Dodaj do ulubionych

CO, ILE, KIEDY - DIETA 5 MIES.DZIECKA

10.05.04, 14:44
Drogie mamy!
Juz czas, by wzbogacać dietę mojego dziecka. Mała dostaje juz kaszki.
Właściwie to ile ml ( kaszki, zupki, czy innego dania) powinno zjeść dziecko
5 miesięczne? Jak pogodzić karmienie piersią i wprowadzanie nowych dań? tzn,
co o jakiej porze? Jakie powinny być przerwy miedzy posiłkami. Mam jeden
wielki mętlik w głowie.i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Proszę , pomóżcie. Podzielcie sie swoimi doświadczeniami.
Dziękuję. Pozdrawiam.
Tina.
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: CO, ILE, KIEDY - DIETA 5 MIES.DZIECKA 11.05.04, 14:04
      Pierwsze nowości zaczęłam wprowadzać ok. 6 miesiąca(przy karmieniu piersią na
      żądanie). Były to deserki owocowe w słoiczkach i tarte jabłuszko. Podawałam je
      zawsze rano, ok. 2 godzin po przebudzeniu. Kaszkę wprowadziłam dopiero ok. 8
      miesiąca i córcia dostawała ją przed spaniem o 18.30. Reszta posiłków to
      karmienie cycusiem na żądanie.
      • dodzo Re: CO, ILE, KIEDY - DIETA 5 MIES.DZIECKA 11.05.04, 20:55
        Mój mały skończył 4 m-ąc i podaję mu 2 godz.po przebudzeniu ok .50 ml.mleka
        modyfikowanego Bebiko.W ciągu dnia dopajam go z dwa razy herbatką rumiankową a
        na noc daję mu kaszkę mleczno-ryżową Nestle też ok. 50 ml.Wszystko zjada
        ładnie,przy mleku trochę marudzi bo przyzwyczajony jest do cyca a nie do
        butelki.Ale jakoś powoli się razem uczymysmile))Kaszkę podaję mu łyżeczką i o
        dziwo pięknie wszystko zjada.Wracam do pracy jak mój synek skończy 5 miesięcy
        więc będzie dostawał ok. dwie porcje więcej sztucznego mleka oczywiście w
        proporcjach zalecanych co do jego wieku.Jeśli nie będzie chciał tyle zjeść za
        jednym razem to postanowiłyśmy z babcią,że nie będziemy go na siłę zmuszały i
        ewentualnie podzielimy te posiłki na kilka mniejszych.Za ok. tydzień będę
        powoli wprowadzała soczek jabłkowy lub marchewkowy na początek po łyżeczce
        dziennie.Pozdrawiam
        • anatewka Re: CO, ILE, KIEDY - DIETA 5 MIES.DZIECKA 11.05.04, 21:17
          Mam ten sam problem!!!
          Synek ma 5,5 m-ca ale jest wielkoludem (2 tyg. temu wazyl 9200g) wiec pediatra
          polecila juz wprowadzac posilki stale.
          Zaczelismy od deserkow- jabluszka ok godz. 12. Ale po tygodniu doszly zupki
          wiec ok 12 dostaje zupke a deserek ok 16-17. Na razie daje mu po pol sloiczka
          deserku i zupki. Chcialam sama gtowac zupke ale tak tu wszyscy straszyli
          azotanami w warzywach ze kupuje na razie gerberki.
          Na noc juz od dawna Wojtus dostaje mleko Nan bo sama piers mu nie starcza.
          Wypija 180 ml z butli + piers...
          Zastanawialam sie nad wprowadzeniem kaszek ale chyba dam spokoj bo juz nie mam
          kiedy mu ich dawac. I tak ilosc karmien piersia zmniejszyla sie do 4-5 na dobe
          i zauwazylam ze Wojtus zdecydowanie krocej teraz pije. Boje sie zeby nie
          zrezygnowal calkiem z piersi.
          Zastanawiam sie tez nad soczkami , herbatkami itp. - kiedy je podawac, ile?
          Tez chetnie zapoznam sie z opiniami innych mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka