Dodaj do ulubionych

mycie dziewczynek

05.12.13, 22:34

do pytania o mycie dziewczynek natchnął mnie inny watek na forum, gdzie jedna z mam napisala, ze nie wolno sromu myc mydlem.
chcialam zapytać jak wy myjecie dziewczynki?
córka ma zawsze delikatny bialy nalot, który myje raz dziennie (wtedy trzeba srom odsunąć żeby go zmyć) chusteczka, wcześniej mocno wymoczona w przegotowanej wodzie, żeby pozbyc sie chemii. Mogę tak robić?
-
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 08:28
      Możesz.
      Przede wszystkim, trzeba myć. Wiele ludzi nie zagląda wcale, bo się krępują.
      My używamy kompresów włókninowych, to są takie fajne mięciutkie chusteczki. Do tego wodę, zwykłą nieprzegotowaną z olejkiem do mycia. Myjemy dziecko dokładnie przy każdej zmianie pieluch i wietrzymy.
      Ważne jeszcze, żeby zwracać uwagę, czy dziecko nie zaczyna zarastać. Lekkie podrażnienie i już może pójść piorunem. U nas tak było uncertain Szybko zarosło, a potem leczenie 4tyg.
      • mmajcka Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:05
        O co chodzi z zarastaniem? Nie jest to zlosliwe pytanie. Pytam, zeby wiedziec na co zwrocic uwage.
        • az-82 Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:13
          Małe dziewczynki nie mają wystarczająco dużo estrogenu. Przez to, jeśli są podrażnione, co się zdarza, jak noszą non stop pieluchy, a zdarza się też u starszych, które z pieluch wyrosły, mogą się w procesie gojenia zrosnąć.
          Wargi sromowe mniejsze, tak dokładnie i poprawnie.
          Nie wiedziałam na ten temat nic, dopóki nie stało się u mojej panny.
          Pediatra wysłał nas do chirurga, na szczęście chirurg odesłał nas na zabieg do szpitala. Termin był odległy, więc zaczęłam szukać pomocy gdzie indziej.
          Od zwykłej ginki dostałam dla małej maść, przeznaczoną dla staruszek wink które mają problemy z powodu braku estrogenu. Smarowanie maścią wystarczyło, żadna operacja nie była potrzebna.
          • az-82 Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:15
            Nie urywajcie mi głowy za podwójny suwaczek, nie zauważyłam i wysłałam uncertain
            a potem już zmienić się nie da.
          • mmajcka Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:35
            Dzieki! Wstyd sie przyznac ale nie wiedzialam, ze takie cos moze sie przydarzyc.
      • kopiko-lol Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 19:34
        tez musze te kompresy kupic, kiedys mialam i byly o tyle lepsze ze bez chemii. Czymś innym zle mi sie myje. O zrastaniu pierwsze slysze, ale dobrze ze to napisałaś, bo w życiu nie zwróciłabym na to uwagi.
    • pelissa81 Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 11:48
      Normalnie myjesz, bez przesady.
      Oczywiscie, ze usuwasz bialy nalot, nawet wacikiem. Podczas kapieli normalnie w wodzie z oilatumem.
      • 3meg.1983 Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:17
        Myje sie od gory do dolu zeby bakterie sie nie przenosily. Ja jak mylam moja mala to uzywalam wacikow ciepla wode I troszke mydla bambino. Poczym przemylam sama woda. Wystarczy to robic raz dziennie ale takze za kazdym razem kiedy dzidzia zrobi kupke.
    • 1matka-polka Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 14:31
      Nigdy specjalnie nie myłam, tylko czasem w czasie kąpieli w wannie jej tam pogmeram, nigdy mydłem. Sama też się rzadko myje i bez żadnych płynów i nic mi nigdy nie dolegało.
      • ti-ri Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 16:26
        To jest oczywiście żart z tym twoim myciem sie prawda ?
        • 1matka-polka Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 17:02
          Nie żartuję ale w realu się nie przyznaję wink
      • kopiko-lol Re: mycie dziewczynek 06.12.13, 19:35
        a ja nie wyobrazam sobie dnia bez umycia UWAGA: płynem do higieny intymnej. Datego tez corke myje tam codziennie.
        No i mi tez nigdy nic nie dolegalo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka