Dodaj do ulubionych

kąpiel noworodka

26.11.14, 17:24
Czy kapalyscie noworodka w wanience zanim zagoil się pępek? Boję się że zamocze podczas kąpieli. Czy zamiast kąpać noworodka można przecierać go myjka, dopóki się nie zagoil pępek? I czy główkę smarować za każdym razem oliwka? A za chwilę plukac główkę woda? Pewnie głupie pytania, wybaczcie.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 17:40
      No i bardzo dobrze, że zamoczysz pępek, bo ranę trzeba myć. Głowy oliwić nie musisz smile
      • onlymmartini Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 17:43
        No właśnie w mądrych książkach czytam żeby nie moczyć niezagojonego pępka. Używacie mydełko czy płynu typu oliatum?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 18:08
          Nic się nie stanie, jak zamoczysz pępek, tym bardziej, że po kąpieli go i tak osuszysz. A do kąpieli używałam... wody. I to wszystko.
        • ewelina.90 Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 18:09
          A w szpitalu dziecko nie było myte? u mnie dziecko pod kran i nikt się pępkiem nie przejmowal. Ja używam oilatum/emolium, ale nie używam za to żadnych smarowideł do ciałka. Głowy nigdy nie oliwkowałam.
          • semi-dolce Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 21:22
            Raczej nie praktykuje się obecnie kąpieli noworodków w szpitalu.
    • nowamama2 Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 18:28
      1. kąp normalnie. Nic się nie stanie jak się zamoczy, chodzi o to by nie byl pod wodą
      2. możesz przecierać myjką ale po co jak mozesz kąpać ?
      3. oliwką główkę ? Po co ? smile Moja ma długie włosy i nigdy niczym głowy nie smarowałam
      4. uzywałam na poczatku oliwki ale mnie wkurzała.. przeszłam na oliatum ( krem)
      • gosza26 Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 19:59
        Synkowi oliwka zaszkodziła-wysuszyła skórę. Potem emolienty. Teraz korzystam z musteli (wydajniejsza niż emolienty a problem z wysuszeniem się nie powtórzył).
        Pępek się nie specjalnie goił ale to dlatego,że bałam się przy nim "grzebać" i w dolnej części zaczęła gromadzić się maź. Pomogła położna środowiskowasmile
    • stara-a-naiwna Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 20:00
      jak już większośc napisała
      kąp dziecko normalnie - pępek potem osusz
      chodzi o to, żeby ten pępek nie był w wodzie namaczany a nie że nie możesz go zamoczyć na 2 chwile

ja myłam w parafinie (to główny składnik oilatum! a kosztuje 3zł - 1 nakrętkę na wanienkę)
      • kremka2014 Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 21:54
        Moczyć trochę mozesz, spokojnie.oliwka na glowe? Wyłącznie gdy cieminiucha.
    • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 22:25
      Normalnie kąp dziecko i mocz kikut pępowinowy, potem tylko psiknij Octeniseptem i osusz patyczkiem dookoła kikuta i w środku.
      NIE smaruj oliwką, ponieważ ona jest bardzo tłusta, a dziecko ma mało porów w skórze i się zatykają jak się dzieć poci.
      A i po co główkę chcesz smarować oliwką ?
      • babybump Re: kąpiel noworodka 26.11.14, 23:47
        Dziecko na początku kąpałam w wodzie. Raz w tygodniu normalnie całe w wannie, a poza tym codziennie obmywane mokrą szmatką. Po jakichś 2 miesiącach pojawiło się AZS, więc zaczęłam stosować serię La Roche Posay Lapikur i kąpać w wannie codziennie. Tak robimy do dzisiaj.
    • nothing.at.all Re: kąpiel noworodka 27.11.14, 10:41
      Kąpiel z normalnie i będzie ok. Tylko osuszaj potem ręcznikiem papierowym normalnie.
      Głowy nie musisz za każdym razem oliwic. W sumie to raz czy dwa i dopiero jak była ciemieuszka..
      Oliuatum czy Emolium stosuje się jak dziecko ma problemy ze skórą...jest sucha czy atopowe. Gdy jest normalna wystarczy zwykle mydelko i jakiś krem nawilżający.
    • ga-ti Re: kąpiel noworodka 29.11.14, 13:09
      Kąpałam normalnie w wanience z wodą, ale wody tyle, by brzuszek nie był zalany. Jednak normalnie brzuszek obmywałam, a po kąpieli pępuszek osuszałam i psiukałam oktaniseptem (ale to przy trzecim dziecku, przy starszych pępek przecierałam spirytusem lub nasączonymi w spirytusie 'wacikami' leko - moim zdaniem lepsze rozwiązanie). Do wody dodaję płyn do kąpieli, teraz hippa, gdy niunia była maleńka i schodziła jej skórka to ojlatum. Strategiczne miejsca (pupę, dłonie) myję dodatkowo mydłem w płynie (akurat też hippa, bo nam pasuje), ale moja niunia już bawiąca się na podłodze, więc i brudzi się bardziej wink Po kąpieli już niczym nie smaruję.
      Główkę oliwkuje się tylko gdy jest ciemieniucha a i to różne są zdania.

Pytaj, kto pyta nie błądzi. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Więc bez obaw smile
      • malgosiek2 Re: kąpiel noworodka 30.11.14, 17:56
        A dlaczego brzuszek ma być nie zalany?
        Przecież dziecko szybciej zmarznie.
        Ja jestem za zalanym brzuszkiem smile
    • myaka Re: kąpiel noworodka 30.11.14, 20:54
      Kapalismy zanim pepek sie zagoil. Po prostu po kapieli wycieralismy to miejsce dokladnie i zasypywalismy pudrem z Weledy (Wecesin) - otrzymalismy go od poloznej.
      Glowki ani razu nie smarowalismy oliwka.
      Przez pierwsze pol roku kapalismy tylko w wodzie, pozniej zaczelismy uzywac zelu do kapieli z Weledy.
      Ogolnie do teraz uzywamy tylko i wylacznie kosmetykow Weledy (lacznie z pasta do zebow) i jestesmy bardzo zadowoleni.
      Aaa - my nie kapiemy codziennie. Poczatkowo kapalismy raz w tygodniu, po kilku miesiacach co 2-3 dzien.
    • juuuu7 Re: kąpiel noworodka 03.12.14, 23:12
      Niektóre z Was napisały,ze początkowo kąpały dziecko co tydzien. nie spotkałam sie nigdy z takim podejściem. Dla mojego synka kąpiel to zawsze była przyjemność, i kąpaliśmy go codziennie.
      O pępek nie trzeba sie martwić, mozna go zamoczyć. Główkę mozna smarować oliwka,gdy pojawi sie ciemieniucha.
      • agnieszka.kaz1 Re: kąpiel noworodka 04.12.14, 15:34
        My też kapaliśmy zanim sie zagoiło😊 po kąpieli wystarczy dobrze osuszyć,a co do oliwki nie polecam. Większość jest na bazie parafiny. Lepiej w ogóle wyrzucić i nie używać 😊
    • nellykw Re: kąpiel noworodka 17.12.14, 14:19
      Kąp normalnie dziecko, spokojnie możesz zamaczać jeszcze nie zgojony kikut bo i tak musisz okolice kikuta dokładnie wyczyścić, jeśli boich się nalać więcej wody tak żeby zakryć brzuszek maluszka to przykryj go pieluchą terowa i polewaj woda, co do oliwki to nie polecam,możesz nawilżyć skórę dziecka specjalnymi płynami dodawanymi do kąpieli albo kremikiem po. Uważaj na octanisept moja córcia dostała uczulenia na ten preparat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka