Dodaj do ulubionych

"marmurkowe" ząbki

13.10.10, 12:38
Zauważyłam, że na przednich jedynkach mojej córki, która ma 15 miesięcy są takie żółte smugi, jakby zęby nie miały jednolitego koloru, wyglądają tak jak jasny marmur - pojawiło się to jakieś dwa tygodnie temu, nie wiem, co jest tego przyczyną? Nie schodzi to podczas szczotkowania, nawet gdy próbuję to zeskrobać - to nie jest osad, tylko przebarwienie. Jakiś czas temu młoda miała podawany sumammed, czy to od antybiotyku? Ale takie przebarwienie "wewnętrzne"? - a może gdzieś się uderzyła w te zęby? Choć z powodu upadku inaczej ciemnieją, jednolicie, nie tak "smużkowo".
Poradźcie proszę - czy to nie niedobór wapnia? Bardzo późno zaczęła ząbkować, dopiero po roku, tak jak starsza, ale starsza ma białe ząbki, bez przebarwień.
Dopiero za dwa dni mam wizytę u stomatologa. Może któraś z Was miała taką sytuację.
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 12:42
      Jednoznacznie pewnie nie da się tego stwierdzić ale ja obstawiam na efekt po antybiotykach- u mnie tak było- a czy to zniknie trudno powiedzieć czas pokaże. W żadnym wypadku niczym nie zdrapuj po zębach bo możesz szkliwo naruszyć.
    • easy_martolina84 Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 12:46
      Pewnie w Twoim mleku czegoś brakuje albo to od robaków tongue_out
      (No nie mogłam się oprzeć)
      • q_fla Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 13:00
        I ja nie mogę się oprzeć: albo od nocnego karmienia cudownym eliksirem, albo robale dobrały się do szkliwa. tongue_out
        • cytrynowa.lemoniada Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 13:18
          może to być początek próchnicy, przejdź się do dentysty, im szybciej tym większa szansa ze nie będzie potem chodzić z czarnym lapisem na jedynkach tak jak mój smile
          • monikaaleksandra Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 13:32
            Idę, idę, ale próchnica na takiej dużej powierzchni? Aż mi sie to wydaje dziwne.
            • cytrynowa.lemoniada Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 15:41
              z opisu wygląda to właśnie na poczatek próchnicy niestety. antybiotyk nie przebarwia zębów, bzdura jakaś.
              • cherry_cola Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 15:50
                O, kolejna mądrość. Owszem, tetracykliny mogą spowodować przebarwienia zębów u dzieci. Antybiotyki z tej grupy mają właśnie takie działanie uboczne.
                Skąd Ty wytrzaskujesz te nowinki?

• cytrynowa.lemoniada Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 18:53
                  nowinki to wyłącznie na forach takich jak to smile ale to, że próchnica występuje też u takich małych dzieci to żadna mądrość, tak po prostu jest, czy Ci się to podoba czy nie. Nawet jak to dla Ciebie nowinka..
                  • cherry_cola Re: "marmurkowe" ząbki 14.10.10, 08:54
                    antybiotyk nie przebarwia zębów, bzdura jakaś.
                  • easy_martolina84 Re: "marmurkowe" ząbki 14.10.10, 09:20
                    cytrynowa.lemoniada napisała:

> ale to, że próchnica występuje
                    > też u takich małych dzieci to żadna mądrość, tak po prostu jest, czy Ci się to
                    > podoba czy nie. Nawet jak to dla Ciebie nowinka.

A kto tu napisał,ze próchnica u małych dzieci nie jest możliwa?Dziewczyna napisala,ze antybiotyk moze przebarwiać zęby.Czytasz trochę,czy klepiesz w klawiature na oślep? uncertain
    • alinalen Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 20:31
      u nas tak było po augumentinie. Dokładnie taki marmurek, oglądała to pediatra i od razu zapytała czy brała antybiotyk. Niestety nie zeszło do dziś, po 3 miesiącach jest może ciut jaśniejsze sad
    • q_fla Re: Odpowiedź 13.10.10, 21:06
      Gdyby ci cycki oczu nie zasłaniały, wklepałabyś w goole summamed i dowiedziałabyś się, że azytromycyna może przebarwiać zęby - jest to jeden z bardzo rzadkich objawów niepożądanych.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Odpowiedź 13.10.10, 21:14
        uuuu, ale pojechałaś... gratuluję elokwencji, super. Boże, nic się to forum przez 4 lata nie zmieniło, jadu chyba jeszcze więcej
        • q_fla Re: Odpowiedź 13.10.10, 21:34
          Nooo, to czas co byś użyła wyszukiwarki i zobaczyła, że mój jad nawet do pięt nie sięga monicealeksandrze.
          Zresztą przyganiał kocioł garnkowi tongue_out
          • q_fla Re: Btw 13.10.10, 21:39
            Nawet do pięt ci nie sięgam tongue_out

forum.gazeta.pl/forum/w,585,117379817,117415158,Re_pomocy.html
        • easy_martolina84 Re: Odpowiedź 14.10.10, 08:00
          cytrynowa.lemoniada napisała:

> Boże, nic się to forum przez 4 lata nie zmieniło, jadu chyba jeszcze więcej

Ojeju jeju!Jakie to przykre i wzruszające.
          • cytrynowa.lemoniada Re: Odpowiedź 14.10.10, 09:34
            ani to przykre, ani wzruszające tylko po prostu żałosne..
        • cherry_cola Re: Odpowiedź 14.10.10, 08:59
          No, to musisz zrezygnować z zaglądania tu, bo się zatrujesz. A i lepiej dla nowych, młodych, pytających będzie, jak przestaniesz wypisywać swoje mądrości, które całkiem mijają się z prawdą.
          • cytrynowa.lemoniada Re: Odpowiedź 14.10.10, 09:38
            dziewczyno, wyjdź z domu, spotkaj się z jakimi znajomymi, bo siedzenie w domu najwidoczniej potęguję Twoją frustrację..
            • easy_martolina84 Re: Odpowiedź 14.10.10, 09:46
              A Ty weź wymyśl cos nowego:jad,frustracja,nuda-to wszystko już było.
              Chociaż zastosuj jakieś synonimy,bo już sie mdło robi od ciągłych określeń:
              "Ile w Tobie jadu","Jakaś Ty sfrustrowana","Chyba Ci sie nudzi".
              Na każdy mniej miły post są właśnie takie odpowiedzi.
              Co ma frustracja do tego,że ktoś napisze co uważa? uncertain
            • cherry_cola Re: Odpowiedź 14.10.10, 10:28
              Dziękuję za dobre rady, ale czynności, o których wspominasz, wykonuję od dawna z tą tylko różnicą, że robię to dla przyjemnoścismile. Za to mam wrażenie, że Ty dawno nie dostałaś porządnej przyjemności od męża; poproś, może przekona się do nowych kształtów i wróć tu, jak będziecie po. Powinno pomóc. I jeżeli cokolwiek miałoby potęgować - jak to nazwałaś - moją frustrację, to jesteś to Ty i Twoja głupota. Nie nazwałabym tego jednak frustracją, a zwykłym zadziwieniem, że istnieją tak wyjątkowe osoby, jak Tysmile.
              • cytrynowa.lemoniada Re: Odpowiedź 14.10.10, 10:32
                dzięki za tę dogłębną psychoanalizę. a butelki już wygotowane?
    • bj27 Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 21:08
      To na pewno przez robaki big_grin
    • matylda07_2007 Re: "marmurkowe" ząbki 13.10.10, 22:57
      No, Moniko, ale reakcje na Twój post.
      Ale kto wiatr sieje, ten zbiera burzę.
      • monikaaleksandra Re: "marmurkowe" ząbki 14.10.10, 10:17
        Mi to osobiście lata, stara jestem,z niejednego pieca chleb jadłam. Ważne, że potwierdziły się moje przypuszczenia o antybiotykach. Jeśli to nie minie, zęby zostaną wybielone specjalną lampą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka