Dodaj do ulubionych

Pokój dziecka

15.03.11, 23:31
Chciałem podzielić się z wami i właściwie to poradzić... jak urządzić pokój i od czego zacząć. Rozwiązanie za 5 miesięcysmile Więc mam jeszcze chwilę czasu. Znalazłem na muratorze fajne wizualizacje. Moja żona uparła się na pokój minimalistyczny. Dodam, że nie znamy jeszcze płci.

muratordom.pl/wnetrza/pokoje-dla-dzieci/8-pomyslow-jak-urzadzic-ladny-pokoj-dla-dziecka-zdjecia,70_5231.html
w którą stronę pójść przy urządzaniu pokoju?
Kuba
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: Pokój dziecka 16.03.11, 00:15
      Kubo, polece Ci forum na gazecie wnetrza mieszkan, dziewczyny maja super pomysly, jest kilka dekoratorek wnetrz, zrob kilka fotek pomieszczenia, napisz jaki chcecie efekt uzyskac i cos zawsze doradza
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
      A na gorze masz przyszpilowany watek "pokoje dzieciece 2010"
    • mruwa9 Re: Pokój dziecka 16.03.11, 00:36
      Od czego zaczac? Od komody czy innej szafy na ubrania, pieluchy i kosmetyki dziecka. To wszystko. Noworodkowi naprawde osobny pokoj nie jest potrzebny, wygodniej, latwiej i bezpieczniej jest , gdy niemowle spi w sypialni rodzicow ( na dobra sprawe nawet lozeczka nie potrzeba, bo najlepiej jest wtulic sie w piers mamy, o,to sugeruje- kupno szerokiego, wygodnego lozka malzenskiego, ktore pomiesci trojkat wink )
      Zwroc uwage, ze zdjecia, ktore podeslales, przedstawiaja pokoje dla przedszkolakow, nie dla niemowlakow. Niemowle nie potrzebuje osobnego pokoju ani nie doceni wysilku rodzicow. Mozna urzadzanie pokoiku odroczyc o co najmniej rok.
      • ark-am Re: Pokój dziecka 16.03.11, 00:39
        ja tez z urzadzaniem pokoju dziecka poszlabym w kierunku sypialni rodzicowsmile
        • kubawki Re: Pokój dziecka 16.03.11, 01:18
          Dziękuje za dobre rady. Sek w tym, ze nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Dotychczas jedynym znanym mi serwisem o domu, wnetrzach itpbyl muratordom.pl. Żona uparla się, ze umeblowanie i urządzenie ma być na lata. Żeby nie trzeba bylo zmieniać mebli co chwila. Słyszałem, ze ikea ma takie fajne łóżka rosnące z dziećmi. Ale to chyba za wcześnie na takie lozko, co nie?
          • m7-7 Re: Pokój dziecka 16.03.11, 07:23
            Zdecydowanie za wczesnie. Jeśli chcecie urządzic pokój na lata to lepiej zacząc go urządzać jak dziecina skończy roczek ( ew będzie już samodzielnie spała). Wtedy znając płeć dziecka będzie Wam łatwiej zaaranżować taki pokoik.
            Ja również wstawiłam łóżeczko do sypialni, choć dzieć w nocy i tak śpi z nami smile (szer. lózka 160 cm to minimum aby było wygodnie) i tak jest najwygodniej dla niego (przytula się do nas, jak przebudzi wyciaga rączki w naszym kierunku i jak dotknie naszej buzi to sie uspokaja i zasypia zaraz) i dla mnie - mamy karmiącej smile
            A i pogląd psychologów się zmienił na temat spania dzieci z rodzicami, kiedys kategorycznie odradzano a teraz juz nie smile
            Ze swojego łóżeczka korzysta tylko w dzień podczas drzemki gdy pilnuje je babcia.
          • mruwa9 Re: Pokój dziecka 16.03.11, 09:20
            daruj sobie. Domyslam sie, ze mowa o pierwszym dziecku, wiec tak naprawde jeszcze nic nie wiecie o waszych przyszlych potrzebach, obyczajach, nowych nawykach. Urzadzanie pokoju dziecku na tym etapie to strata energii i pieniedzy. Na starcie naprawde wystarczy miejsce do przechowywania rzeczy dziecka (ubran, kosmetykow), jakis kat, gdzie bedziecie przewijac malucha (przewijak - IMHO nie jest niezbedny, aczkolwiek moze byc przydatny i moze pomoc w zorganizowaniu sie, ja uzywalam zwyklej certatowej podkladki , a za przewijak sluzylo moje lozko i tez bylo ok). Miejsce do spania- moze byc lozeczko w waszej sypialni, ale rownie dobrze moze byc lozko rodzicow. tak jest najwygodniej i najbezpieczniej, w perspektywie nocnych pobudek. Zapomnij o urzadzaniu pokoju na lata - zanim dziecko do swojego, osobnego pokoju dojrzeje, wy juz na ten pokoj nie bedziecie w stanie patrzec, opatrzy wam sie i znudzi. I okaze sie, ze wpakowaliscie do pokoju mase zbednych gratow, z ktorego ani pozytku, ani uciechy. Gdy dziecko juz sie urodzi, sami bedziecie wiedziec, jakie sa wasze potrzeby, gdzie bedzie wygodnie postawic lozko/lozeczko, przewijak, komode, etc, co wam w ogole bedzie potrzebne, a co zbedne. Spokojnie mozecie odroczyc urzadzanie pokoju o co najmniej rok.
    • ewu-cia Re: Pokój dziecka 16.03.11, 08:51
      Witam,

moje dziecko od pierwszego dnia śpi samo w swoim łóżeczku, więc tak naprawdę zależy jaką macie ideologię, co do spania Malucha. Nasz Maluch nigdy nie spał z nami i nie miał nigdy problemu z samodzielnym spaniem. W związku z tym pokój urządzaliśmy jeszcze w ciąży. Kupiliśmy duże łóżeczko (140cm na 70 cm), które da się przerobić na łóżeczko dla większego szkraba. Moim zdaniem urządzenie pokoju jeszcze zanim dziecko się pojawi jest o wiele lepszym pomysłem niż czekanie do roku. Jak jest Maluch na nic nie ma czasu, a jak już jest to woli się go poświęcić dziecku niż jeździć po sklepach.
    • tempera_tura Re: Pokój dziecka 16.03.11, 09:40
      Ja też urządzałam wszystko przed narodzinami. Pamietaj o jednym pokój dla małego dziecka to co innego niz pokój dla niemowlęcia. Raczej czegoś takiego bym szukała, nastawionego na wygode rodziców bo niemowle i tak nie bedzie sie tam bawicsmile Jakies sprzety związane z pielęgnacją i przechowywaniem przeróżnych rzeczy. Plus zasłony, rolety, miejsce na zabawe na podłodze. Pokój taki do zabaw to ma sens dopiero po przynajmniej skończonym roku, moim zdaniem nawet jak dziecko ma te 15 miesiecy.
      Przy urzadzaniu pokoju dla noworodka nie potrzeba znać płci ale w innej sytuacji to płeć ważna jest.....
    • kozica111 Re: Pokój dziecka 16.03.11, 09:43
      Kupiliśmy większe łóżko i fajną komodę na ciuszki /z przewijakiem/ i tyle.
      Niemowlakowi tak potrzebny jest własny pokój jak rybie rower.
    • pancia-jancia Re: Pokój dziecka 16.03.11, 09:49
      ja bym urządziła własny pokój tylko wstawiła kanapę jakąś rozkładaną żebyście mogli spać u dziecka póki jest taka potrzeba. lepiej potem jak wy się przeniesiecie niż przenosić dziecko do nowego pokoiku. Kupiłabym komodę z szyfladami na ubranka i z przewijakiem - dla mnie przewijanie na łóżku to porażka - plecy bolą od schylania się co chwilę i łóżeczko też bym kupiła. Nic więcej - dokupicie jak dorośnie. Nasz syn ma teraz prawie 6 miesięcy nie ma własnego pokoju bo nie mamy wolnego - spał z nami w sypialni ale w swoim łóżku - w naszym nawet 5 minut nie uleżał. od jakiegoś czasu my przenieśliśmy się do salonu a młody przejął naszą sypialnie. odkąd się przenieśliśmy śpi lepiej - chyba przeszkadzało mu chrapanie męża.
    • jusiakr Re: Pokój dziecka 16.03.11, 09:53
      Mój synek na 7 m-cy, od początku raczej spał w swoim pokoiku (czasem nad ranem biorę go do dużego łóżka), więc jeszcze w ciąży organizowaliśmy dla niego meble.
      Pokój na początku musi być przede wszystkim funkcjonalny dla Was - czyli rodziców. Przydaje się komoda z zakładanym przewijakiem, jakaś szafa na ubranka - ważne by wszystko było pod ręką. Np. gdy podczas przewijania okaże się, że body jest brudne, dobrze jest móc sięgnąć po ubranko na zmianę bez odchodzenia od przewijaka (nigdy nie wiadomo, kiedy dziecko sie przekręci i nie daj Boże spadnie). My mamy obok przewijaka jeszcze kosz na śmieci (pieluchy) i kosz na brudne ciuchy.
      Przydaje się fotel - głównie do nocnego karmienia, ale i do oglądania książeczek itp.
      Meble wybraliśmy unisex (Drewex Mały Miś - www.ceneo.pl/6280962s), generalnie są ok, ale jak się przyjrzeć szczegółom (krawędzie) to jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Budżet mieliśmy ograniczony, ale chyba lepiej było kupić meble z IKEI.
      Te propozycje z Muratora wyglądają fajnie, ale tak jak dziewczyny pisały są już raczej dla starszych dzieci. Maluch na poczatku i tak 90% aktywnego czasu spędzi w salonie na podłodze.
      Sorry, że tak nieskładnie wyszło, ale jedną ręką bawię się z dzieckiem smile
      ----
      1% dla Kalinki. www.kalinajanowska.pl
    • lusia1815rok Re: Pokój dziecka 16.03.11, 12:19
      jesli to ma byc pokoj na lata,to nie kupowałabym mebli w ikea.
      robiłabym na zamowienie a pomysly bym czerpala z gazet lub forum,ktore ktos wczesniej polecil

zreszta, tak jak dziewczyny pisza, lozeczko najlepiej jest wstawic do sypialni rodzicow, tam jesli to mozliwe zorganizowac jakis wygodny kącik-komoda, póleczka, przytulna lampeczka, wiszace zabawki czy cos takiego.o pokoju dla dziecka myslalabym dopiero jak dziecko bedzie przesypialo nocki i bedzie gotowe na oddzielny pokoik-wczesniej nie ma co urzadzac, pomysly do tego czasu moga sie zmienic smile
      • czekolada85 Re: Pokój dziecka 16.03.11, 14:02
        My też urządziliśmy pokoik dziecku przed jego urodzeniem. I uważam że był to dobry pomysł.
        Sypialnie nie mamy dużej więc z trudem mieściłoby się łóżeczko i przewijak.
        Meble kupowaliśmy w Ikei i jestem z nich bardzo zadowolona. Są funkcjonalne, fajnie wyglądają i nie są drogie (co najważniejsze). Kupiliśmy łóżeczko, komodę, szafę i przewijak.
        Do pokoiku wstawiliśmy rozkładaną sofę.
        Kiedyś planuję wymienić przewijak na regał i zamiast fotela do karmienia wstawić mały stolik i krzesełko.

Podaruj sobie urządzanie pokoiku na lata bo z wiekiem potrzeby dziecka się zmieniają. Jak będzie większe będziesz musiał i tak przeorganizować pokój kupić większe łóżko, biurko, po za tym meble napewno się opatrzą, znudzą i troszeczkę zniszczą. Dlatego nie warto wydawać zbyt dużej kasy.
        Naprawdę można urządzić fajny pokój nie inwestując dużej gotówki, na aranżacjach z twojego linku większość mebli było z ikei i dodatków również.

Po urodzeniu dziecka sytauacja wygląda tak że w nocy śpię z mała w sypialni a tatuś u sofie u małej w pokoiku.
        Ale wszystko w dzień w pełni korzystamy z jej pokoju. Wszystko ma swoje miejsce, jej ubranka, kosmetyki, zabawki, a nie wala się po całym mieszkaniu. W dzień też mała śpi w swoim łóżeczku bo boję się ją sama zostawiać w swoim łóżku.
        Pamiętaj aby kupić wygodny fotel do karmienia który dla mnie był podstawowym meblem, niezwykle przydatnym bo nie umiałam karmić na leżąco.

Płeć chyba nie jest tak bardzo ważna bo pokoik można pomalować na jakiś kolor neutralny.
        Zielony albo żółty. Na całej jednej ścianie przykleiliśmy naklejki. I naprawdę fajnie to wygląda.

www.mietowykot.pl/naklejki.htm
        Moje zamierzenie było takie aby pokoik posłużył dziecku do momentu pójścia do szkoły. Czyli na jakieś 5 (maxymalnie) 6 lat.

Pozdrawiam.
        • swingwasp Re: Pokój dziecka 16.03.11, 22:25
          my też urządziliśmy pokoik jeszcze przed rozwiązaniem. Pomalowaliśmy ściany na żółto, wstawiliśmy meble męża z czasów kawalerskich(ładne, jasne, dużo szuflad i półek - praktyczne smile) przewijak, łóżeczko turystyczne, fotel do karmienia, zabawki i ubranka mają swoje miejsce. Drewniane łóżeczko wstawiliśmy do naszej sypialni. Po porodzie musieliśmy to troche inaczej zorganizować - przewijak wylądował w łazience, nie używałam fotela do karmienia bo karmiłam na leżąco, na naszym łóżku, przydaje się teraz, jak mały jest na butli. Spał w łóżeczku drewnianym z nami w sypialni, nie potrafiłam spać z dzieckiem w łóżku. Gdy brałam go nad ranem do nas to już nie potrafiłam się wyspać - albo spałam takim pół-snem albo ciągle sprawdzałam czy mąż go nie przyległ, czy go kołdrą nie zakryliśmy a po pół roku zaczął pełzać i właśnie kiedy spałam z nim nad ranem to spadł mi z łóżka na ziemię(spadł na poduszkę którą miałam na ziemi razem z kołdrą na wrazie czego ale i tak ryk był straszny) - bo ja spałam a on nie wiadomo kiedy się obudził. Od tego czasu wcale do łóżka go nie biorę, chyba że ja nie śpię. Do swojego pokoju przeniósł się gdzieś w grudniu czyli miał 6-7miesięcy. Ciągle się budził przez nas, to tata głośno chrapał, ja do łazienki szłam, przeszkadzaliśmy mu więc łóżeczko powędrowało do jego pokoju. Od tego czasu śpi do rana, rzadko się budzi w nocy, od tego też czasu zaczął zasypiać sam - nie codziennie ale przez ok 3-4 dni/7 się udaje. Przydaje się karimata - młody budzi się ok 6, ok godziny bawi się w łóżeczku ale ktoś musi być w pokoju więc kładę się obok łóżeczka i dosypiam a mały się bawi - wyszło taniej niż nowa kanapa, bo nie mamy zapasowej aby ją dać do jego pokoju.
          Z doświadczenia proponuję kupić duże łóżeczko, mój syn jest niezadowolony ze swojego bo ma ciasno, bardzo ciasno. Czasem w nocy płacze bo z brzucha próbuje się obrócić na plecy a nie ma miejsca bo już leży na szczeblach. W turystycznym (wiele większe) wierci się o 360 stopni ale nie popłakuje i nie szarpie się tak.
          Meble wzieliśmy starsze bo oprócz tego, ze szkoda było ich nam wyrzucać bo są jak nowe to planuję kupić mu nowe meble jak już będzie bardziej kumaty(co się będzie cieszył jak mu fajnie pokoik zrobimy), razem z łóżkiem i biurkiem.
    • panna.w.drodze Re: Pokój dziecka 26.07.11, 15:07
      rozwiązanie za 5 miesięcy a wy już planujecie pokój z założeniem że ma być na lata wink

nie wiem czy warto już się tym zajmować ... kupicie urządzicie a okaże się ze śpicie z dzieckiem bo: i tu sto różnych przyczyn. Do tego przewijak za ścianą a jesli go przeniesiecie to bieganie do komody po pajaca czy pieluchę, bo komoda w drugim pokoju i nie da rady przenieść jej do sypialni? ew. wygospodarujecie jakieś miejsce ale tylko na część ubrań czy kosmetyków czyli trochę w sypialni, reszta w pokoju i pewnie w łazience smile galimatias tak ogólnie

no smile jak dla mnie trochę pytanie mocno na wyrost, ale rozumiem że ktoś może mieć założenie że od noworodka dziecko śpi samo w swoim pokoju
      • panna.w.drodze Re: Pokój dziecka 26.07.11, 15:09
        trochę pytanie mocno na wyrost

ciśnienie spada czy co ...
    • latosie Re: Pokój dziecka 26.07.11, 20:52
      te pokoje ze zdjęcia to fajne są... dla przedszkolaka i w górę... dla noworodka wystarczy komoda, szafa na ubrania , łóżeczko i tyle ...a jak już koniecznie musicie teraz urządzać to pomalujcie ściany na jakiś neutralny, spokojny kolor , zaopatrzcie się w łóżeczko i komodę w jakimś tradycyjnym kolorze, wygodny fotel do karmienia i finał ... jak dzidzia podrośnie to ew przemalujesz pokój, nakleisz fajne naklejki na ścianę i meble - kwiatki, serduszka, księżniczki albo kosmonautów, roboty , rycerzy ... meble fajne są takie gdzie możesz kupić poszczególne moduły osobno... można skompletować fajny zestaw z tego co naprawdę będzie Ci potrzebne i ew dokupić potem coś z tej samej serii ...
    • jantarowo Re: Pokój dziecka 26.07.11, 21:32
      Ja ide w tym kierunku
      www.drewnostyl.eu/?page=oferta&id=2
    • 1mzeta Re: Pokój dziecka 27.07.11, 00:43
      Najbezpieczniej dla noworodka i niemowlęcia jak śpi w łóżeczku obok łóżka rodziców albo z rodzicami. Ja bym sobie darowała na razie urządzanie pokoju tym bardziej,że żona chce, żeby wyposażenie starczyło na dłużej.

Człowiek to jedyny chyba ssak co swoje młode zaraz po urodzeniu chce od siebie separować.........przykre to.
      • mruwa9 dajcie spokoj 27.07.11, 01:16
        nie widzicie, ze to odgrzewany kotlet? Watek sprzed pol roku.
    • mama_zofki Re: Pokój dziecka 27.07.11, 10:21
      Gdybym miała warunki na własny pokój dla dziecka, to urządziłabym jak dla dwulatka.
      Na razie praktyczny unisex i minimalizm. Dziecko nie będzie w nim spędzało zbyt wiele czasu.
      Ale wiem jaką może sprawić urządzanie pokoiku dorosłym smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka