Dodaj do ulubionych

Euphorbium na katar ??

05.04.14, 08:46
Witajcie, byłam wczoraj z moim 1,5 rocznym synkiem u pediatry i zapisał nam na takiej zwyklej kartce , nie na rececie euphorbium 4 razy dziennie (plus inne leki) na katar. Niestety z roztargnienia zapomnialam zapytac jak to sie stosuje. Poszlam do apteki gdzie sprzedano nam krople ktore sa od 6 roku zycia bo niby innych nie było. Ale to ma byc na katar typowo spray do nosa. Czy wiecie jak sie dokladnie nazywa ten preparat i ile psiknięc się daje bo pani w aptece nic nie umiala powiedziec. W internecie znalazlam Euphorbium Compositum S Aerozol (Heel) czy uzywalyscie tych kropli ?
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Euphorbium na katar ?? 05.04.14, 12:37
      To homeopatia. Lub "czary mary" jeśli ktoś woli taką nazwę. Do tego za spore pieniądze. Przemyśl zanim kupisz.
      • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 05.04.14, 22:17
        Nie pisz głupot.
        U nas to czary mary zawsze się sprawdza.
        • aaaniula Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 11:21
          Jak się wierzy to działa wszystko... Nawet 0,01% roztwór wyciągu sasanki w wodzie. Pewnie to to ta woda ładnie wam nos przepłukuje. Szkoda, że homeopatia w naszym kraju może być nadal polecana przez lekarzy. W USA za to odbierają prawo wykonywania zawodu.
          • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 13:10
            Serio szkoda ?
            Jak tam wolę jak mojemu dziecku przechodzi cokolwiek po homeo niż po ładowaniu antybiotyków.
            Syn mojej siostry nigdy w życiu antybiotyku nie miał- leczony tylko homeo- w sumie 4 razy w życiu był chory,a pełnoletni już jest.

Na mnie za to apap nie działa- mogę zjeść kilogram i nie dość, że nie wyzdrowieję to się i nie zatruję- ale nie naśmiewam się z innych tylko dlatego, że kupują i biorą skoro na nich działa.

Mój wujek pozbył się raka prostaty właśnie dzięki lekom homeo bo medycyna konwencjonalna nie pomagała- lekarze zszokowani jakim cudem - więc na twoim miejscu bym się tak sceptycznie nie nastawiała- kto wie jakich desek ratunku będziesz musiała się w życiu chwytać i co ci pomoże.

Na szczęście Pl to nie USA i jest jeszcze trochę swobód i lekarz może zaproponować leczenie homeo i je wprowadzić jeśli pacjent się na to zgadza- na twoim miejscu bym nie wierzyła tak bezgranicznie, że to co w USA robią to takie dobre i ok bo dostęp do broni mają i już tak cudownie to nie wygląda.....
            • aaaniula Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 19:53
              A kto powiedział, że podaję antybiotyki zamiast homeopatii?? Zapewne twój bratanek nie musiałby brać antybiotyków, gdyby nie dostawał homeopatii.
              Bardzo żałuję, że Polska to nie USA pod względem homeopatii, bo pewnie mniej ludzi by u nas umierało na raka. Bo zamiast wierzyć w cuda leczyliby się jak należy. Bo niestety raka nie da się wyleczyć pokrzywą.
              Po wypowiedzi, że wujek wyleczył raka homeopatią nie będę już dłużej debatować. Pozdrawiam.
              • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 11:56
                Teraz to już głupoty wypisujesz. W Polsce ludzie nie umierają na raka bo leczą się nie tak jak trzeba tylko dlatego, że diagnostyka jest do doopy- długie terminy oczekiwania na badania co wiąże się z postępem choroby- to pierwszy czynnik, drugi to taki, że ludzie najzwyczajniej nie badają się- kobiety nie chodzą do ginekologa regularnie, nie badają piersi same, a faceci jak ognia unikają urologa. To są główne przyczyny późnego rozpoznawania raka i wysokiej umieralności więc nie pisz bzdur, ze ludzi umierają bo leczą się tylko i wyłącznie homeopatycznie.

"Po wypowiedzi, że wujek wyleczył raka homeopatią nie będę już dłużej debatować."
                I bardzo dobrze bo pewnie znowu jakimś stekiem bzdur byś rzuciła.
                • aaaniula Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 12:38
                  Nie piszę o rzeszach, które się nie badają. To inna bajka.
                  Nie masz pojęcia jak wielu ludzi nie poddaje się leczeniu farmakologicznemu na rzecz homeopatii.
                  Nie zdajesz sobie sprawy ile mam ślepo wierzy w homeopatię i zamiast leczyć dzieci jak należy podaje uparcie jakimś oscilo... Czytałaś co tam jest? Ekstrakt w wątroby i serca kaczki. W stężeniu takim, że nawet zer mi się nie chce liczyć. A wiesz dlaczego? Bo wynalazcy wydawało się, że w tych organach owej kaczki żyje pewna bakteria, której istnienia do dziś nikt nie potwierdził. A to wszystko za ładnych kilkanaście złotych. Trzeba mieć mocno namieszane, żeby to kupować. Wierzyć, że działa. Podawać dzieciom i ludziom starszym. Za to powinni karać.
                  Homeopatia to bzdura.
                  • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 15:49
                    "Homeopatia to bzdura."

Twoje wypowiedzi jeszcze większa- o homeo nic nie wiesz- oprócz tego co myślisz, że wiesz- a wypowiadasz się tonem eksperta co najmniej.
                    • aaaniula Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 19:07
                      No troszke jestem. Ukończenie farmacji chyba mnie do tego upoważnia. Ale nikt ni powiedział, ze nie mozesz wierzyc. W końcu wiara czyni cuda.
    • klubgogo Re: Euphorbium na katar ?? 05.04.14, 14:44
      Nie stosuję, to drogi lek o żadnym działaniu.
      • twitti Re: Euphorbium na katar ?? 05.04.14, 20:55
        A nam pomagal.
        • klubgogo Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 16:36
          To jak placebo, zawsze pomaga tongue_out
    • arya82 Re: Euphorbium na katar ?? 05.04.14, 22:11
      Nie uzywalam na katar nic poza sprayem z wody morskiej ( jesli byl gesty) I odciagalam gruszka by nie draznic noska. Takie nawilzanie regularne, spokojnie wystarcza by zlagodzic objawy ( a katary juz przerabialismy wszelakie od lejacych do gestych I zatykajacych). Nie ma co babrac sluzowki malego dziecka lekami. Domowe sposoby sa najlepsze. Nawilazacz w pokoju, gdzie dziecko spi tez pomaga, ewentualnie krople, na ubranko/skore z olejkami ulatwiajacymi oddychanie.
      Jak to mowia nieleczony katar trwa tydzien, leczony 7 dni wink
    • matka.madzi Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 13:58
      Omyłkowo pamietalam, że to lek ziołowy, ale właśnie wygooglalam że to Heel, wiec homeopatyczny. Możesz podawać, na pewno nie zaszkodzi.

Ps. Ponieważ nie jestem biegła z chemii, wiec zaczepiłam meza , żeby mi objaśnił nazwy z ulotki i wyszło mi, że hydrargyrum biiodatum to po swojsku jodek rtęci, co w moim smutnym życiu (jedno dostaje czwórki, drugie trójki, skaranie boskie z tymi zębami) wniosło cien uśmiechu. Wyobrazilam sobie, jak eko-mamy, wg których od thiomersalu w mmr niunie puchnom i umierajom z ulga na twarzy psikaja dzieciatku euphorbium, bo przecież nie ładują tej strasznej chemii, hihi...
      • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 18:22
        "hydrargyrum biiodatum"

Dziwne bo w mojej ulotce ten składnik nie jest wymieniony- na stronie producenta zresztę też nie.
        • matka.madzi Re: Euphorbium na katar ?? 06.04.14, 19:46
          Spisek!

www.doz.pl/leki/p4581-Heel-Euphorbium_S_Heel-Euphorbium_compositum_S_aerozol_do_nosa
          • boo-boo Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 12:01
            Ale ty podajesz ulotkę do Euphorbium S (tak na marginesie to jest nowe euphorbium)- dzieci poniżej 2-go roku życia nie mogą go używać.
            Skoro jesteśmy na forum Niemowlę to jak nic piszemy o Euphorbium zwykłym które mogą używać niemowlęta i jego skład jest trochę inny.
    • marcowa_aprilla Re: Euphorbium na katar ?? 08.04.14, 12:50
      ja uzywałam w sytuacji kiedy głęboki katar nie przechodził po nasivinie bodajze i piediatra dała jakies silne krople, one działały ale mocno zasuszały i zageszczały ten katar wiec naprzemiennie dawałam tez ten euphorbium i dzieki temu po 2 dniach była znaczna poprawa
      oprócz tego na maksa solą morską ale ona nie dawała rady, a po tym wyraznie mlodemu sie lepiej oddychało
      odpukac katar miał raz w zyciu wiec wiecej okazji nie miałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka