Dodaj do ulubionych

Dziwne zachowanie, 10 msc

17.09.14, 09:19
Po raz kolejny moje dziecko uskutecznia zachowanie, które mocno mnie zastanawia i trochę niepokoi... Otóż od kilku dni podczas zabawy na siedząco opuszcza nisko brodę, kiwa główką na "tak", tak jakby chciała kichnąć, ale nie wydobywa się żaden dźwięk... Są to pojedyńcze kiwnięcia, kilka na raz, a po chwili zaczyna marudzić lub popłakiwać, jakby ją coś bolało..? Hmm..Odchyla się przy tym nieznacznie do tyłu. Czy może mieć to związek z idącymi górnymi jedynkami?
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 17.09.14, 20:21
      Moja córka też tak robi. Ma 9,5 mies.
      Normalne i naturalne.
      Dlaczego dopatrujesz się w tym czegoś niepokojącego?
      Z mężem śmiejemy się bo po okresie ciągłego kręcenia główka na " nie " nareszcie nasza córeczka na nasze pytania kiwa na "tak ".
      Tatuś był grzeczny- tak smile
      Lubisz wujka- tak smile
      Idziesz spać—tak smile
      Nad wyraz grzeczne dziecko big_grin
    • 125katrina Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 18.09.14, 09:15
      No wlasnie takie zwykle kiwanie czy na nie, czy na tak mnie nie niepokoi, tylko te gwaltowne ruchhy glowka podczas zabawy. Nie jest to reakcja na moje pytanie czy zachete, wyglada raczej jak reakcja na bol, swedzenie? No nie wiem jak to opisac, czesto przy tym trze nosek I poplakuje, albo zamysla sie na chwile, kiwa tak ze 2-3 razy I rzuca wszytko, mimo ze przed chwila swietnie sie bawila, zaczyna poplakiwac I chce na rece...
      • iziula1 Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 18.09.14, 09:59
        Oczywiście, że w tym wieku nie ma świadomego TAK lub NIE.
        Dziecko kiwa główką bo to nowa umiejętność. Nie oczekuj ze Ona będzie odpowiadać na pytania.
        U nas my się "dostosowujemy" do jej kiwania główka. Córka widząc naszą pozytywną reakcję powtarza te gesty ale absolutnie nie rozumie,że kiwanie oznacza Tak a na boki NIE. Ma raczej z tego frajde że nas to bawi smile
    • 125katrina Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 18.09.14, 10:37
      No dobra, znów się niejasno wyraziłam. Nie chodzi mi o świadome kiwanie, tylko różnice między kiwaniem dla zabawy czy w reakcji na naszą zachętę, a tym mimowolnym kiwaniem, którego córeczka najwyraźniej nie lubi, albo nie lubi tego, co je powoduje. To raczej odruch, tak jak kichnięcie jest odruchem na łaskotanie w nosie, ale nie wiem, co u mniej to kiwanie i marudzenie powoduje.
      Iziula, a Twoje dziecko ma już górne jedynki? Bo wydaje mi się, że to może mieć jakiś związek właśnie z bólem związanym z wyżynaniem się tych ząbków, ewidentnie coś jej nie pasuje w rejonie górne dziąsło- nosek - miejsce między oczami...
      • iziula1 Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 18.09.14, 14:06
        Moja ma 3 górne które wyszły całe i jedna dwójkę która się przebija.
        Może twoja córkę takie kiwanie główka denerwuje?
        Ja jak tak zrobię kilka razy mam ucisk w uszach wink

Z dziećmi bywa różnie, czasem robią rzeczy które sprawiają dyskomfort. Moja córka np ciaga się za swoje włosy a potem płacze ze złości bo boli.
        Może i to kiwanie główka w przod też denerwuje twoją córkę i powoduje płacz ?
        Myślę nadal ze to jednak nic złego, i nie powinno cię niepokoić.
        Pozdrawiam
    • ewa.misko-wasowska Re: Dziwne zachowanie, 10 msc 23.09.14, 07:46
      Różne objawy mogą towarzyszyć ząbkowaniu, nie wykluczone, że takie zachowanie też,
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka