Dodaj do ulubionych

Chwalimy się.?

25.11.13, 06:51
Witam wszystkie mamy forumowiczki.!big_grin

Macie ochotę pochwalić się ile ważą Wasze Niemowlaki?smile
Mój Maly od początku ladnie przebierał na wadze, wogole to już duży się urodził (3890g). Dziś kończy dwa i pół miesiaca, wczoraj był ważony i tu szok.! Waga pokazuje 8300g.!big_grin no nie moglam w to uwierzyć, nie jest mega pulchny, faldki swoje ma ale jest bardziej 'nabity' big_grin
A jak Wasze Pociechy?big_grin

Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • kaldoireszta Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 07:35
      Mój synek tez urodził się z podobną wagą. Mając 4,5 miesiąca mierzy 71 cm i waży 8500. Nasza lekarka powiedziała, że go przekarmiam sad
      • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 08:46
        Ja swojego karmie kiedy chce, tzn., ze też Go przekarmiam?:-o
        • nini6 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 08:46
          A czym karmisz?
          • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 08:58
            Tylko i wyłącznie piersią
            • nini6 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 09:00
              To nie przekarmiasz smile Nie ma górnych granic przyrostów wagi dziecka karmionego wyłącznie piersią.
              Gratuluję i trzymajcie tak dalej smile
              • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 09:08
                Kamień z sercabig_grin
              • korne.lka19 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 09:12
                Moja córka ma prawie 7 msc i waży 8300..
    • aleksandra1357 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 10:01
      Mój syn ważył mniej, jak miał rok (niecałe 8 kg) i chyba też mogę się tym pochwalić wink Dziś ma 3,5 roku i waży 12 kg i jestem z tego bardzo zadowolona.
    • sela_s Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 10:18
      6 miesięcy i 7.300. Mi się wydaje że to nie dużo.
      • matyldamoja Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 10:26
        mój ma 9,5 miesiąca i waży 8500, wow dużo ten twój skarb waży ale cycem nie przekarmiszsmile
        • moniaak27 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 11:10
          Mój waży 10,500 a ma 11 mcy głównie pierś 80% no i reszta normalnego jedzonka
          • morenadenna Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 12:16
            a jak dziecko duzo wazy to powod do dumy?
    • camel_3d Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 12:27
      ja bym sie nie cieszyl tak z "pulchnego" dziecka.... bo niby czemu?
      • jotka_k Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 12:55
        dwoje moich dzieci na pół roku podwoiło swoją wagę urodzeniową
        córka ważyła odpowiednio 3400 a potem 6800
        synek 3000 a potem 6000

na szczęście żadnych fałdek nie mieli, nic fajnego w pulchnych dzieciach nie widzę
    • camel_3d duzy sie urodzil?? zartujesz.. 25.11.13, 12:28
      > wogole to już duży się urodził
      > (3890g). D

to to przy moim i jego 61 cm i 4.6 kg to chuchro smile))
      • zuza.kociara Re: duzy sie urodzil?? zartujesz.. 25.11.13, 12:53
        Moje ważyło równe 5kg wink Teraz 8 miesięcy i 10,2 na blacie smile
        • gkoz Re: duzy sie urodzil?? zartujesz.. 25.11.13, 13:08
          mój urodził się 4850, teraz prawie 2,5 roku i waży 12,5 kg, za to starszy na rok ważył 14,5 teraz jako 6 latek jest chudziną
    • monocle Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 13:39
      Moje cycowe "niemowlę" wink waży w tej chwili 12400 (urodzony z wagą 3710), długo podwajał, a potem potrajał swoją wagę choć do pół roku był na 75 centylu. Potem wskoczył na 50 i do dzisiaj oscyluje wokół 50 smile
      • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 13:52
        Co do tych centyli to wogole się nie mogę w nich połapać :-o
        • kina82 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 14:08
          gratuluję, masz rację, wiem co to znaczy problemy z wagą ja zawsze na permanentnej diecie, a syn ciągle z niedowagą więc i tak źle i tak nie dobrze.
          Co do centylów to bardzo proste - sprawdzasz w siatkach dla danej płci znajdując punkt wspólny dla wieku i wagi lub wieku i wzrostu (punkt przecięcia). Jeśli wypada np. na 25 centylu tzn, że 25% dzieci jest mniejszych lub lżejszych od Twojego (w tym samym wieku) a 75% jest cięższych/wyższych. Jeśli wypada na 75% to analogicznie. Wartości między 3 a 95 (? albo 97 nie pamiętam już) są jak najbardziej prawidłowe.
    • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 13:43
      Pewnie, ze do dumy.! Zastanowcie się co niektórzy, dziecko przybiera na wadze tzn., jest zdrowe i zdrowo rośnie.

Tak się zastanawiam co kieruje niektórymi osobami na forum? Zazdrość.? He. Czy to zwykle hejterstwo? Stawiam na to drugie.

A to forum jest stworzone tylko do tego żeby pisać o problemach, uzalac się? Bo ktoś napisze coś odmiennego niz problem dziecka to zaraz bluzgaja.?

Oto nasz tolerancyjny naród! Witaj Polsko.!
      • aleksandra1357 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 14:19

> Oto nasz tolerancyjny naród! Witaj Polsko.!

Przecież to Ty, nikt inny, szerzysz nietolerancję. Rzeczywiście bardzo dziwnie zapodałaś ten temat. Bo nie ma tu niczego, czym mogłabyś się pochwalić. Jedno dziecko waży dużo, drugie mało i każde jest w swojej kategorii wagowej najlepsze wink Waga, niska czy wysoka, nie jest osiągnięciem ani powodem do chwalenia się.
        I cóż za paradoks: w dzieciństwie licytujemy się, które więcej waży, a w nastoletniości, które mniej.

Cały ten wątek powiela szkodliwy stereotyp: że dziecko ma być jak najgrubsze i że jest to powód do dumy.
        • matyldamoja Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 14:26
          nie ma co się denerwować, różne są dzieci i nie ma co ich porównywać, twój ma 2,5 miesiąca i waży tyle co mój 9 i pół miesięczniak i czy coś z tego wynika?? po co porównywać dzieci
          • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:08
            matyldamoja

Nikt tu dzieci nie porownuje, jedynie potrafi o nich rozmawiac nie tylko w kontekscie 'cos mu dolega' wink
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:02
          aleksandra1357

Akurat tu nie chodzilo o zadne licytowanie sie, a ze Ty tak to odebralas to nie moja wina, wystarczy zmienic tok myslenia w druga strone i bedzie to odebrane empatyczniewink
          co do stereotypow to przykro mi ale nie slyszalam o tym.

A tak swoja droga, ze tez ludzka radosc sie tlamsismile ahh...
      • aleksandra1357 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 14:34
        marli93 napisał(a):

> Pewnie, ze do dumy.! Zastanowcie się co niektórzy, dziecko przybiera na wadze t
        > zn., jest zdrowe i zdrowo rośnie.

Do pewnego wieku i do pewnego stopnia. Bo jest też coś takiego jak nadwaga i otyłość. Nie dotyczy to niemowląt karmionych piersią, ale dotyczy już niektórych przekarmianych kaszkami roczniaków.
        Duża waga nie oznacza automatycznie zdrowia, wręcz przeciwnie.
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 15:25
          To miał być luźny temat do rozmowy o swoich Pociechach ale widzę, ze niektórzy tu nie potrafią się rozluźnicsmile
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:05
          Aha, spoko mam sie martwic 10 lat do przodu o otylosc mojego syna bo w wieku dwoch i pol miesiaca wazy osiem kilo? Glowa malabig_grin
          • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:07
            tak, powinnas.
            masz swiadomosc, ze juz teraz ksztaltujesz swoje dziecko pod tym wzgledem?
            • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:16
              To mam Go przestac karmic?!
              • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:21
                nie nie nie, zle mnie zrozumialas.
                oczywiscie, ze karmic i to na zadanie, jak karmisz piersia.

chodzi mi o to, zeby miec swiadomosc, ze nad nadwaga dziecka pracuje sie juz od pierwszych dni.
                pozniejsze rozszerzanie diety, ruch etc. tez maja wplyw ogromny.

bo po Twoim wpisie

CytatAha, spoko mam sie martwic 10 lat do przodu o otylosc mojego syna bo w wieku dwoch i pol miesiaca wazy osiem kilo? Glowa mala

odnioslam wrazenie, ze albo sobie sprawy z tego nie zdajesz, albo trywializujesz fakt nadwagi u dzieci i ze w PL jest to ogromny problem.
                • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:33
                  Zdaje sobie doskonale sprawe z problemu otylosci w Polsce ale Mlody jest jeszcze malenki, to po pierwsze, a po drugie geny tez biora udzial w rozwoju cialka, a to akurat po tatusiu ma. I jak juz mowilam, to mial byc luzny temat na pogaduchy o Maluszkach, a zrobilo sie cos zupelnie innego:-o
                  • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:41
                    no akurat waga dziecka jest srednim tematem na luzne pogaduchy wink
                    • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:57
                      murwa.kac

No co dla niektorych to owszemwink
      • skrytapiromanka Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:31
        a to jak moje dziecko słabiej przybiera, to nie mogę być dumna? jak twoje dziecko będzie miało 1o lat i 60 kg to też będziesz się chwalić, czy pękanie z dumy z powodu wagi liczy się tylko w okresie niemowlęctwa?wink
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:35
          skryta piromanka

A czy ktos Ci broni ?wink
    • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:39
      jakos mnie mierzwi zawsze porownywanie wagi dzieci.

kazde dziecko jest inne.
      kazde dziecko je inaczej.
      kazde dziecko startuje z roznej wagi.
      kazde dziecko ma predyspozycje genetyczne do takiej czy innej wagi.
      dzieci rozwijaja sie i rosna skokowo.
      i dlugo by tu mozna wymieniac.

toż to bez sensu jest poriwnywac i sie chwalic.

jedno dziecko w wieku 2 miesiecy bedzie wazyc 8 kg, drugie 4 kg.
      i w zaleznosci od danych wyjsciowych - w obu przypadkach jest to swietna waga zdrowego dziecka.
      tylko, ze tak porownujac - matka lzejszego juz moze zaczac wpadac w panike i sie denerwowac.
      • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:45
        Dobra, dobra zrozumialam wink
        z miejsca zostalam zgaszona, a szkoda wink
      • prikazka Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:50
        Niee. Ona sie chwali, ze ma tyle mleka! wink
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:56
          pirkazka

Przykro mi, pudlo tongue_out
          • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 17:00
            Przepraszam, prikazkasmile
          • prikazka Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 17:02
            No nie mow, ze Cie nie rozpiera duma, ze tak dajesz rade. Nie uwierze.
    • qpwoeiru Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:48
      Hej, chyba wiadomo, że "chwalenie się" wagą niemowlaka można potraktować tylko w cudzysłowie, bo to ani zasługa matki, która karmi piersią ani wybitne osiągnięcie dziecka smile, więc rozumiem, że autorka chciała się po prostu luźno podzielić tą wiadomością, bo rzeczywiście taka waga to chyba mały ewenement...
      Gratuluję smile
      • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 16:54
        qpwoeiru

Dokladnie o to mi chodzilo.! Ale widze, ze luzne tematy nie sa tu mile widzianesad
        • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 17:09
          sa sa
          tylko waga akurat jest malo wdziecznym tematem do luznych rozmow smile
          • marli93 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 22:22
            murwa.kac
            Ok, dotarlo to juz do mniesmile i dziekuje za ta siatke bo jak spr w ksiazeczce to faktycznie bylo poza norma uncertain
    • tankky Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 17:45
      Nie wiem czemu Twój synek tak przybrał na wadze, ale wychodzi grubo poza normę na siatce centylowej.
      • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 17:52
        nie szkodzi.
        dzieci karmione piersia nie maja gornych limitow wagowych.
        i dzieci karmione piersia powinny korzystac z siatek centylowych who dla dzieci karmionych piersia. nasze polskie sa nieadekwatne.
        www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html
        • skrytapiromanka Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 18:45
          skoro piersiowe nie mają limitów, to po co im te siatki? dziecko autorki wątku jest wg tych WHO powyżej 97 centyla. i to, że tak powiem, dość grubo ponad.
          pytam o to wyłącznie z ciekawości - czyli dziecko na piersi przekraczające 97 centyl nie wymaga konsultacji lekarskiej, a dziecko mm należy skonsultować?
          • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 18:59
            nie maja limitow GÓRNYCH.
            dolnych trzeba pilnowac i sprawdzac. po to siatki.

na kp nie wymaga.
            kp jest lzej strawne w porownaniu do mm i nie rozpycha zoladka jak mm. dlatego przy mm trzeba pilnowac czasu i dokladnych ilosci.
            mm, choc trucizna nie jest - jednak jest to sztuczna mieszanka, wzbogacona sztucznymi witaminami etc. przedawkowanie, rozepchanie zoladka nimi moze byc szkodliwe.
          • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 19:08
            forum.gazeta.pl/forum/w,570,123368402,123368402,siatki_centylowe_dzieci_karmionych_piersia.html
    • anjaka1983 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 22:54
      mój od początku źle przybierał na wadze i w wieku 2,5mc ważył 4800.
      tylko nie wiem, jakie znaczenie dla kogokolwiek tutaj ma ta informacja.
      --
      https://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09k5rciinyr.png
      • pederastwa Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 23:10
        Mój ważył 4800 w wieku 3 miesięcy. Możemy się dla odmiany w dół policytować wink
        • anjaka1983 Re: Chwalimy się.? 25.11.13, 23:56
          ależ my się tu nie licytujemy, to tylko taka luźna pogawędka wink
          • kangoorol Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 13:53
            luzna nie luzna, ja bym autorce watku poradzila przejsc sie do pediatry/ endokrynologa z dzieckiem, a do fizjoterapeuty z wlasnym kregoslupem. mozna gratulowac ale lepiej sprawdzic gospodarke hormonalna u "malucha".
            • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 13:54
              przesadzasz.
              • jomi81 Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 18:52
                Ja też bym zrobiła dziecku badanie krwi. Oczywiście całkiem prawdopodobne, że taka uroda "malucha" (i oczywiście tego autorce wątku życzę), ale tak duży przyrost wagi może być też oznaką problemów z tarczycą, nadnerczami itd. Oby nie, ale zawsze lepiej sprawdzić, bo jest prawie 8,5kg dla 2,5 miesięcznego dziecka jest nienaturalnie dużą wagą.
    • aniaurszula Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 19:01
      jakos szczegolnie duzy to sie nie urodzil, moja 4200 a znam wieksze noworodki
    • stokrotka_beauty Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 22:29
      mówcie co chcecie, ale ja sądzę, że na piersi też można utuczyć. Tak, wiem, że jak woła cyca, to trzeba dać, ale tak z drugiej strony nie każdy płacz, to głód. Dla mnie dziecko, które w wieku 2 miesiące waży 8,300 utuczone jest i tyle.
      • agnessol Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 09:21
        Jak się ktoś postara to na wszystkim można, ale jeżeli chodzi o wagę u niemowlaka to są dosyć duże rozbieżności między dziećmi i z reguły nawet te które wyglądają jak zawodnicy sumo we wczesnym niemowlęctwie potem mogą być całkiem szczupłe. Jednak to zawsze mieści się w jakiś granicach, tutaj różnica jest ogromna. Zakładając że dziecko należy do tych bardziej ruchliwych to i tak ma jeszcze z 2,5-2 miesiące sporego przybierania, jak będzie walić po 2-2,5kg na miesiąc to mając 6 będzie ważyć co najmniej 12kg surprised Tak jak poprzednicy polecam zrobić podstawowe badania bo to nie wygląda jak duże dziecko tylko do przesady ogromne i to żadna złośliwość. Jak okaże się że wszystko jest ok to tylko się cieszyć, ale warto sprawdzić.
        • murwa.kac Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 11:29
          nie bedzie walic po 2 - 2,5 kg na miesiac.
          po 3 miesiacu przyrosty BARDZO zwalniaja w porownaniu do pierwszych 3 miesiecy.

moj syn na pol roku mial 10 kg ponad.
          jak tylko zaczal sie ruszac, pelzac, raczkowac, chodzic - waga sie pieknie wyrownala.

nie ma co szukac na sile choroby w zdorwym dziecku karmionym piersia.
          na mm - to inna rozmowa.
          • agnessol Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 12:49
            Moja spowolniła po 4, ale tak czy inaczej nawet jak skończy ten szalony przyrost za miesiąc to i tak z 10kg może mieć w wieku 4 miesięcy (nie musi). Dużo !! W pesymistycznym scenariuszu może potem mieć problemy z rozwojem ruchowym, podźwignięcie takiej masy dla tak młodego dziecka będzie problemem, ponownie NIE MUSI. Na tym etapie to jest tylko gdybanie. Zgadzam się że niemowlaków nie odchudzamy i na pewno nie ma sensu kombinować przy karmieniu piersią, na żądanie i tyle. Mimo wszystko można zbagatelizować, albo sprawdzić, jak okaże się że wszystko jest w porządku to widocznie ten typ tak ma.
    • marli93 Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 23:06
      Ręce opadają ile złośliwości w ludziach wink
    • marli93 Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 23:21
      Bo nie można pewnych uwag w życzliwy sposob przekazać tylko aby człowieka zdeptac 'bo czym się tu chwalić' :-o zero zrozumienia. Jak te hieny się pastwicie. Cóż, gdybym wiedziała, ze spotkam się tu z taka atmosfera nie ryzykowalabym rzucania takiego wątkuwink

I tak dla jasności- nie na każdy płacz karmie swoje dziecko to po pierwsze, a po drugie potrafię poznać płacz swojego głodnego dziecka.

Gorąco pozdrawiam wszystkich 'życzliwych' forumowiczowwink
      • stokrotka_beauty Re: Chwalimy się.? 26.11.13, 23:35
        marli, nikt Cię tu nie depcze. Zdanie mam, jakie mam i tyle. Co Twój pediatra mówi o wadze Twojego dziecka?
        • marli93 Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 10:42
          stokrotka_beauty

Ostatnio jak bylismy na szczepieniu to tyle, ze ladnie przybiera na wadze i zasmiala sie, ze narazie odchudzac nie trzeba.

Znajomych synek sie urodzil dzien przed moim i jest karmiony mieszanka: mm i kp i wazy 130g wiecej od mojego i zadnego halo z tego nie robia.!

• aniaurszula Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 11:20
            dzisiaj sie cieszysz za rok czy dwa juz nie koniecznie bedziesz szczesliwa jak dziecko bezie wielkoludem. wiem bo mam duze dzieci starsz ur 4200 w 2 mcu 6 kg a wage 8 kg osiagnela w wieku 5 mcy. mlodsza waga urodz. 2900 w 2 mcu mial tez ok 5500 a wage 8 kg osiagnela w po 5 mcu a tylko ze poem tak sie rozkrecila ze jest problem majac 3 lata wzrost 110 cm a waga 29 kg i uwierz nie ciesze sie z tego wrecz przeciwnie martwie.wiem w tym wieku dziecka nie odchudzisz nawet to nie wskazane
          • stokrotka_beauty Re: Chwalimy się.? 28.11.13, 22:01
            marli, a może czas zmienić pediatrę, co? To naprawdę dobrze nie wygląda!
    • wanessa31 Re: Chwalimy się.? 27.11.13, 10:04
      szoookk!!
      dziecko powinno podwoic swoja mase urodzeniowa miedzy 5-6 msc zycia.
      Z czego Ty sie cieszysz?
    • kasiamalpa Re: Chwalimy się.? 28.11.13, 21:58
      młody 15 msc
      75centyl waga 12 kg
      /startował z 3,970

50 centyl wzrost 80cm
      /startował z 60/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka