06.11.11, 14:59
Kiedy posylacie swoje maluchy do zlobka i jakie macie z tym doswiadczenia? Tu gdzie mieszkam standard to powrot do pracy kiedy dziecko ma ok 12 tygodni, w wiekszosci mamy wracaja do pracy na 2-4 dni w tygodniu. Starszy szedl do zlobka jak mial 4 miesiace, na 4 dni, w PL wszyscy to potepiali jak mozna takiego malucha oddawac, a on szybko sie przyzwyczail i polubil i teraz wprost uwielbia tam chodzic - ma prawie 3 lata. Dodam, ze standard zlobka jest tu chyba lepszy niz w PL.
Tak pytam z ciekawosci.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Zlobek 06.11.11, 15:46
      Najwczesniej po zaszczepieniu na odre, swinke etc. Czyli kolo roczku.
    • whitney85 Re: Zlobek 06.11.11, 17:51
      Moja córka miała 6 m-cy kiedy poszła do żłobka. Oczywiście wszyscy potępiali jakby nikt nie rozumiał, że wyjścia nie miałam i musiałam zarabiać. Żłobek znosi dobrze od początku lecz często choruje, szczególnie jesienią.
      • agattka_84 Re: Zlobek 08.11.11, 16:25

> Moja córka miała 6 m-cy kiedy poszła do żłobka. Oczywiście wszyscy potępiali ja
        > kby nikt nie rozumiał, że wyjścia nie miałam i musiałam zarabiać.

A jakbyś miała wyjście, to kiedy byś dziecko posłała do żłobka?
        • whitney85 Re: Zlobek 09.11.11, 15:47
          Gdybym miała wybór nie posłałabym jej tak wcześnie.
    • iwa.63 Re: Zlobek 07.11.11, 08:58
      Mój syn miał pół roku gdy poszedł do żłobka i nikt mnie z tego powodu w Polsce nie potępiał. Maluszek bardzo lubi tam przebywać a standardy w żłobku są europejskie. Dodam, że Polska to nie jest dziki kraj jeżeli mówimy o standardach w żłobkach, a ludzie też nie są jacyś ograniczeni.
      • annajustyna Re: Zlobek 07.11.11, 09:04
        Jak przyjeli do zlobka dziecko bez szczepienia na odre, to chyba jednak lekko sa...
        • olgaaa1 Re: Zlobek 07.11.11, 09:08
          Myśle, że łatwiej jest przyzwyczaić dziecko do nowej sytuacji, które ma 4 miesiące, niż kumatego 8 miesieczniaka.
        • michelinka11 Re: Zlobek 07.11.11, 13:52
          Hmm, to ja chyba mieszkam w bardzo ograniczonym kraju, bo to szczepienie jest robione w 14 miesiacu zycia, a wiekszosc dzieci idzie do zlobka jak ma 3....
          • annajustyna Re: Zlobek 07.11.11, 17:38
            Mam nadzieje, ze to nie Francja, ktora ma wlasnie mala epidemie uncertain.
      • michelinka11 Re: Zlobek 07.11.11, 09:41
        Ja nie mowie ze dziki kraj i ludzie sa ograniczeni, mowie z tego co slyszalam o polskich zlobkach, nie mam doswiadczenia ze zlobkami i wlasnymi dziecmi - wiec to tylko zaslyszana opinia smile
      • pa-ti11 Re: Zlobek 07.11.11, 17:26
        nigdy
        • pa-ti11 Re: Zlobek 07.11.11, 17:29
          nie wyobrażam sobie jak można malucha 5 czy 6-miesięcznego oddać do żłobka
          ale każdy robi jak chce
          -
          https://www.suwaczek.pl/cache/32a4ef4fb7.png
          • michelinka11 Re: Zlobek 07.11.11, 19:45
            Niestety nie wszyscy maja ten luksus posiadania babci w poblizu, ktora zajmie sie dzieckiem - zreszta i tak wolalabym z tej opcji nie korzystac, bo z calym szacunkiem dla wszytskich babc, ale mysle ze w zlobku dziecie jest bardziej stymulowane do rozwoju -przynajmniej tutaj i to widze przygladajac sie dziecku swojemu i tym ktore sa w domu z babciami. Poza tym taki kilkumiesieczny maluch od razu sie przystosowuje do nowego miejsca niz starsze niemowle, nie mowiac juz o dziecku starszym niz rok. Oczywiscie z mama zawsze najlepiej ale niektore mamy musza wracac do pracy smile
            • agattka_84 Re: Zlobek 08.11.11, 16:29
              michelinka11 napisała:

> [...] ale mysle ze w zlobku dziecie jest bardziej stymu
              > lowane do rozwoju -przynajmniej tutaj i to widze przygladajac sie dziecku swoje
              > mu i tym ktore sa w domu z babciami.

A w jaki sposób stymuluje się do rozwoju 12-tygodniowe niemowlęta? (W przypadku dzieci kilkunastomiesięcznych zgodzę się, że żłobek często jest lepszym rozwiązaniem niż babcia).
              • michelinka11 Re: Zlobek 09.11.11, 15:54
                Moze nie 12 tygodniowe niemowle ale juz taki 6 miesieczny duzo stamtad wynosi. Moje wlasne doswiadczenia.
    • magdakingaklara Re: Zlobek 07.11.11, 18:06
      Moja poszła jak miała 14,5 m-c. Chodzi juz 2 rok. Generalnie jestem bardzo zadowolona. Chodz z grupy tzn Pan z tamtego roku nie za bardzo ale w tym roku ma super panie i jest oki.
      I mam to szczescie ze corka nie choruje.
      A opiniami sie nie przejmuje i nie słucham. Sama jestem dzieckiem żłobkwoym i ojciec dziecka również wiec nie mielismy z tym problemow. Moja mama była pracownica żłobka takze u nas na tym pukcie był i jest luz.
    • agattka_84 Re: Zlobek 08.11.11, 16:24
      Około roku, do żłobka prywatnego. Bycia w domu z dzieckiem nie odbieram jako dopustu bożego i wcale nie tęsknię za powrotem do pracy.
    • katt-hia Re: Zlobek 08.11.11, 19:44
      Syn miał 12 miesięcy jak poszedł do żłobka, a dlatego tak późno, że mogłam sobie na to pozwolić,a przede wszystkim chciałam przeżyć te wszystkie etapy nowych umiejętności na bieżąco w domu. Szczerze polecam żłobek, to lepsze rozwiązanie niż babcia czy niania, dziecko bardzo szybko się rozwija i jest naprawdę zadbane. Moja córka ma 6 miesięcy i chętnie bym zapisała ją do żłobka już teraz, ale nie ma miejsc sad więc czekam cierpliwie w kolejce. Prywatny żłobek u nas się nie sprawdził, syn chodził na początku ale to co nas spotkało to jeden wielki koszmar, w jednej grupie małe i starsze dzieciaki, przepełnione grupy, fatalne jedzenie, bark ruchu na świeżym powietrzu. W żłobku państwowym było bardzo dobrze, własna kuchnia, duży ogród i taras, małe grupy, opieka medyczna na miejscu. Polecam
    • jdylag75 Re: Zlobek 08.11.11, 23:04
      5 miesięcy miała moja córka kiedy poszła do żłobka (państwowego - zrrrroooza). Świetnie się zaaklimatyzowała, obyło się bez ryków, była przyzwyczajona i wiek kiedy pojawiają się lęki separacyjne przeszliśmy gładko. Chodzi już 3 rok a ja już żałuję, że to ostatni sad
      Wesoła z niej dziewczynka, nie wiem ile tutaj działania żłobka a ile własności osobniczych ale od 11 miesiąca sama jadła, szybko oduczyła się używania pieluch, sama organizuje sobie czas, bawi się z dziećmi, wspaniale mówi (pierwsze krótkie zdania przed ukończeniem roku) i śpiewa.
      Jestem zachwycona. Podobne odczucia miałam przy starszym synu, który też chodził do żłobka.
      • nives1 Re: Zlobek 08.11.11, 23:14
        Pod wypowiedzią koleżanki się podpiszę obiema rękami. Tez jestem zachwycona.
        Moja młoda poszła do żłobka prywatnego jak miała 9,5 mc. Teraz od września- ma 2,5 roku - zmieniliśmy jej złobek na państwowy (znalazło sie w końcu miejsce) - Mysleliśmy ze bedzie dramat - a tu zaskoczenie - chodzi tu jeszcze chetniej, jest genialnie rozbawiona, łapie nowe zabawy w 3 minutki, dziecko samodzielne, bardzo kontaktowe.
        Ma w grupie 30 rówieśników, super "ciocie" które się z nimi na prawdę super bawią i uczą z sukcesami rzeczy z którymi ja miałam problem (jak chociażby jedzenie marchewki big_grin)

Teraz jesztem w 31 tc i syn pójdzie do państwowego złobka eszcze wcześniej - bedzie miał 7 mc.
        A pójdzie z dwóch powodów - po pierwsze pracuję, po drugie uważam ze babcie nie nadaja sie do wychowywania dzieci (maja rozpieszczać)
        • sposobuzycia Re: Zlobek 09.11.11, 11:33
          My poślemy do żłobka jak tylko będę musiała wrócić do pracy - babcia pracuje, druga niekoniecznie nadaje się do wychowywania dziecka, jeszcze mniej do rozpieszczania, bo moja mama to terrorystka, więc wolę oddać dziecko pod opiekę "ciociom" w dobrym żłobku. Macierzyński to teraz pół roku, biorąc pod uwagę wykorzystanie zaległego urlopu itd. pewnie około 6-7 miesiąca dziecko pójdzie do żłobka. I też uważam, że im wcześniej tym leiej, choćby na 2-3 godziny dziennie, dziecko szybko przyzwyczaja się do nowego miejsca, później ma kolegów, uczy się życia w grupie, samodzielności, dzielenia się... Mam nadzieję, że z moim też tak będzie. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka