Dodaj do ulubionych

sól a niemowlak

09.07.04, 15:34
Dlaczego niemowlakom nie należy przyprawiac zupek solą? moja corcia ma 6 m-cy
i nic jej do jedzonka nie dosypuje, ale moja tesciowa ma zakusy na dosalanie
jej zupek (bo takie mdle...) musze jej racjonalnie wytlumaczyc, zeby tego nie
robila, no wlasnie dlaczego?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: sól a niemowlak 09.07.04, 21:13
      chyba dlatego ze sol nie jest zdrowa. Jak dla kazdego. Ale moj maz dosalal zupy
      mojej starszej i nic jej nie bylo.
      Momo to u ciebie powinno byc tak jak ty zdecydujesz.
    • iza_luiza Re: sól a niemowlak 09.07.04, 21:30
      Nie dosala się potraw dla niemowląt, ani nie przyprawia bo po prostu nie ma
      takiej potrzeby. Maluch nie jest jeszcze przyzwyczajony do "wyrafinowanego"
      smaku potraw, nie zna ich, je rzeczy które są raczej bez smaku jak mleko mamy,
      jakieś papki i tak powinno jak najdłużej pozostać. Jak zaczniesz przyprawiać i
      dosalać to nie będzie chciał jeść już rzeczy bez smaku...
      Poza tym sól jest rzeczywiście niezdrowa bo obciąża nadmiernie nerki.
      Pozdrawiam,
      Iza
      • mika2 Re: sól a niemowlak 09.07.04, 21:46
        A poza tym podawanie soli zbyt wcześnie sprzyja w późniejszych latach
        nadciśnieniu (tak pisali w gazecie dla mam).
        I pomimo, że mdłe to dopóki dziecko nie zna smaku potraw przyprawionych to mu
        to nie przeszkadzasmile

pozdrawiam
    • aitee Re: sól a niemowlak 09.07.04, 23:44

Dodawanie soli do potraw dla niemowlęcia przed ukończeniem przez nie roku może
      spowodować uszkodzenie jego nerek! Przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecko
      potrzebuje mniej niż 1g soli dziennie a ta ilość zaspokajana jest przez sól
      naturalnie zawartą w mleku z piersi i w mleku sztucznym. Dzieci 6-12 miesięcy
      potrzebują 1g soli, zaś starsze maluchy 2g. Pamiętaj, że mnóstwo produktów
      naturalnie zawiera sól - nie ma absolutnie potrzeby dosalania dziecku jedzonka.
      Teściowa niech sobie śledzia zje a dziecko zostawi w spokoju wink
    • kasia.tycz poniewaz nadmiar soli moze uszkodzic dziekcu nerki 20.07.04, 15:48
      Dlaczego nie mogę dosalać posiłków dla niemowlęcia?

W ciągu całego pierwszego roku życia nerki stopniowo doskonalą swoje funkcje. W
      fazie dojrzewania nie poradzą sobie z dodatkową ilością soli. Ta ilość chlorku
      sodu, która naturalnie występuje w podawanych posiłkach całkowicie pokrywa
      zapotrzebowanie w pierwszych 12 miesiącach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka