Dodaj do ulubionych

Czkawka u dziecka

02.08.04, 02:42
Moja tygodniowa dzidzia doslownie po kazdym karmieniu dostaje czkawki.
Karmiona jest oczywiscie z piersi. Czy jest to normalne? Jesli tak, to jakie
sa tego przyczyny i jak temu zapobiec? Jesli nie, to co zrobic aby do tej
czkawki nie dochodzilo i czy jest to grozne, czy jest to jakis objaw? Prosze
o rady.
Obserwuj wątek
    • sugar_mama_danielcia Re: Czkawka u dziecka 02.08.04, 09:41
      Normalne. Male dzieci czkaja, czkaja i czkaja bez konca. Zadna krzywda im sie
      nie dzieje i nie odczowaja tego jako dyskomfort. Tak do konca nie wiadomo co
      powoduje czkawki u nowonarodzonych dzieci i niemowlat (raczej nie ma to nic do
      czynienia z oddychaniem bo czkawki pojawiaja sie juz za zycia plodowego, gdy
      plod dostaje swoja porcje tlenu droga pempowinowa).
      Moj synek byl mistrzem czkawki i samo mu przeszlo do czasu, gdy skonczyl pare
      miesiecy. Tak wiec nic sie nie martw, jakkolwiek 'groznie' to wyglada jest to
      zachowanie najzupelniej normalne.

Pozdrawiam
      Sugar
      p.s Niektorzy mowia, ze podanie dziecku piersi/butelki pomaga. Inni twierdza,
      ze nalezy taki epizod przeczekac i tyle. Wiem, wiem - czkawka taka moze trwac i
      dobra godzinke smile)
      • anek.anek Re: Czkawka u dziecka 02.08.04, 10:27
        nie martw się, mój mały czkał ju w moim brzuchu, tak, że aż cały brzuch mi
        podskakiwał do góry - to było denerwujące ale tylko dla mnie.
        Po narodzinach za radą koleżanki (której wcześniej urodzony synek też miał
        nieprzerwaną czkawkę) zaczęłam sprawdzać jej rady i okazało się, że ma rację:
        mały czkał zawsze kiedy miał pełny brzuszek albo kiedy miał zamiar zrobić kupę.
        a że kupę robił po każdym karmieniu (przez kilka pierwszych miesięcy) to się
        sprawdzało. Sprawdza się do dzisiaj, chociaż syn ma prawie trzy lata, zawsze
        czkawka jest pierwszym sygnałem, że trzeba będzie usiąsć dłużej na nocniku.
        Oczywiście w Twoim przypadku niekoniecznie to musi być powodem. Możesz zapytać
        lekarza, ale ten pewnie tylko się usmiechnie i tez powie, że to nic strasznego
        i nie należy się przejmować. Tym bardziej, że zauważyłam, że takim maluszkom
        czkawka nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka