fh12 12.10.05, 17:53 wczoraj były z marmoldą, pomysły na dodatki mi się kończą, help! a nie dostałam jeszcze nawet info o dacie wypłaci zaliczki;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fh12 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 12.10.05, 18:03 i jeszcze sie poużalam, a co mi tam, nie dosyć że mleka starczyło tylko na trzy to jeszcze patelka mi z jednej strony przypala;/ więc córka dostała 1,5 ja 1,5 czarnego i git, a własnie dzwoniłam do ex czy coś wpłaci komornikowi w tym miesiącu, i jaka odpowiedź? nie wiem! ja pier..niczę... niby ma pracę ale oficjalnie mu nie wypłacają (a może rzeczywiście, ale co to obchodzi moje dziecko?) a po za tym, leży w domu chory, i biedny nie ma nawet na leki, och jak mu współczuję.... jakby nie chlał i nie włóczył sie po nocach to by nie był chory... no ale to jego taktyka: załapać się gdzieś do pracy i ściemniać... Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 12.10.05, 19:38 Hej! Skąd jesteś? Rozumiem, ze nie pracujesz. Ale jakoś chyba można ci pomóc? Jak coś, odezwij się na priv. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Re: tak,skasujcie tamten watek, bo prawda kole... 12.10.05, 21:05 fh, a ty czemu nie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
d0nia Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 12.10.05, 22:13 serek homogenizowany? waniliowy nie wiem czy to pytanko bylo na serio, ale... jak by co to jest nowy pomysł na naleśniki przykro mi też co do patelenki, ale te typy tak mają... i jest na to fachowe nazewnictwo: złośliwość rzeczy martwych ale uszy do góry!!! jutro zawsze jest lepiej pozdrawiam, dominika Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 13.10.05, 07:44 Mogę jedynie też zrobić dziś naleśniki. Z jabłkiem. W geście solidarności No to w końcu skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
fh12 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 13.10.05, 09:25 dzięki serdeczne! zawsze raźniej dzis będą z cynamonem, tylko musze mleko kupić... tyle to mi tata pozyczy jestem z kruszwicy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_maria Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 13.10.05, 10:05 Może sprzedaj komputer i zrezygnuj z netu, zaoszczędzisz na dobry obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
fh12 a moze zrób sobie przyjemnie bo jestes 13.10.05, 10:12 zgryźliwa! pilnuje sąsiadce mieszkanie bo wyjechała do pracy nma kilka miesiecy, praktycznie tu mieszkam z córka, wszystko jest opłacone, mam tylko zmieniac wode rybkom i podlewać kwiaty... więc czep sie swego ogona i nie pluj innym w ich kasze, ok? bo przez takie cosie jak ty te forum sie rozpadło, bo tego nie da sie ukryć, ono juz się rozpadło. Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: a moze zrób sobie przyjemnie bo jestes 13.10.05, 14:39 Gwałt niech się gwałtem odciska...)) Przesyłam fluidki wyciszenia....jesteśmy białymi chmurkami płynacymi po błękitnym niebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Do anna_maria 13.10.05, 15:01 Dla niektorych to jedyna forma kontaktu ze swiatem... I czasem jedyna forma wyzalenia sie... Zrozum to. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia33 naleśniki z nutellą, czekoladą, placki ziemniaczan 14.10.05, 11:00 e,kopytka. a leniwe z serka waniliowego + dużo mąki + 1 jajko znasz? -takie kluski kładzione. Odpowiedz Link Zgłoś
calvados_s Re: naleśniki z nutellą, czekoladą, placki ziemni 14.10.05, 18:01 doskolnale znam te bóle, choć z mlekiem u mnie gorzej musi być specjalne (alergik) tanie dania o tej porze roku lepiej bo warzywa sa tanie ale normalnie to gulasze z kaszami (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) zupy jarzynowe, a njtańsza to chyba cebulowa kopytka, jajecznica, zapiekanki (nawet z pieczywa), pasta drożdżowa na kanpki, samodzielna hodowla np: natki, szczypiorku itp Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Zydowskie placki 14.10.05, 18:18 Kiedyś, jak nie starczało do pierwszego, a miałam więcej niz teraz czasu często robiłam różne dania tania. Zydowskie placki do takich należą: Ciasto jak na pizze się zagniata. Mozna zagnieśc więcej i zamrozić. Cebulę się zmazy na złoty kolor na patelni. Taka pociętą w talarki. Potem ta obsmazona cebulą kładzie się na ciasto. Ciasto formuje sie na takie małe placuszki wielkości talerzyka deserowego, albo mniejsze, posypuje makiem (zwykłym suchym) i do piekarnika. Pycha mozna jesc tez zimne, mozna ogrzewac w piekarniku albo w mikrofali. Mozna posmarować masełkiem, mozna z kwasnym mlekiem jesc albo kefirem Mozna tez cukinię zetrzeć na tarce grubej (cukinia jest tania teraz jak barszcz). Podsmazyć na patelni odciśnietą cukinię z cebulka i ząbkiem czosnku. A jak wystygnie dodaje się tą masę cukiniową do cista takiego jak na nalesniki, tylko gęstszego i smażyć jak racuchy. Pychota! Cukinię mozna też obtoczyć w bułce i jajku i usmażyć jak kotlety. Makaron mozna zrobić z tuńczykiem (puszka tuńczyka kosztuje 1,5 zł). Podsmaża się tuńczyka z puszki na odrobinie masła czy oleju i z ząbkiem czosnku. Jak się podsmaży i woda odparuje, to się dodaje makaron al dente ugotowany do tego tuńczyka i jeszcze raz obsmaza. Do tego mozna zrobić sos pomidorowy jak ktoś lubi. Pomidory tez teraz sa tanie. Mozna zrobić kluski sląskie, mordonie, barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, knedle ze śliwkami, racuchy z jabłkami, pierogi wszelkie sa tanie, tyle, że pracochłonne. Polecam pierogi z kasza gryczana, które smakują jak pierogi z miesem. Jest tysiace przepisów na tanie żarcie. Trzeba mieć tylko czas, żeby to robić, bo to co tanie to zazwyczaj pracochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 14.10.05, 18:44 To ja proponuję ruszyć głową trochę bardziej - dania tanie, a do tego bardzo szybkie. Powód? Wracam do domu 15.30 i mam dwie godziny na ugotowanie, zjedzenie i pozmywanie po obiedzie, bo znowu wychodzę. W dodatku nie mam piekarnika. Ja pierwsza: Na patelnie wrzucam pół piersi kurczaka pociętej na małe ochłapki (bez panierki). Jak się podsmażą - wrzucam warzywa, stosownie do stanu posiadania: pomidory z cukinią, marchewka, może być cała mrożonka. Super pasują oliwki, jak są. Duużo przypraw (stosownie do stanu posiadania): prowansalskie, estagon, bazylia, czosnek, itp. Gotowe w 15 minut, akurat jak się ugotuje paczuszka ryżu. Najadają się 2 i pół osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 14.10.05, 19:48 hmmm, wiesz pierś kurczaka w sytuacji, kiedy nie ma się kasy to nie jest zbyt tanie danie - jakieś 5,6 zł. Słoiczek oliwek to też koło 3 zł. Mrożonka też nie nalezy w rtakiej sytuacji do najtańszych. wiem, ze generalnie to nie jest dreogie, ale jak ktoś musi na mleko pożyczać, to już trochę zmienai postać rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 14.10.05, 20:05 a zupy ?, sa tanie i szybkie i niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś
fh12 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 15.10.05, 16:14 dziękuje wam za pomysły, jesteście kochane!!! w sumie jak zdarza mi się (raz na jakiś czas;/ ) mieć normalną kasę w portfelu, to po zapłaceniu wszystkiego co muszę idę i kupuję zapas mięska ja jakis czas więc moze akurat nie filety z piersi, ale jakieś zżynki z porcji rosołowych zawsze są no chyba ze sie kończą, to są naleśniki kochane moje kucharki kryzysowe! a coś z drożdżami jakieś pyzy? nie wiem jak to się nazywa... ale chciałabym pokombinować z tym Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: dziś na obiad naleśniki z jabłkiem 16.10.05, 04:24 Proszę: 2,5 -3 szklanki mąki, jajko albo dwa, łyżka cukru, pięć deko drożdży, szklanka ciepłego mleka z łyżką masła, szczypta soli. W mące zrób kopczyk, wkrusz drożdże, dodaj cukier, parę łyżek ciepłego mleka, poczekaj, aż dadzą znak życia. Dodaj resztę mleka i jajko (mogą być jeszcze 1-2 żółtka), wyrób aż zrobi się gładziutkie, przykryj ściereczką i poczekaj, aż podwoi objętosć. Wtedy rób na dłoni placuszki, wsadź tę marmolade, co ją masz, zlep, połóż złożeniem do dołu na posypanej mąką powierzchni i znowu daj im podrosnąć, gotuj na parze pod przykryciem. A jesienna zapiekanka z ziemniaków? Chodzi za mną od wczoraj Plastry surowych ziemniaków układasz w wysmarowanym naczyniu do zapiekania na przemian z plastrami cebuli, posypując solą i pieprzem. Na wierzchu ziemniaki, ew. starty żółty ser i tarta bułeczka, może być sama bułeczka z odrobiną wiórek masła startych na górę. Polewasz mlekiem (z pół szklanki, tak ponoć we Francji robią i pieczesz, długo, blisko dwie godziny. Pyyycha)) Można wyłożyć naczynie boczkiem, będzie pyszne. Można dodać skrawki kiełbaski wszystko jedno jakiej. Jadłam i z jajkami na twardo, i z pieczarkami, ale wolę wersję klasyczną. Ja tu gościnnie, ale to przecież o jedzeniu)) SMacznego i wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś