Dodaj do ulubionych

nocne pobudki-co robić

02.01.12, 08:47
moja mała na początku (1-2 mies) spała bardzo ładnie. Budziła się koło 2 w nocy na jedzenie, następnie o 5.
Niestety w okolicy 3 miesiąca (teraz ma 4) wszystko się popsuło. Pierwsza pobudka koło 23-24, a później się zaczyna...co 1,5 godz...nie jest głodna, tylko się wybudza. Dodam, że nie jest smoczkowa (w dzień czasami działa, ale w nocy jest ryk) więc podaję pierś, ale już mnie to wykańcza...
Nie wiem..przetrzymać ją ze smokiem? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • ulllrich Re: nocne pobudki-co robić 02.01.12, 10:59
      przeczekac, nie bedzie trwalo wieczniewink dawac piers jak dotad. Minie. Wiekszosc dzieci tak ma, ze mniej wiecej w tym wieku sie w ten sposob "psuje"wink
      A ze smokiem, skoro nie smoczkowa bym nie probowala juz, potem bedzie sie budzila co godzine tylko po smoka - tez denerwuje i wykancza, potem trzeba odzwyczajac....
    • matka_karmiaca Re: nocne pobudki-co robić 02.01.12, 12:25
      U mnie pomogło karmienie na leżąco i spanie z dzieckiem - tzn. nie pomogło na wybudzanie, ale pomogło na moje "już nie mam siły".
      Z noworodkiem bałam się spać, ale z taką większą właśnie zaczęłam.
      • bernadeta123 Re: nocne pobudki-co robić 02.01.12, 13:12
        Mam ten sam problem - synek wczoraj skończył 10 miesięcy i od listopada poddałam się - śpimy razem bo po sześciu pobudkach nie byłam w stanie iść do pracy. Budzi się na picie. Dobrze, że chociaż teraz pośpi dłużej tzn do ok 7 bo całe lato wstawał o 4 rano MASAKRA padałam na gębę, a w dzień też nie pośpi już taki typ.
    • babyaggie Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 01:24
      Moja idealna też się popsuła w okolicach 3 miesiąca...niestety nie naprawiła się do teraz a ma 21 crying
      • hanka_n Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 08:42
        i co robiłaś do tego czasu? podawałaś pierś?....
        • babyaggie Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 10:00
          Roznie. Piers w nocy miala chyba do 13 miesiaca zycia. Im dziecko starsze tym mniej tych karmien bylo a wiecej wody i tlumaczenia przez pol nocy. Po 13/14 miesiacu piers byla tylko na "dzien dobry". Dlugo trwala walka o to zeby dziecko sie do mnie nie "dostawialo" w nocy. Zaklejalam plasterm sutki - "cycusie spaly" - szybko nauczyla sie go sciagac sad potem musialam bronic sie manualnie. Przytulalam i nie pozwalalam ssac. Teraz podnosi pizame i sie przytula ale tez musi byc kontakt z naga piersia ibudzenie mnie uncertain Mam jej juz dosc i nie bardzo wiem co zrobic.
    • krecik111 Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 08:51
      moja Mała też ok 4 miesiąca zaczęła często się budzić i niestety nie pocieszę cie, ale trwało to ok 3-4 tygodni. Później trochę przeszło, bo zaczęła dostawać smoczka. Teraz śpimy razem, tzn Mała ma swoją poduszkę i kołderkę i spi obok mnie na miejscu męża, który przeniósł do innego pokoju. Dzięki tem nie musze wstawać do niej co godzinę jak chce sie w nocy przytulić (bo od 3 tygodni nic już nie pije w nocy), tylko wezmę ją za rączkę i pogłaszczę po twarzy i MAła już znowu zasypia.
      • oregano29 Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 10:46
        witajcie, mam to samo..Adas ma 4,5 mies. do 3 spal jak aniol. od 20 do 4..a teraz..pobudki co 2 h albo i czesciej. mi sie wydaje, ze on budzi sie z glodu sad smoczek nie pomaga, młody dostaje cyca i zasypia, o 5 kapituluje i wywalam meza z lozka i biore syna do siebie i tak spimy moze ze 2h. w ciagu dnia tez nie za fajnie...3 drzemki po 30-40 min. pediatra powiedziala mi dzis, ze mam podawac mu mm lub kaszke na noc. zal mi dawac mu sztuczne mleko, nie wiem zreszta co wtedy z witamina D..pojawil sie jeszcze jeden problem. za dwa miesiace wracam do pracy a synek zasypia glownie na rekach. odkladam go do lozeczka jak widze, ze trze oczka i ziewa, zeby sie nauczyl, ale skutki sa raczej marne. sad co do spania, dalam mu dzis troche kaszki bobovity na swoim mleku, zeby zobaczyc jak zareaguje, a od jutra podam na noc.
        • panna.w.drodze Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 11:32
          jak ci lekarze chetnie zalecaja to mm ...

Ja z moja spie od urodzenia, teraz przesypia 5/6h, nad ranem czasem się wierci bo kupa idzie, wywalam cycek, zjada i idzie spać, nauczyłam ja uspokajania za pomoca mojego oddechu oraz głaskania po policzku i ciiiiiii. Spij z dzieckiem, bo to moze nie głód a potrzeba bliskości.

A w dzień spi po 20min. smile

jak ciemieniucha?
          • oregano29 Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 13:34
            Hej. Moze masz racje z ta bliskoscia... adas uwielbia sie przytulac. smile co do ciemieniuchy smile mustela bebe zadzialala REWELACYJNIE smile 3 dni i po klopocie. Pozdrawiamy
            • hanka_n Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 13:48
              śpię z małą. Inaczej się nie da smile ale oprócz piersi muszę ją jakoś nauczyć samodzielnego zasypiania, bo trochę mam już dosyć spania toples wink
              a mustela bebe to co to? szampon? (też borykamy się z ciemieniuchą)
              • panna.w.drodze Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 14:26
                tak, sprawdza się jak widać smile u mojej żadne oliwki ani olejuszki nie zdały egzaminu, tylko ten szampon (ma opis: w piance)
              • oregano29 Re: nocne pobudki-co robić 03.01.12, 14:27
                to plyn do mycia ciala i glowy (wloskow). nakladalismy na poczatku kapieli, robiac pianę, i na koncu ja splukiwalismy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka