Dodaj do ulubionych

chrupki kukurydziane

25.01.10, 09:33
Moja corka ma juz prawie 7 miesiecy jest karmiona piersia , od kiedy moge jej podawac biszkopty i chrupki kukurydziane ?? i to takie zwykle kupowac jak dla nas te chrupki?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: chrupki kukurydziane 25.01.10, 09:35
      Biszkoptów bym nie podawała. To sam syf jest. Chrupki kukurydziane podawałam
      właściwie od 6 miesiąca. Przecież to tylko mąka kukurydziana i woda.
      • sis2905 Re: chrupki kukurydziane 25.01.10, 10:10
        Hej myśle ze spokojnie możesz podawać, ja podawałam mojemu małemu
        gdzies od 7 miesiaca kupuje takie pałeczki kukurydziane bez
        konserwantówwink i ważne bez soliwink Mały sie zajada nimi, co do
        biszkoptów to sporadycznie podaje Petitki biszkopty sa fajne,
        miękkie i dużewink pozdrawiam
    • semi-dolce Re: chrupki kukurydziane 25.01.10, 10:14
      Chrupki i ciastka hipp dawałam w 5 miesiącu. Biszkopty takie normalne ze 2
      miesiące później.
    • kasia.46 Re: chrupki kukurydziane 25.01.10, 11:35
      Możesz jej już podawac, my dawaliśmy od 5msc, kupuje córce
      Chrupcie-pałeczki kukurydziane, bezglutenowe, kupujemy je w tesco.
      • joshima bezglutenowe 25.01.10, 13:16
        Kukurydza z definicji jest bezglutenowa. Hi hi hi. Niech żyje marketing.
        • bezglutenowa Re: bezglutenowe 19.05.14, 15:14
          Niestety nie, płatki kukurydziane itp. produkty z kukurydzy ulegają zanieczyszczeniu krzyżowemu podczas produkcji i mogą zawierać bardzo dużo glutenu w swoim składzie.
          Przykład:
          Producent na jednej linii produkcyjnej pakuje płatki kukurydziane, a obok pakuje np. kaszę jęczmienną tym sposobem pierwszy produkt zostaje zanieczyszczony glutenem. To jest tylko jeden przykład takich sytuacji jest wiele, wynikiem jest duża zawartość glutenu w przebadanych produktach

Płatki kukurydziane kupowane w zwykłym sklepie są zanieczyszczone glutenem.
          Mam celiakię

polecam: www.sklepbezglutenowy.com.pl/poradnik,p10.html
        • incola15 Re: bezglutenowe 11.11.15, 16:57
          Podobna sytuacja jest z owsem. Naturalnie jest to zboże nie zawierające glutenu, ale ciężko jest trzymać je w zupełnej czystości z dala od pszenicy, żyta, czy jęczmienia, dlatego rzadko sprzedawane jest jako produkt bezglutenowy.
    • mw144 Re: chrupki kukurydziane 25.01.10, 14:03
      Podawałam od 5-go, chociaż lekarka kazała w 4-tym m-cu. Kupuję najzwyklejsze w
      spożywczym sklepie.
    • kjut Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 16:02
      A właściwie to po co się te chrupki daje? Zawsze gdy widzę dzieci na spacerze wcinające chrupki kukurydziane albo wafle ryżowe to się zastanawiam. Sama tego nie jadam i nie wiem czy powinnam małemu kupować wink
      • misia_zdzisia2 Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 16:12
        Jak ci dziecko wlaczy syrene to bedziesz wiedziala po co smile a tak sie zajmie chrupkiem I pare minut z glowy.
      • tankky Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 16:20
        Ja daje chlebek żytni te sztachetki. Co innego dawać dziecku na spacerze jako przekąskę?
      • ashraf Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 16:25
        Ja akurat daje mini-wafle ryzowe, a powod jest prosty - moje dziecko potrzebuje malych przekasek od czasu do czasu smile Np. idziemy na spacer i zejdzie nam dluzej, niz planowalismy, mlody robi sie glodny, a my akurat nie planujemy obiadu w restauracji. Albo idzie ze mna na zakupy ubraniowe i nudzi sie w przymierzalni. Ew. w aucie albo w samolocie. Nie ma obowiazku dawania dziecku chrupek, ale to czasami przydatne ulatwienie.
      • kjut Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 19:30
        Dzięki za odpowiedzi. Na to nawet sens wink mi po prostu póki co przekąski nie były potrzebne. Jak głodny to dostaje cycka, w sytuacjach ekstremalnych na chwilę smoczka. Jakoś chrupki mi do głowy nie przyszły, ale to chyba dlatego właśnie ze sama ich nie jadam.
        • panizalewska Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 21:11
          Można też przecież wziąć owoce i warzywa pokrojone w kawałki / słupki / ugotowane na parze / całe danie z przyprawami w ramach przekąski / obiadu na spacerze. Pikniki z maluchami są zarombiste smile A zaraz będzie wysyp owoców! smile Ooooo matko, ale w zeszłe lato było fajnie, jak mała miała rok, jeszcze nie chodziła, tylko my dwie na kocyku na placu zabaw, na trawie i takie wielkie siaty z owocami! Borówki, morele, maliny, no czego tam nie było! smile Bazar po drodze na plac zabaw - mistrzostwo świata smile
          • tankky Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 21:57
            Marzenie wink mój syn bierze do buzi i pluje dookoła wszystkim co nie jest chlebem/chrupkiem. I od razu zaznaczam, że wcale od tego nie zaczynałam i każdego dnia próbuję i czekam na cud tongue_out big_grin
          • ewa.misko-wasowska Re: chrupki kukurydziane 21.05.14, 10:24
            W wieku 7 miesięcy można już podawać takie chrupki czy biszkopty, ale faktycznie to "zapychacze" i zdecydowanie lepiej przyzwyczajać do zdrowych przekąsek,
            pozdrawiam serdecznie
        • aneczkakp Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 22:39
          U nas sprawdzaja sie gdy mloda za chiny nie chce usiasc w krzeselku do karmienia, a ja mam akurat cos do zrobienia- takie tam male przekupstwowink
      • stara-a-naiwna Re: chrupki kukurydziane 15.11.15, 13:39
        po co?

dziecko ćwiczy małą motorykę - sprawność chwytania itp
        no i musi przeżuwać (to taki "pierwszy" pokarm nie paka)
        przeżuwanie oprócz tego, że potem do jedzenia normalniejszych posiłków jest ważne to też jest ważne do nauki mowy

no i jak napisało kilka osób: dajesz chrupka i masz chwilę święty spokój smile
    • in-sa Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 19:10
      A czy Wasze maluchy od razu tak chętnie jadły chrupki i inne przekąski? Moim dzieckiem wstrząsa, jak tylko dotknie chrupka ustami, nie wie, co ma z tym zrobić i po paru chwilach rzuca na ziemię. Ciasteczek, wafelków ryżowych dla niemowląt też nie chce. Jest wybitnie antyprzekąskowy, ciekawe, jak długo jeszcze?... smile
    • iloveistanbul Re: chrupki kukurydziane 19.05.14, 21:34
      Raczej nie podaje przekasek, jesli juz to czasem owoc. Co do chrupkow to chyba bym dala (ale u mnie nie ma takich bez soli jak w Polsce), ale juz biszkoptow nie. Fajnym rozwiazaniem jest zrobienie ciasta bananowego czy babeczek marchewkowych. Pewnie znajdzie sie mnostwo przepisow dla maluchow w internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka