Dodaj do ulubionych

Jak zagęścić mleko? Macie sposoby?

11.03.10, 13:00
Macie może jakieś sposoby na zagęszczenie odciągniętego mleka?
Próbowałam już kleikami i kaszkami ryżowymi i kukurydzianymi, ale nawet jak
nasypię tej kaszki do butli dwa razy tyle ile producent zaleca i "łycha stoi"
to po 3 minutach i tak wszystko jest bardzo rzadkie. Wiem że kobiece mleko ma
takie właściwości. Chcę Młodego (5 miesięcy) nauczyć pić kaszkę na moim mleku
z butli, ale taką rzadką się krztusi bo mu za bardzo leci i wypluwa smoka.
Używam smoczków kaszkowych (naciętych w Y), bo ze zwykłego nawet z największym
przepływem (4) nie umie pić, a jakoś mi nie zależy żeby go w tym wieku na siłę
uczyć. Do płynów kupię mu niedługo niekapek.
Co mam zrobić aby ta kaszka nie robiła się od razu płynna?
Macie jakieś pomysły?
A może tak ma po prostu być i mam się z tym pogodzić?
Poradźcie smile
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • konface Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 11.03.10, 20:01
      A może naucz go po prostu jeść łyżeczką? Wtedy może będzie to krócej trwało...

Ja zrobiłabym jeszcze inaczej: mleko dawałabym samo do picia, a kaszkę
      dodawałabym do owoców/zupki do zagęszczenia. Piszę, że tak bym zrobiła, a tak
      naprawdę tak właśnie robię smile) Moja Córcia (7,5m-ca) dostaje 180 mojego mleka o
      20 i starcza jej to do 4-6.
      • kambium.team Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 11.03.10, 23:22
        Wszystko pięknie, ale tylko w teorii. Mój mały pięknie je łyżeczką - to nie
        problem. Gęste papki, słoiczki itp. wciąga aż mu się uszy trzęsą i jeszcze mnie
        pogania. Po prostu chochlowanie łyżeczką rzadkiego płynu jest strasznie
        upierdliwe (za przeproszeniem tongue_out) i dlatego (chyba z lenistwa) wolę mu dać to
        rzadkie w butli. Natomiast Młody nie potrafi ZUPEŁNIE pić z butli z normalnymi
        smoczkami (wypróbowałam sporo różnych). Dlatego mam problem straszliwy z
        podawaniem mu samego mleka czy innych płynów, ale to już inny wątek. Gdy wkręcę
        mu na butlę smoczek z nacięciem (Y lub X) a w butli jest gęstawa kaszka to on
        sobie memła ten smoczek i zjada. Natomiast jak w butli jest taka rozrzedzona
        kasza na moim mleku to gdy tylko on przygryzie smoczek to go zalewa i jest
        problem. Krztusi się, brudzi nieziemsko, pluje i generalnie strzela focha i nie
        je. Dlatego mam dwa wyjścia - albo dawać mu te kaszki na moim mleku łyżeczką
        (niewygodne) albo znaleźć sposób na zagęszczenie kaszki tak by nie wylewała się
        przez te ponacinane smoczki.
        Stąd moje pytanie czy ktoś ma pomysł smile

Pozdrawiam i czekam na ewentualne pomysły smile
        • ajona Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 09:24
          Ja też mojemu podaję kaszkę łyżeczką, i wcale nie jest rzadka. Może robisz ją
          według przepisu na opakowaniu? W naszym przypadku tej kaszki trzeba dać naprawdę
          sporo żeby mleko zgęstniało. Owszem, robi się wodnista, ale po jakichś 15
          minutach od przyrządzenie, a wtedy to moje dziecko ma już wszystko wtrynione.
          • ajona Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 09:28
            Przepraszam ,nie doczytałam, że podajesz więcej. A może spróbuj innej kaszki?
            Mój dostaje "zdrowy brzuszek" (mieszanka różnych mąk, bez cukru i innych
            dodatków) i jest naprawdę gęściocha. A może Twoje mleko ma takie właściwości że
            ta kaszka robi się tak szybko rzadka? Wtedy nic na to nie poradzisz raczej...
        • konface Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 13.03.10, 20:40
          Chyba czegoś nie rozumiem. Czy chodzi o to, że Mały nie chce w ogóle pić mleka
          ze smoka? I dlatego dajesz mu z kaszką?
          Moja pije mleko z butli przez smoczek dla młodszych niż ona, z maciupcią dziurką
          i jest OK. A kaszki je z owocami, zupkami itp.
          Ale jeśli Twój synek nie chce w ogóle nic pić, to rzeczywiście trudne...
          A może kubek niekapek do podawania mleka?
    • moonik1 Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 10:21
      U mnie tez ile bym nie nasypała kaszki czy kleiku to robiło się rzadkie i to
      szybko. Ja odpuscilam i dawalam rzadkie, tez bylo ciezko, bo jednak gestą maź
      łatwiej dać.
      • kambium.team Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 10:33
        No właśnie o to chodzi że gęstą maź o wiele łatwiej podać smile Ech uncertain
        No i chyba na razie będę musiała się jednak przemęczyć z chochlowaniem wodnistej
        kaszki, bo ten wspomniany "zdrowy brzuszek" jest chyba we wszystkich opcjach z
        glutenem, a my dopiero jesteśmy w fazie ekspozycji.
        Ja w sobie to moje lenistwo zwalczę i będę cierpliwie wiosłować mu do paszczy
        ten rzadki płyn, ale martwi mnie trochę perspektywa żłobkowego żywienia od
        przyszłego tygodnia. Czy te Panie w żłobku będą mu też tak cierpliwie te całe
        200ml wlewać (wiem, wiem żarłacz olbrzymi mi rośnie wink.
        No zobaczymy.
        • narnijka Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 12:19
          Ja polecam Nutrition-mączkę chleba świetojańskiego-daje 1/3 dawki i tak jest
          geste, daje butla Habermana bo nawet na smoczkach 0+ zwyklych moj 3-miesieczny
          synek sie krztusił..takie ma ssaniesmilemusi mieć smoka z którego nie leci. U mnie
          to ze względu na refluks utajony bez ulewań ten nutrition.
          • narnijka Re: Jak zagęścić mleko? Macie sposoby? 12.03.10, 12:21
            acha i Sinlac jest super bez glutenu tez z mączkasmile
          • mamma-easy Re: Nutriton 08.05.10, 07:47
            Nutriton jest super, świetnie zagęszcza mleko, stosuję 1 miarkę/60 ml. Mały
            przestał ulewać. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka