecz. Adwokat, u którego byłam powiedziała, że nie spotkała się z takim rozwiązaniem jak wyrównanie więcej niż trzy miesiące wstecz. Ojciec dzieci nie zabrał ich nigdy na weekend, do kina czy na basen. Nie kupił nawet pary skarpet. Spotyka się z dziećmi średnio raz na miesiąc.
Powiedźcie mi proszę jak wygląda sprawa wyrównania, bo rozumiem, że sąd przyzna mi wyższe alimenty niż te 800 PLN.
Obserwuj wątek
    • ifka_iii Re: alimenty_wyrównanie 05.05.14, 16:29
      Najlepiej będzie jak zawnioskujesz o % od jego zarobków, waloryzacje I WYTOCZYSZ POWODZTWO REGRESOWE WYKAZUJĄC ILE WYDAŁAŚ KASY NA DZIECI PRZEZ 3 LATA- I DOMAGAJ SIE ZWROTU TEGO OD NIEGO ..
    • altz Re: alimenty_wyrównanie 05.05.14, 19:47
      Nie słuchaj głupot.
      Nie wnosiłaś o wyższe alimenty, bo widocznie Ci taka kwota odpowiadała, tak to zinterpretuje sąd.
      Można wnosić wstecznie do trzech lat, ale musiałabyś udowodnić, że dzieci miały beznadziejną sytuację materialną, sama nie miałaś możliwości i w związku z tym zadłużyłaś się i całe to zadłużenie starasz się spłacać.
      Gdyby dziecko było obłożnie chore, ojciec wiedziałby o dużych kosztach, ale nie dokładał się, musiałabyś się stale zajmować dzieckiem i zadłużyłabyś się a jakimś banku, nie płaciła czynszu itd. miałabyś duże szanse.
      Teraz nie masz szans.
      A na skarpetki, lody, kino i basen właśnie są alimenty. Dziwi mnie to, że o tym nie wiedziałaś.
      Wnoś o wyższe alimenty, jeśli ojca na nie stać i kombinuj z dziwnymi rozwiązaniami.
    • demonii.larua Re: alimenty_wyrównanie 06.05.14, 08:22
      > Powiedźcie mi proszę jak wygląda sprawa wyrównania, bo rozumiem, że sąd przyzna
      > mi wyższe alimenty niż te 800 PLN.
      Możesz wnieść pozew z datą wsteczną i kwotą wyższą niż te 800 zł, odpowiednio uzasadnić dlaczego wcześniej nie chciałaś większej kasy (jeśli te 800 zł to było za mało) i liczyć, że sąd przyzna Ci wnoszoną kwotę, fakt że ojciec płacił dobrowolnie działa na jego korzyść i słusznie. Jeśli sąd "klepnie" wyższą kwotę to wtedy różnicę ojciec będzie musiał dopłacić do daty wskazanej przez sąd.
      Co do pewności, że w ogóle dostaniesz wyższe alimenty od tych 800 zł to hm... niezbadane są wyroki sądu. 100% pewności masz wyłącznie wtedy, gdy ojciec wyrazi zgodę na wnioskowaną kwotę.
      • olga_ol Re: alimenty_wyrównanie 06.05.14, 10:30
        Ojciec dzieci zarabia 5 tys. netto. Nie są to kokosy, ale przy takim poziomie zarobków powinien płacić więcej niż 800 PLN. Przez rok w ogóle nie płacił. Co ciekawe corocznie dostaje w pracy pieniądze na wakacje ponad 1000 PLN na jedno dziecko, co załatwia mu 2,5 miesiąca alimentów. Oprócz alimentów i klocków na urodziny nie kupuje dzieciom niczego. Dosłownie. Nawet lodów.
        Natomiast co do powodów, dla których wcześniej nie poszłam do sądu - nie miałam siły zmierzyć się z nim w sądzie. Jego stosunek do mnie, pełen pogardy i lekceważenia prawie obezwładnia mnie.
        • mamameg Re: alimenty_wyrównanie 06.05.14, 10:58
          A co z tymi pieniędzmi których ci nie zapłacił, wyegzekwowałaś je?
          Ja jakoś wątpię w to, żeby przyznano ci wyrównanie alimentów wstecznie, podejrzewam, że w sądzie raczej ci powiedzą, że skoro wcześniej nie składałaś pozwu o podwyżkę, to widać nie była potrzebna. Wylicz dobrze koszt utrzymania dzieci i złóż jak najszybciej wniosek o podwyżkę.
          • chalsia Re: alimenty_wyrównanie 06.05.14, 12:14
            nie sądzę, żeby przyznano Ci wsteczne alimenty, jeśli nie dochodziłaś przez komornika rocznej zaległości alimentacyjnej
          • Gość: kaya205 Re: alimenty_wyrównanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.14, 19:02
            osobiście uważam że kwota 800 zł na dzieci oraz twój wkład finansowy to nie jest aż taka fatalna sytuacja. z twoich postów wynika że jesteś nastawiona bardzo roszczeniowo bo co np, jest złego w klockach które ojciec zakupil to miłe z jego strony. nalezy tez postawic sie w jego sytuacji miesieczne obciazenie w kwocie 800zł miesięcznie to dośc duży cięzar...
        • altz Re: alimenty_wyrównanie 06.05.14, 17:58
          olga_ol napisała:
          > Przez rok w ogóle nie płacił.
          Można się domagać tej kwoty, ale musiałabyś mieć wyrok sądu, a nie masz, więc nie masz z czym iść do komornika. Nie wiem, jak to ruszyć, zaległe alimenty przedawniają się po 3 latach.

> Oprócz alimentów i klocków na urodziny nie kupuje dzieciom niczego. Dosłownie. Nawet lodów.
          Ale spotyka się z dziećmi i gdzieś zabiera? Dostaje na to pieniądze z pracy, więc ma środki.
        • celina1984 Re: alimenty_wyrównanie 14.01.15, 11:38
          No co Ty moja maz tez tyle zarabia i placi na dwoje 3,5 tys. Jak sie skończyła Twoja sprawa?
    • ona3010 Re: alimenty_wyrównanie 12.10.14, 10:34
      znajoma ma zasądzone 700 zł na 1 dziecko do faceta lumpa,dziada i próżniaka.
      Ja się dziwię kobietom autentycznie że robią z siebie takie cierpiętnice i biorą wszystko na swoją klatę. Dziewczyny dlaczego nie szanujecie się?? Dlaczego dajecie tak po sobie jechać?? 800 zł na 2 dzieci jaki to poziom? Kogo Ci bardziej żal dzieci czy exa?
      • majka003 Re: alimenty_wyrównanie 15.10.14, 10:11
        A ja po 8 latach dopiero wywalczyłam 700 zł a wnioskowałam o 900 zł.Ojciec córki przebywa w Irlandii od 9 lat,zarabia 300 eur tyg.utrzymuje teściowa ponoć,żadnych prezentów,żadnego kontaktu i oszczędza na auto dla żony(drugie). Z kwoty 500 zl sąd podwyższył do 700 zł (to była druga podwyżka w ciągu tych 8 lat) a ja :na wynajmie,po rozwodzie,zarabiałam grosze.Apelacja odrzucona. Różne są wyroki.....
        • geve Re: alimenty_wyrównanie 15.10.14, 22:30
          Czy ojciec dziecka pobiera na nie zasiłek w tej Irlandii?
          • majka003 Re:Nie pobiera 16.10.14, 15:57
            Teraz ja będę się starała go załatwić.
            • altz Re:Nie pobiera 16.10.14, 22:08
              majka003 napisała:
              > Teraz ja będę się starała go załatwić.

Próbuj, ale to osoba pracująca musi złożyć, a w zasadzie może, a nie musi.
              Ojcu zostaną przekazane dokumenty, ale złoży albo nie.
    • majka003 Re: alimenty_wyrównanie 15.10.14, 10:20
      A!Dodam jeszcze,że za nianie płaciłam m-cznie 520 zł,przedszkole 290 zł-320 zł m-cznie takie koszta stałe. I mimo to 700 zł dostałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka