Dodaj do ulubionych

Za duży do gondolki

05.03.11, 13:55
Witam.
Mam pewien problem z którego wcześniej razem z mężem żartowaliśmy. Otóż synek urodził się duży,bo ważył 4400, dł.56 cm. teraz ma 3 miesiące i nie mieści się do gondolki,mamy wózek Mutsy Transporter - gondolkę i spacerówkę. Co w takiej sytuacji?Czy któraś z Was miała podobny problem??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 14:06
      To moze do spacerowki jesli da sie rozlozyc maksymalnie na plasko?
      • lopezka26 Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 14:40
        U nas teże był ten problem. Mała od ponad miesiąca jezdzi w spacerówne rozlozonej na płasko. Ma pod pleckami jeszcze kocyk.
        • perd-ido Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 15:08
          a ile mala wazy? Gdybysmy kupili np wozek chicco nasz juz dawno by sie nie miescilwink
          • ann.k Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 22:03
            Chyba cos sciemniasz... Ja mam Chicco, dziecko wazy 7,5 kg, ale ma 71 cm dlugosci i spokojnie sie miesci. Ubrane w kombinezon. Nie ma jakichs ogromnych przestrzeni, nozkami siega do samego konca, ale bez przesady, zeby wyrosl...
            Dzis skonczyl 4 miesiace.
            • perd-ido Re: Za duży do gondolki 06.03.11, 10:59
              No wlasnie..nozkami siega do samego konca! wiec wygodnie juz mu raczej nie jestsad
              Moj maly lubi sie przeciagac..gdybym wsadzila go do wozka gdzie dotyka nogami wrzeszczalby w nieboglosy...tak juz masmile. W porownaniu z innymi modelami, chicco sa male. Posluchalam kolezanki, ktora nie byla zadowolona z wozka chicco i kupilam wiekszy...Tez niebawem bedzie za maly (moj synek jest dlugi), ale na razie spokojnie wchodzi.
              • ann.k Re: Za duży do gondolki 06.03.11, 14:08
                A ile ma cm Twoj synek?
                Moj sie w wozku nie rzuca, lezy spokojnie.
                • perd-ido Re: Za duży do gondolki 15.03.11, 22:11
                  O kurde- nie wiemsad ale dluuugi jest. W wozku lubi sie wiercic i przeciagacsmile.
                  • ann.k Re: Za duży do gondolki 17.03.11, 17:21
                    A wiekszosc ubranek na jaki rozmiar nosi?
                    • perd-ido Re: Za duży do gondolki 17.03.11, 20:34
                      74 bluzki, 86 spiochy.
                      Dzis w przychodni lekarz zartowala, ze musi miec wysokiego tatusia, bo dlugi jest jak na swoj wieksmile
                      • ann.k Re: Za duży do gondolki 18.03.11, 21:44
                        86? To masz naprawdę kolosalne dziecko...

Mój synek, rówieśnik Twojego, nosi bielizne 80, spodnie i bluzy 74. Wozi się w Chicco i nie jest dla niego za małe.
                        • perd-ido Re: Za duży do gondolki 19.03.11, 23:13
                          W ubrankach ma oczywiscie troche luzu, ale w dlugosci sa dobresmile
    • joanka-r Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 15:51
      Za chwilę wiosna, przełożysz go do spacerwóki. Mój syn urodził się wpazdzierniku a w lutym jezdzil w spacerówce, rozłóżonej na max.
    • lianis Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 16:52
      biorac pod uwage ze gondola ma 75cm wewnatrz, a 3 miesieczne dziecko na 99.6 centylu ma nie wiecej jak 67 to dosc dziwne ze sie juz nie miesci, w tym wieku dziecku jeszcze nie potrzeba nie wiadomo ile miejsca, wiec moze Ci sie zwyczajnie wydaje ze sie nie miesci, moje dziecko w w mutsiaku dojezdzilo do 7 miesiaca kiedy to zaczal sie lapac za boki gondoli i podnosic, wiec przesadzilismy do spacerowki, ktora zreszta wg mnie jest dosc nieudana dla niesiedzacego dziecka. Mozesz sprobowac przesadzic dziecko do spacerowki juz teraz, ew poczekac jeszcze miesiac lub dwa, a bedzie latwiej bo coraz mniej warstw ciuszkow, lub sprzedac mutsiaka i kupic rozkladana na plasko spacerowke.
    • deela Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 17:07
      ciekawe, mój urodził się też 56 cm, też był bardzo duży, a jednak na luzie do 5go m-ca pojeździł w gondoli (tako jumper x, gondola chyba standardowa - 75 cm), to ile ten twój syn urósł przez 3 m-ce? 20 cm? jakiś rekord świata to jest! moim zdaniem pewnie ubierasz jak matrioszkę i stąd cały problem
      • joanka-r Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 18:08
        Weżcie pod uwagę grube ubranie, śpiwór, czapa, poduszka w wózku czy coś pod głową. Przecież dziecko nie może leżeć od jak w puszce. U nas ''objawem'' wyrośniecia z wózka było wystawianie nóg na rant gondoli. Tłukł tymi piętami aż miał poobijane.
        • czekolada85 Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 18:27
          My mamy Musty 4ridera, mała ma 4 miesiące waży 7,5 kg i, mierzy 65 cm no i jakoś jeszcze się mieści nie ma jakiegoś wielkiego luzu ale wydaje się że jeszcze jest ok.
          Kupując Mustika miałam świadomość że nie mają za wielkich gondolek (Transpiorter ma chyba ciut większą) a dziecko będzie zminowe więc dochodzi kombinezon jakiś ciepły kocyk itd. wiec od razu kupiłam spacerówkę. W 4rider rozkłada się ona całkiem na płasko, kupiłam też śpiwór i myślę że w kwietniu też przesiądziemy się już do spacerówki.
        • deela Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 18:44
          ubranie ok
          śpiwór?
          poduszka??
          coś pod głową???
          a po co to wszystko? to już nie wystarczy kombinezon i koc/przykrycie? w najcięższe zimy nie ładowałam tyle do gondoli co ty
          • dorota_ja Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 19:39
            po to żeby dziecko miało wygodnie smile

my mamy Mutsy 4rider. młoda jeszcze 5 dni temu jeździła w gondoli - 7,5 m-ca, 70,5 cm wzrostu.
            mamy dodatkowy materacyk + kocyk na to i młoda w kombinezonie. mieściła się spokojnie wink

od 3 dni spacery w spacerówce, ale w domu drzemki już nie bardzo ;/ bo niestety w spacerówce już nie tak wygodnie. przyzwyczajamy się, ale idzie ciężko wink

• deela Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 20:28
              > po to żeby dziecko miało wygodnie smile
              nadal nie kumam - a od kiedy dziecku jest niewygodnie bez całego tego cyrku? ja miałam w wózku materacyk (w komplecie z gondolką) na to pielucha flanelowa na to dziecko w kombinezonie, w większy mróz zakrywałam kocykiem (który przecież kładzie się na wierzch, więc nie ujmuje długości gondoli) w jeszcze większy mróz zakładałam okrycie na gondole i wsio
              • dorota_ja Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 21:31
                nie wiem jakim masz wozek,ale w moim Mutsy gondolka super miękka nie jest.mamy dodatkowy materacyk i zimą owijajłam go kocykiem.
                cyrk ?
                moja leżała na miękkim, ale już jej niczym nie okrywałam - kombinezon i osłonka wózka.
                niby w czym większy cyrk ?

czepiasz się dla czepiania wink
                • deela Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 21:55
                  > moja leżała na miękkim, ale już jej niczym nie okrywałam
                  nie wiem co to ma wspólnego a dziecko to już najmniej potrzebuje miękkiego

kombinezon i osłonka
                  > wózka.
                  > niby w czym większy cyrk ?
                  jak mróz i paskudny wiatr to niby dlaczego cyrk? wszak taka osłonka wygląda tak:
                  https://images.okazje.info.pl/p/inne/4264/tako-jumper-x-pik-01.jpg
                  • dorota_ja Re: Za duży do gondolki 06.03.11, 10:50
                    jak duży mróz i wiatr to ja odpuszczam dalsze spacery.
                    wiem jak wygląda osłonkawink piszę, że układałam ją w kombinezonie i osłonka - chyba nie zauważyłaś, albo czepiasz się dla zasady wink

kocyk pod a nie na. taka jest różnica
                    powtarzam - być może w Twoim wózku materacyk jest ok. w Mutsy jest twardo i cienka warstwa gąbki na spód nie ujmuje długości gondoli.

latem też kładłam ją na pieluszce - nie przegrzewam Młodej.

bez przesady z tym miękkim. moje dziecko nie śpi na poduszce, ale zimą w lekki mróz było jej cieplej od dołu - tyle.

• deela Re: Za duży do gondolki 06.03.11, 11:53
                      > jak duży mróz i wiatr to ja odpuszczam dalsze spacery.
                      ja też, ale zdarzały się sytuacje, że musiałam coś iść załatwić i osłonka się wtedy przydawała, tak samo podczas lekkiego deszczu - ja zakładałam folię tylko na mega ulewy, bo na mniejszy deszcz tylko to zarzucałam, po prostu unikałam kiszenia dziecka pod folią

> wiem jak wygląda osłonkawink piszę, że układałam ją w kombinezonie i osłonka - ch
                      > yba nie zauważyłaś, albo czepiasz się dla zasady wink
                      nie zauważyłam tongue_out

tylko nadal nie kumam jak 3 m-czne dziecko może się nie mieścić w gondoli (tak wracając do meritum), chyba, że ta gondola żenująco mała, albo autorce się wydaje że się nie mieści, albo dziecko jest gigantem (75 centymetrowy 3 m-czniak?)
                      • julka0412 Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 11:43
                        widze ze czepliwosc Pani deele to codziennosc juz nie pierwszy raz to widze tu na forum. pewno ze mozna moja mala urodzila sie 3750 mysle ze bediz ewysoka dziewczynka ma dzis 3,5 miesiaca i 66cm i tez nie miesci sie do gondoli tznz miesci od brzegu do brzegu wiec po co w takiej ciasnocie dziecko wozic i juz od tygodnia jezdzimy w spacerowce. na szczescie nasza zniza sie prawie do poziomu plaskiego i mala prawe ze lezy smile jak jakis ciekawy widok to ponosze troszke od gory niehc popatrzy maluch na swiat smile
    • effusive Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 22:15
      Tutaj nie ma żadnego problemu. Po prostu masz duże dziecko, które trzeba przetransportować do spacerówki.
      Dodam, że mój urodził się 3750 kg i w wieku 3,5 miesiąca zasuwał już w spacerówce.
      Jeśli chcesz by dziecku wystawały nóżki z gondolki i wyglądał śmiesznie-woź dalej w gondolce.
      Wystarczy ruszyć głową, nie trzeba od razu pisać na forum.
    • aniulek2010 Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 22:35
      Nasz synek urodzony w 02 czerwca 2010 i juz w polowie wrzesnia przesiadl sie do spacerowki... tez mielismy Mutsy smile
      • cytrynowa.lemoniada Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 10:41
        Spacerówka Mutsy jest najwęższą możliwą spacerówką - 28 cm więc wątpię że będzie w niej wygodnie niemowlakowi który wcześniej spał sobie z rozłożonymi rączkami w gondoli, które zwykle mają ok 35 cm - mi by było szkoda dziecka, pomijając że 3 miesięczne dziecko musi leżeć na idealnie płaskim podłożu, a żadna spacerówka tego nie zapewni. Niestety, kupiłaś kiepski produkt - na szczęscie prawie nowy więc możesz sprzedać i kupić jakiś normalny wózek
    • iggi44 Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 22:44
      mój synek urodził się malutki, 53cm i 2600, szybko to nadrobił i gdy miał 3m-ce w mutsi 4rider joey lezał jak śledź, szybko ten wózek sprzedałam i kupiłam bebecar stylo i muszę powiedzieć że to był strzał w 10-tke!!! teraz ma prawie 5mcy i leży sobie wygodnie w gondolce, macha rękami i nogami do woli, pewnie jeszcze pojeździ w niej trochę, zastanów się nad zmianą wózka!
      • swingwasp Re: Za duży do gondolki 05.03.11, 23:29
        też mam bebecar style i sobie chwalę. Młody urodził się dość duży, 4100g i 59 cm i do dzisiaj jeździ w gondli, nawet ostatnio ubrany w polarowy kombinezon, wsadzony do grubego śpiwora, przykryty kocem, no z całym tym "cyrkiem" (byliśmy na stoku, było zimno) się zmieścił i miał wygodnie, choć miejsca było tak akurat. Może to dobre wyjście sprzedac ten wózek i kupić większy? jest jeszcze zimno, szkoda takie małe dziecko wozić w spacerówce, wg mnie gondola wygodniejsza i lepiej chroni przed wiatrem/chłodem.
        • paliwodaj Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 00:41
          a co ty na tym stoku robilas z wozkiem? pierwsze lekcje jazdy na nartach ?
          bo bycie na stoku ewidentnie oznacza bycie w miejscu gdzie nawet ludziom bez nart nie wolno, a co dopiero z wozkiem
          Na marginesie tez mialam bebecara stylo At
    • klubgogo Re: Za duży do gondolki 06.03.11, 08:15
      Dziwne, moja też urodziła się duża, ale mieściła się w gondoli Mutsy dobre 4 miesiące (zimowe, więc w konbinezonie i pod kocykiem), do kiedy zaczęła byc ciekawa świata i w 5 m-cu przepięłam nosidełko. Może coś pakujesz oprócz dziecka do wózka?
      • ark-am Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 00:36
        Nie za duzy do gondoli, tylko gondola kupiona za mała smile rodząc dziecko "na zimę" warto brac pod uwagę fakt, że przez pare ładnych mcy trzeba zmiescic w gondoli dziecko, spiwor z kapturem i czapę. Niestety mutsy (choc to był wózek, który najbardziej mi sie podobał (4rider)) nie nadaje sie do tego. Z tańszych wózków jedo i implast sa duze. Moze pozycz od kogos. Jedo jest b. popularny. Moje dziecko 7 mcy, 75 cm wzrostu z powodzeniem miesci sie jeszcze w implascie.
        • fasolka.olka Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 07:32
          Racja, duża gondola to podstawa, szczególnie jeśli wszytskie znaki na niebie wskazują na to że będzie się mieć duże dziecko (a technika USG w większości daje taką możliwość). Nasz się urodził 4300 i 58 cm. Teraz ma 7,5 m-ca i ponad 10 kg żywej wagi i nadal spokonie się mieści w Maricie. Chociaż juz czynimy przymiarki do spacerówki bo niestety musimy oddać pożyczony wózek głęboki. A ten wózek będę zawsze wychwalać smile
          • klubgogo Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 08:12
            Wozicie 7-miesięczne dzieci w gondolce? tongue_out
            • fasol-inka Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 10:05
              moje dziecko chyba by mnie pobiło, gdybym go jak miał 7 miesięcy próbowała do gondoli wsadzić smile
            • pradziadka Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 11:21
              klubgogo napisała:

> Wozicie 7-miesięczne dzieci w gondolce?

ano! moj ma 8 mies i wkladam go do gondoli,zasypia w minute i wystawiam go na taras.spi 3 godz smile nie narzeka
              • klubgogo Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 19:51
                Wow!
                • pradziadka Re: Za duży do gondolki 17.03.11, 08:59
                  ale ze co??? zla matka???
              • ark-am Re: Za duży do gondolki 18.03.11, 00:28
                > > Wozicie 7-miesięczne dzieci w gondolce?
                >
                >
                > ano! moj ma 8 mies i wkladam go do gondoli,zasypia w minute i wystawiam go na t
                > aras.spi 3 godz smile nie narzeka

Większosc dzieci w tym wieku nie siedzi samodzielnie, wiec wozenie ich w spacerówkach, zwlaszcza w srodku zimy, jest bez sensu.
                • klubgogo Re: Za duży do gondolki 18.03.11, 10:59
                  Bez sensu jest wożenie dziecka w gondoli (bez podnoszonego dna), kiedy jest ciekawe świata i samo się podnosi. Chciałabyś 7 miesięcy leżec i gapic się w daszek wózka? Zwróc uwagę, jak czasami takie wyrośnięte dzieci wyją w tych wózkach, bo muszą leżec.
                  • pradziadka Re: Za duży do gondolki 18.03.11, 11:09
                    klubgogo napisała:

> Bez sensu jest wożenie dziecka w gondoli (bez podnoszonego dna), kiedy jest cie
                    > kawe świata i samo się podnosi. Chciałabyś 7 miesięcy leżec i gapic się w dasze
                    > k wózka? Zwróc uwagę, jak czasami takie wyrośnięte dzieci wyją w tych wózkach,
                    > bo muszą leżec.

nie ma co uogolniac,wiele dzieci na spacerach poprostu spi.jesli Twoje dziecko nie spi na spacerze a oglada swiat to wiadomo,ze nie ulozysz go na plasko. to chyba zalezy od dziecka i matki. nie wiem po co robic glupie uwagi bo ktos robi inaczej wink ja napisalam-moj maly spi w wozku przed domem po 3 godz i poki sie miescil w gondoli (do 8 mies) to w niej spal pozaslaniany i opatulony zima, teraz spi w spacerowce na plasko. nie widze w tym nic dziwnego

• ark-am Re: Za duży do gondolki 18.03.11, 16:15
                    > Bez sensu jest wożenie dziecka w gondoli (bez podnoszonego dna), kiedy jest cie
                    > kawe świata i samo się podnosi. Chciałabyś 7 miesięcy leżec i gapic się w dasze
                    > k wózka? Zwróc uwagę, jak czasami takie wyrośnięte dzieci wyją w tych wózkach,
                    > bo muszą leżec.
                    A czy ktos pisal, ze nie ma podnoszonego dna w gondoli?
                    Moje dziecko podnosi sie chyba od 4 miesiaca i co z tego? I tak samo nie siedzi. Twoim zdaniem powinnam je wozic juz od 3 mcy posadzone w spacerowce? moze jeszcze ze 2 poduchy po bokach zeby sie nie kiwalo?
    • titerlitury Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 09:29
      dziwne... mam mutsy transportera, obie dziewczyny urodzily sie i sa duze, obie powyzej 97 centyla wagowo i wzrostowo, starsza miala ponad 5 m-cy jak sie przesiadla do spacerowki, a mlodsza ma obecnie 4,5 m-ca, wazy ponad 8 kg, ubranka kupuje na 74 cm, ale w wozku nadal spokojnie sie miesci - chyba przesadzasz
    • dianaro Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 11:32
      Mój syn urodził się w maju, a już we wrześniu jeździł w spacerówce rozłożonej maks. na płasko. I to nie dlatego, że się nie mieścił do gondoli, ale dlatego że nie chciał w niej jeździć - miałam wózek Bebe Confort, do której w zestawie była spacerówka. Syn nic nie widział przez wysokie ściany gondoli oraz postawioną budkę od wózka, dlatego krzyczał niemiłosiernie jak miałam gdzieś z nim wyjść. Po przełożeniu do spacerówki i przywiązaniu pasami dziecko czuło się wygodnie, a spacery stały się dla mniej mniej męczące.
      • lumierin Re: Za duży do gondolki 16.03.11, 13:56
        Mutsy mają bardzo małą gondolkę, dlatego właśnie kupiłam inny wózek chociaż Mutsy to byl mój typ odkąd tylko zaszłam w ciążę smile
    • atrapcia Re: Za duży do gondolki 17.03.11, 21:34
      Niektóre wózki mają takie małe gondolki po prostu - zazwyczaj to wózki wielofunkcyjne, więc można dziecko już do spacerówki wkładać (na płasko). Nie widzę problemu - połóż jak w gondolce, tylko bez gondolki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka