03.09.04, 16:13
Czy trzeba pieluchować malucha aby zapobiec dysplazji stawu biodrowego czy
jednak pozostawić sprawe samej sobie?
Jak należy pieluchować w przypadku dziewczynki - słyszałam ze sąone bardziej
podatne na to schorzenie niż chłopcy?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Dysplazja 03.09.04, 18:18
      Najlepiej udać sie do ortopedy i zrobić USG stawów biodrowych. Jeżeli nic nie
      wykaże to nie ma sensu pieluchować.
    • sylwija Re: Dysplazja 03.09.04, 18:59
      A jesli jeszcze nie wiesz, czy nalezy pieluchowac, to zapobiegawczo kladz jak
      najwiecej na brzuszek, w taki sposob, aby miala nozki jak zabka, rozszerzone w
      stawach biodrowych. Malutkie niemowlaczki nie lubia "zycia brzuszkowego", ale
      to jest dla nich najzdrowsza pozycja, oczywiscie pod warunkiem, ze pilnujesz,
      aby dzidzius nie utknal noskiem w podlozu. Niektorzy ortopedzi zamiast drugiej
      pieluchy wlasnie zalecaja kilka godzin dziennie na brzuszku. Ale rzeczywiscie,
      najwazniejsze jest to, aby nie zaniedbac USG. Pozdrawiam
      • gosia077 Re: Dysplazja 04.09.04, 16:11
        A kiedy powinno byc zrobione takie USG? Bo moja córeczka, byla u ortopedy, ale
        nie zrobila jej USG, tylko popatrzyla, kazala pieluchowac i przyjsc za 7 tyg.
        Córeczka ma 5 tyg. Moze powinnam isc z nia do innego ortopedy ktory zrobi USG,
        czy poczekac te 7 tyg.?
        • pyly Re: Dysplazja 04.09.04, 16:17
          USG robi sie po urodzeniu a ostatecznie w 3-4 mieisacu, wtedy jesli jest ok to
          juz nic sie nie zmieni.Moj syn mial sprawdzane odwodzenie bioderek i wszyscy
          mowili ze jest prawidlowe.uparlam sie jednak i dostalam skierowanie na usg
          bioderek i zrobilam mu pod koniec 3 miesiaca.Rzeczywiscie jest ok.
        • sylwija Re: Dysplazja 04.09.04, 20:53
          Ja bym na Twoim miejscu poszla po szostym tygodniu zycia dzidzi na USG. Wlasnie
          wtedy powinno sie robic pierwsze USG. Moja coreczka "na oko" wygladala w
          porzadku (tak stwierdzily dwie panie lekarki, wiec to chyba nie byla wina braku
          lekarskiej kompetencji), a po USG okazalo sie, ze trzeba najpierw pieluchowac
          (flanelowa pieluszka na pampersa), a po trzech miesiacach zastala zalozona
          rozworka Koszli. I, niestety, do konca pazdziernika w niej pochodzi sad Choc
          wiem, ze dysplazja to nie koniec swiata, to jednak nie moge sie juz doczekac
          tego dnia bez tej rozworki!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka