ameliaand 27.05.08, 13:36 Mam pytanie odnośnie adopcji. Czy gdy ojciec biologiczny nie ma praw rodzicielskich musi się zgodzić na adopcję? Czy może to być bez jego zgody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: adopcja 27.05.08, 13:42 nie ma znaczenia jego zgoda czy też jej brak ale uzyskałam informację w sądzie, że mimo wszystko zostanie on poinformowany7 o adopcji - może się więc pojawić, ale i tak jest nieistotna jego opinia Odpowiedz Link Zgłoś
ameliaand Re: adopcja 27.05.08, 13:54 Dziękuję bardzo za odpowiedź, tutaj jest problem z tym że nie jest znany jego adres zamieszkania, tel itp... więc nie wiem jak to będzie, bo najpierw pozbawienie praw rodzicielskich. Trzymajcie kciuki, wniosek złożony czekam na termin.... Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: adopcja 27.05.08, 13:59 trzymam kciuki ale pozbawienie praw chyba nie jest prostą sprawą nie wiem, jak to jest, ale odebrać wezwanie to chyba raczej musi naocznie chyba nie da się pozbawić praw - nie znam się na tym, więc moge się mylić sama adopcja to już raczej będzie wtedy prostą sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
ameliaand Re: adopcja 27.05.08, 14:06 Nam pomagała Adwokatka i stwierdziła że tak się może udać wtedy jest kurator zamiast "ojca" Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: adopcja 27.05.08, 14:10 no u mnie też była kurator - to chciała, by ojciec dostał prawa wrr Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: adopcja 27.05.08, 14:32 Trzymam kciuki! Mi się udało-to dlaczego Tobie ma się nie udać ? Odpowiedz Link Zgłoś
ameliaand Re: adopcja 27.05.08, 16:12 Anetina współczuję, ja mam nadzieję że u nie nie będzie takiej. Zobaczymy. na razie strasznie się denerwuję tym wszystkim w dodatku tato ma mieć operację jutro dość poważną i tak mnie wszystko rozbija... Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: adopcja 27.05.08, 22:29 jeśli ojciec nie ma władzy rodzicielskiej bo nigdy jej nie nabył lub został pozbawiony to nie jest potrzebna jego zgoda na przysposobienia ani nawet nie jest uczestnikiem postępowania. jeśli ojciec ma władze rodzicielską to do adopcji może dojść w dwóch sytuacjach - jeśli wyrazi na nią zgodę (czyli sytuacja równie popularnie co nieprawidłowo zwana "zrzeczeniem się dziecka") lub kiedy zostanie pozbawiony władzy. Odpowiedz Link Zgłoś