Dodaj do ulubionych

znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace

23.05.12, 19:20
Temat wałkowany. Ale chciałam się upewnić: pajac - ze stopkami, długi rękaw; śpiochy - ze stopkami, zapinany na ramionkach?

Czy kompletując wyprawkę naprawdę potrzebuję jednego i drugiego? Czy dla dziecięcia sierpniowego nie wystarczą pajace i body?

P.
Obserwuj wątek
    • kw0 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 19:33
      muza24 napisała:

> Temat wałkowany. Ale chciałam się upewnić: pajac - ze stopkami, długi rękaw; śp
      > iochy - ze stopkami, zapinany na ramionkach?
      >
      Tak- masz rację

> Czy kompletując wyprawkę naprawdę potrzebuję jednego i drugiego? Czy dla dzieci
      > ęcia sierpniowego nie wystarczą pajace i body?
      >
      pewnie wystarczy, ale śpiochy i pajace nie są używane tylko przez miesiąc, moja córka 8m-cy spi w śpiochach lub pajacach do tej pory. Body z długim rękawem+śpiochy zakładałam w cieplejsze noce, a jak było chłodniej to body z krótkim rękawem +pajac.
      • madziulaz Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 19:42
        z mojego doświadczenia
        przy pierwszym synku używalam body i spiochów- jest majowy
        przy drugim- pajace- jest marcowy
        Teraz juz na pajaca nie ma szans, kopie nogami, kręci rowerek i pajac zbyt krępuje mu stopy, okropnie się zlosci jak mu ubiore pajaca, wybieram body i skarpetki
        Na początek polecam pajace bo latwiej Ci będzie ubierac maleństwo, bo całe z góry na dól są rozpinane, pod spód ja wybieram kaftaniki, ale nie przesadzaj z ilościąsmile
    • magdalenas9 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 20:56
      hej,

zależy kto co lubi...nam w ogóle nie pasowały śpiochy, woleliśmy pajace i body smile
      pozdrawiam
    • mynia_pynia Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 21:31
      Mój syn urodził się na późną jesień było chłodno, najlepszym ubraniem było body skarpety i na to śpioszki w dodatku welurowe, pajace były dla nas za chłodne, a ubieranie body na długi rękaw pod pajaca zbyt skąplikowane.
      Teraz ubieram body i półśpiochy albo rampersa, natomiast nie zakładam śpoochów wogóle bo przy temperaturze +25 st. jest za gorąco po brzuszku i pleckach jak jest podwójna warstwa ciuchów.
      Wszystko kwestia temperatury a dziecko bardzo szybko ugotować, ja w zimie na dworze przy -3 st. przegrzałam syna w ciągu 10 min. jak go wniosłam do domu to on był cały mokry spłakany a ja wystraszona bo nie wiedziałam co się dzieje.
    • mfab83.hg Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 22:41
      pajac jest najwygodniejszy na noc jak dziecko zrobi niespodziankę - moim zdaniem. W ogóle w domku najwygodniejsze są pajace i śpiochy i bodziakismile
    • aleksandra1357 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 23.05.12, 23:02
      Nie lubię śpiochów, nie miałam żadnych śpiochów.
      Polecam pajace na suwak (np. fixoni). Są niezrównane. Przy drugim dziecku miałam tylko pajace na suwak, bo powiedziałam NIE zapinaniu tysiąca nap na wiercącym się dziecku. Do ok. 3-4 miesiąca dziecko chodziło w pajacach na suwak przez całą dobę, potem na dzień body + rajstopki, bo tak było wygodniej się ruszać. Oczywiście jak ciepło, to sam bodziak.
      • myszy80 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 24.05.12, 08:49
        A ja nie przepadam za pajacami. Dla mnie najwygodniejsze były body + śpioch (obaj synowie wrześniowi). Pajace zaczęłam zakładać, jak zrobiło się chłodniej (pod spód body z krótkim rękawkiem). I to też tylko do końca 4 miesiąca, potem body + rajstopki.
        Poza tym z czysto praktycznych względów, jak taki maluch ulewa, to przy pajacu musisz zmieniać całego pajaca, jak masz śpiocha to zmieniasz śpiocha lub body, zależy co zaleje. Chyba, że zalane wszystko, to wiadomo...
        Przy dziecku sierpniowym, jeśli będzie ładnie samo body wystarczy.
        • tomelanka Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 24.05.12, 10:07

ja nienawidze pajacow! uzywalam tylko dlatego ze dostalam, wole sto razy spioszki i to zdjac cale przy przewijaniu i potem ubrac bo szybciej to pojdzie niz zapinanie po omacku nap-najczesciej krzywo (chodzi mi o te w kroku), moj maz chyba ma to samo zdanie, bo kladlam dziecko w pajacu a jak rano wstawalam a maz go w nocy przewijal, to odnajdowalam dziecko w polspiochach haha big_grin
      • syswia Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 24.05.12, 12:36
        o wlasnie - mam podobna opinie
        pajac na suwak jak chlodno i body bez rekawow jak jest cieplo
        mam w domu okolo 22 stopni - nigdy nie zakladalam podwojnych warstw - albo jedno albo drugie
    • muza24 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 24.05.12, 10:17

Dzięki za podpowiedzi. Zdania są podzielone smile.

Zdecydowałam się głównie na body i pajace, do tego 2 szt. śpiochów. Zobaczymy...
    • kdys Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 24.05.12, 11:31
      Dodam z punktu widzenia dziecka rehabilitowanego: tradycyjne śpiochy mają tę zaletę, że przy ich zakładaniu i zdejmowaniu zwykle obraca się dziecko na boczki, żeby zapiąć napy na ramionach. Jest to jeden z elementów codziennej rehabilitacji metodą bobath. Pajace są wygodne, ale jak się okazuje tradycyjny ubiór niemowlaków miał sens.

• ayleene Re: znowu o wyprawce 24.05.12, 12:10
      Nie nastawiaj się na zakładanie body w rozmiarach 50, 56 czy 62. To jest bardzo trudne i czasochłonne bo noworodek to raz ze jest delikatny, wiotki, nie trzyma sam główki to kilka tygodni będzie mu się goił pępek. Body się sprawdzi jak bobas będzie taki 68-74 i znacznie pewniej cokolwiek przeciągniesz przez głowkę. Także ja radzę nie kupuj maluśkich uroczych bodziaków bo będziesz je miała w szafie tylko na ozdobę. Noworodka najpewniej i najszybciej można ubrać w wiązaną koszulkę lub kaftan a na to zależnie od temperaury śpiochy na szelkach lub pajac na całe ciałko. Ewentualnie może ci się przydać sam rampers jakoś przyzwoicie rozpinany na całej długości na najcieplejsze dni. Nie zapomnij też o czapeczce - takiej bardzo delikatnej do zakładania po kąpieli lub do wózka latem.
      Co ci będzie bardziej pasowało czy śpioch czy pajac to sama zobaczysz, ja wybrałam śpioch i jedna koszulka lub na to większy kaftan jako bluza. Body zdecydowanie nie. Nawet starszemu wolę założyć zwykłą koszulkę i spodenki na szelkach.
      --
      https://www.suwaczki.com/tickers/1usaj44jjd19bodf.png
      • syswia Re: znowu o wyprawce 24.05.12, 12:38
        czapeczka w sierpniu?????
        • lepsza.polowa Re: znowu o wyprawce 24.05.12, 12:47
          Ano niektóre noworodki tak mają, że lubią coś na głowie mieć. Też mi było to ciężko przełknąć, ale mój starszy syn darł się jak opętany jak nie miał nic na głowie. To mu zresztą zostało do dziś, tyle, że się nie drze, ale sam kapelusik zakłada.
      • mama-emilki Re: znowu o wyprawce 24.05.12, 15:39
        ayleene napisał(a):

> Nie nastawiaj się na zakładanie body w rozmiarach 50, 56 czy 62. To jest bardzo
        > trudne i czasochłonne bo noworodek to raz ze jest delikatny, wiotki, nie trzym
        > a sam główki to kilka tygodni będzie mu się goił pępek. Body się sprawdzi jak
        > bobas będzie taki 68-74 i znacznie pewniej cokolwiek przeciągniesz przez głowkę
        > . Także ja radzę nie kupuj maluśkich uroczych bodziaków bo będziesz je miała w
        > szafie tylko na ozdobę. Noworodka najpewniej i najszybciej można ubrać w wiąz
        > aną koszulkę lub kaftan a na to zależnie od temperaury śpiochy na szelkach lub
        > pajac na całe ciałko. Ewentualnie może ci się przydać sam rampers jakoś przyzwo
        > icie rozpinany na całej długości na najcieplejsze dni. Nie zapomnij też o czape
        > czce - takiej bardzo delikatnej do zakładania po kąpieli lub do wózka latem.
        > Co ci będzie bardziej pasowało czy śpioch czy pajac to sama zobaczysz, ja wybra
        > łam śpioch i jedna koszulka lub na to większy kaftan jako bluza. Body zdecydowa
        > nie nie. Nawet starszemu wolę założyć zwykłą koszulkę i spodenki na szelkach.
        > --
        > https://www.suwaczki.com/tickers/1usaj44jjd19
> bodf.png

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Obie moje córki były od początku ubierane w body, starsza zaczynała właśnie od rozmiaru 50 wink Nigdy body nie służyły jako ozdoba szuflady, według mnie to bardzo wygodne ubranko dla noworodka.
        • afro.ninja Re: znowu o wyprawce 26.05.12, 12:50
          Tez nie rozumiem dlaczego trudno zalozyc zwykle body dla noworodka? U mnie juz w pierwszej dobie dziecko mialo body zalozone przez glowe do tego pajac. Zakladalam tez spiochy i chyba spiochy wolalam na poczatku zakladac, ale szczerze powiedziawszy czlowiek w tych pierwszych dniach w ogole sie nad tym nie zastanawia, zwlaszcza jak dziecko robi kilka razy dziennie duza kupe. Wtedy lapie sie cokolwiek- spiochy, pajace, body rozpinane i body nierozpinane.

Jesli dziecko rodzi sie w lecie, to ja bym kupowala rampersy i do tego skarpetki.

• mamatin Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 26.05.12, 01:24
      ja uzywalam i spiochow i pajacykow, ale wolałam pajace.
      Niektorzy nie lubią zapinać drobnych nap i wolą spiochy albo polspiochy.
    • lidek0 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 26.05.12, 14:21
      Pajace bez stóp używał mój trzylatek do spania więc bardzo przydatne, nie kupuj na zapas, wyjdzie w praniu co będzie dla Ciebie wygodniejsze. Latem same body zakłądałam, jesienia i zimą body z długim rękawem i pajac i nie widze problemu z takim zakładaniem.
    • justi3232 Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 30.05.12, 16:44
      Ja wole pajace i najlepsze są bez stopek, wtedy nie krępują ruchów maluszka. Na stópki skarpetki. Ze śpiochami za dużo roboty przy ubieraniu jest. A najlepiej sprawdza się body + półspiochy(spodenki). Śpiochy odradzam.
      • bardzo_czarna_owca Re: znowu o wyprawce...śpiochy vs. pajace 01.06.12, 11:32
        Ja używam pajaców bez zakładania body pod spód. Zapinanie na pupie body, a potem jeszcze pajaca do dla mnie za dużowink A jak zakładam body, to do tego tylko półśpiochy, które uważam za wynalazek genialny (tylko te z nieuciskającym pasem). Przy przewijaniu szybko je ściągam, szybko zakładam i nic nie muszę zapinać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka