16.10.13, 11:24
Drogie mamy wczoraj wieczorem zauwazyłam u syna 10 m w kale owsika. Był biały ruszał się. Dzisiaj była u pediatry dostalismy wszyscy leki. I teraz mam takie pytanie\. Jak to jest z tymi owsikami? córka chodzi do przedszkola, oczywiście poinformuję Panie przedszkolanki o tej sytuacji żeby przekazały rodzicom. Ja odrobaczę córkę ale napewno znajda się tacy rodzice którzy nie zbadają swoich dzieci. I zaczyna sie błędne koło bo owsiki zostawiaja jaja które przenoszą się prez różne rzeczy. Czy jak ja odrobaczę córke a inni nie to one ciagle będą się przenosiły? Mam z tego powodu jakąs fobie, całą noc nie spałam bo miałam wrażenie że chodzą one po pościeli. Strasznie mnie to obrzydziło. Jak jest z tymi owsikami?
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: owsiki 16.10.13, 11:52
      oczywiście, że znajdą się rodzice, którzy nie odrobaczą dziecka. A jesli w przedszkolu ma jedno dziecko to najprawdopodobniej mają wszystkie w grupie. Uważam, że w instytucjach typu żłobek czy przedszkole powinno być profilaktyczne odrobaczanie, ale to tylko marzenie.
      temat dośc drażliwy, bo są rodzice, którzy czują się obrażeni gdy ktos powie "pani dziecko ma owsiki" bo to kojarzy się z brudem i brakiem higieny. A tak wcale byc nie musi.
      idź na gazetowe forum o pasozytach tam przeczytasz, co powinnaś jeszcze zrobić (wymiana i wygotowanie pościeli, odpowiednia dieta bez słodyczy i higiena rąk, wręcz obsesyjna...)
      Kuracja lekami to podstawa.
      Mi kiedys lekarz powiedział, że owsica może bezobjawowa a w kale nie widać robali (dlatego wielu rodziców przedszkolaków jest wzburzonych, że ktos ich pociechom wmawia robale). Gdy już widać robale to jest robaczyca totalna. Ohydny temat.
      • kopiko-lol Re: owsiki 16.10.13, 21:18
        ja za dzieciaka pamietam ze mialam owsiki (mama zawsze moiwla ze za duzo slodkiego zjadlam) pilam wode po kiszonych ogorach na czczo i owsiki znikaly.
    • aniaurszula Re: owsiki 17.10.13, 15:25
      nasz pediatra mowi ze tylko higiena moze ustrzec przed owsikami a wiadomo dziecko w przedszkolu i bywa z tym roznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka