Dodaj do ulubionych

Leżaczek/bujaczek

22.02.11, 14:57
Od kiedy można bezpiecznie używać leżaczek. Mam córcię 1,5 miesięczną, chyba jeszcze za wcześnie na pozycję siedzącą w leżaczku?
Obserwuj wątek
    • magda.tyl Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 15:31
      Ja kładłam synka w leżaczku od urodzenia. Piszę kładłam, bo praktycznie na płasko odchylałam oparcie i używamy go w granicach rozsądku, maksymalnie 3 godziny na dobę. Zazwyczaj kiedy coś robię w kuchni.
      Na pozycję półsiedzącą przyjdzie czas, kidy zacznie jeść łyżeczką.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 17:43
        magda.tyl napisała:
        używamy go w granicach rozsądku, maksymalnie 3 godziny
        > na dobę. Zazwyczaj kiedy coś robię w kuchni.

ło matko - 3 godziny dziennie to praktycznie większość dnia dla niemowlaka, który śpi sporą jego część i dużo czasu zajmuje mu jedzenie. sumienia bym nie miała. wsadzam kilka razy w ciągu dnia na max 15 minut, uzbiera się może godzina, a i tak mam wyrzuty sumienia. dziecko ma na podłodze lezec, na brzuchu, ćwiczyć mięśnie, a nie siedzieć unieruchomione.
        • posh_emka Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 20:36
          Ale przecież ona nie pisze,że 3 godziny ciągiem- bez przerwy.

"a nie siedzieć unieruchomione."
          Mojemu daleko było do "nieruchomości" w leżaczku-bujaczku...........
        • atrapcia Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 22:01
          To chyba twój śpi przez większość czasu. Moja spała bardzo mało - w nocy z przerwami max 8h, w dzień 2 drzemki po 15-40 minut. 3h to przy tym bardzo mało. I ja wkładałam ją na dłużej nawet, bo i karmiłam w leżaczku i czasem usypiałam, sprzątałam i gotowałam i musiałam ją włożyć do leżaczka - bo wyła bez niego, lubiła w nim leżeć i obserwować mnie. Z żalem się go pozbyłam, ale cwaniara jak tylko nauczyła się w nim siadać i podnosić to chciała wypełznąć przodem i nieraz wisiała jak kukiełka wink

Używałam leżaczka dopiero jak skończyła jakieś 2 miesiące, może więcej - nie dało się go rozłożyć na płasko (Bright Starts). Gdybym miała inny, z dowolnie regulowanym oparciem, to na pewno używałabym niemal od samego początku.
    • w_miare_normalna Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 15:40
      Tak, moim zdaniem stanowczo za wcześnie. Moja leżała sobie w leżaczku tak bodajże od 4-5 miesiąca.
    • posh_emka Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 16:13
      A kto ci każe w leżaczku dziecko sadzać ? Jak sama nazwa wskazuje leżaczek- leżenie. Jeśli masz taki gdzie pozycja leżąca jest możliwa to już możesz. Mój od urodzenia w leżaczku polegiwał. Nawet noworodek nie jest stworzony do leżenia na płasko.
      • bweiher Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 19:06
        W pozycji siedzącej dopiero jak zacznie siedzieć.
    • 19martha85 Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 20:00
      to chyba zalezy od lezaczka wiekszosc ma obie funkcje lezenie i siedzenie wiec mozna z pewnoscia od urodzenia klasc uzywajac funkcji lezenie smile my kladziemy malutk od miesiaca ale tylko tak pozno bo wczesniej nie lubiala .
      • bweiher Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 20:42
        No jasne że można położyć w leżaczku,od tego jest leżaczek-żeby leżeć.
        A autorka wyraźnie napisała "Mam córcię 1,5 miesięczną, chyba jeszcze za wcześnie na pozycję siedzącą w leżaczku?"
        A 1,5 miesięczne dziecko siedzieć nie powinno.
    • perd-ido Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 21:06
      Kochana pozycje siedzaca mozna nastawic dzieciaczkowi co umie siedziec!
      Twoja mala moze co najwyzej LEZEC na lezaczku na plasko. Sa takie lezaczki na rynku, ktore mozna rozlozyc praktycznie na plasko. Kupilam tez lezaczek swojemu (nie widzialam go na zywo wczesniej) Producent zapewnia, ze od urodzenia..ale na plasko sie da sie go rozlozyc. Lezaczek czeka az maly usiadzie na pupciesmile
      • inesska-pinezka Re: Leżaczek/bujaczek 22.02.11, 21:49
        dokladnie pozycja siedząca to dla wiekszego dzieciaczka, my uzywalismy leżaczka jak mała skonczyła 3 miesiące- dostala w prezencie i używa po dziś dzień.
        • cytrynowa.lemoniada Re: Leżaczek/bujaczek 23.02.11, 01:18
          leżaczki nie są dla dzieci które umieją siedzieć - dla takich są krzesełka
          • annie_laurie_starr Re: Leżaczek/bujaczek 23.02.11, 11:34
            Ja przy pierwszym dziecku uzywalam Fisher-Price po ukonczeniu 5 tygodni - pisalo w instrukcji, ze mozna uzywac po pierwszym miesiacu. Przy drugim dziecku z tego co pamietam mala miala chyba 1.5 miesiaca. Sesje na lezaczaku byly i sa krotkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka