Dodaj do ulubionych

Bardzo zimne dłonie

27.11.14, 11:19
Dziewczyny, co robię źle? W domu 22-23 st. Ewka ma bodziak z długim rękawem plus spiochy tzn take spodenki na szelkach wink a ręce lodowate. Kark ciepły. Aaa i stopy tez zimne. Ubierac sweter? Podkrecic ogrzewanie? Aaa i często kicha. Ale to chyba od suchego powietrza? Daje Mokre reczniki. Jak wy ubieracie w domu maluchy? Jaka temp? Nie chcę jej przegrzewac
Obserwuj wątek
    • mama.olgi Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 13:07
      Wiesz co u mojej coreczki tez byl czas ze miala stale lodowate dlonie (karczek cieply), przez jakis miesiac tak bylo, mimo oczywiscie cieplejszego ubierania, podkrecania kaloryferow. Teraz jakos minelo. Nie sądze zeby bylo jej wtedy chlodno. To chyba ma cos z krązeniem prędzej wspolnego.
      • wilkowaona Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 13:24
        U mnie jest ok. 22-23 stopnie. Synek ubrany zazwyczaj w body z krótkim rekawem i cienkie bawelniane rajtuzki. Rączki tez ma czasem chłodne, ale to od podłogi pewnie, gdzie spędza większość czasu.
        • ama-ka Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 13:50
          właśnie - a stysia1987 czy Twoja mała czasem teraz na podlodze sporo nie leży? Bo mój malec tez ciągle na podłodze i też cały czas ma zimne rączki, stópki, karczek ciepły. Podłoga drewniana, potem dywan, potem koc i na nim mały - ale mimo to ma zimne łapki.. stąd myślałam o tej macie piankowej - może bedzie mu cieplej?
          • wilkowaona Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 13:57
            Mój synek miewa zimne rączki i stopy, ale tak jak pisałam wyżej, dużo przebywa na podłodze. Na samej desce, bez dywanów i kocy. Ale podłoga jest dość ciepła, ponieważ jest tylko olejowana, nie lakierowana.
            I tez sprawdzam czubek noska wink
    • czekolada_kokosowa Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 13:43
      Ja się zaczynam martwić jak ręce są ciepłe smile A na poważnie. Kiedy karczek jest ciepły to znaczy, że dziecku jest ok. U mnie wyznacznikiem tego czy w domu jest za ciepło/zimno jest czubek nosa. Jak nosek jest zimny to znaczy, że mam w domu za chłodno.
    • rulsanka Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 14:06
      Sprawdź przedramiona i jeżeli są zimne to ubierz cieplej. Możliwe, że bezobjawowo przechodzi jakąś infekcję albo np. szybko rośnie i cała energia idzie we wzrost. Nie ważne, czy w domu ciepło i jak dziecko jest ubrane. Ważna jest temperatura odczuwalna w danym momencie.
      Podłogowe dziecko może mieć zimne dłonie, ostatecznie styka się nimi z podłożem.
      • stysia1987 Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 14:44
        Większość czasu spędzamy na podłodze. Będę sprawdzać nosek! Nie chce przyzwyczajać do wysokich temperatur w domu, bo to po prostu niezdrowe, ale z drugiej strony wiecie jak to jest, kiedy każda babcia/ciocia gada O BOŻE JAKIE ZIMNE DŁONIE! UBIERZ JA! No i człowiek glupieje
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bardzo zimne dłonie 29.11.14, 09:18
        Z tymi przedramionami to ciekawe. A co jak przedramiona są zimne, a dłonie ciepłe i analogicznie z nogami - zimne nogi, ciepłe stopy? big_grin Bo u mojego tak jest najczęściej.
    • jamama02 Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 20:21
      Babciom i ciociom najlepiej przytaknąć, uśmiechnąć się i robić swoje smile
      • bieniewicka Re: Bardzo zimne dłonie 27.11.14, 22:05
        Dokładnie jamama wink

Moja akurat rączki ma zawsze ciepluteńkie, takie milusie że bym sobie kompresiki z nich robiła. Ale tak samo ma jej tata wink Może ona tak po prostu ma? I może jej się zmieni, a może nie... I myślę, że bardzo rozsądnie robisz, że nie odkręcasz kaloryferów jak szalona. Nosek dobry wyznacznik smile
        • stysia1987 Re: Bardzo zimne dłonie 28.11.14, 20:55
          Jak nosek był lekko chłodny to Ubralam cienki sweterek wink Dziękuję wam za pomoc!
          • asia_mama_stasia Re: Bardzo zimne dłonie 28.11.14, 22:23
            U nas tez wiecznie zimne raczki, karczek cieply a w domu 23 stopnie. Juz sie przyzwyczailam wiem ze nie jest mu zimno, w sierpniu tez mial zimne lapki czasami. Taki typ wink nie sluchaj babc i ciotek.
    • murwa.kac Re: Bardzo zimne dłonie 29.11.14, 09:04
      normalne. efekt niedojrzalego ukladu krwionosnego.
      jezeli kark jest cieply to wszystko ok.
    • ga-ti Re: Bardzo zimne dłonie 29.11.14, 12:54
      Ubieram podobnie, temperatura też taka. Ja zakładam małej dodatkowo skarpetki gdy ma zimne stópki. Czasem na bodziaka kaftanik, sweterek ale to wtedy, gdy samej mi jakoś tak chłodnawo w cienkiej bluzce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka