dinadina 12.03.15, 16:36 Czy macie jakieś rytuały przed drzemka? Szukam jakiś pomysłów na wyciszenie. Przed nocą mamy kąpiel, karmienie, przebieranie, a przed drzemka chciałabym też coś wprowadzić. Jak to wygląda u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angeika89 Re: rytualy 12.03.15, 16:56 U mnie nie ma problemu bo mój mały sam sobie zasypia jak jest już po prostu zmęczony...ja jedynie dam mu smoczka,jego pieluszkę-przytulankę,parę razy zaśpiewam ''aaaaa'' i wsio wychodzę z pokoju i po chwili mały śpi,baz żadnego płaczu itd. w nocy mamy podobnie-kąpiel,masaż z balsamem,ubieranko,mleczko i luli Pozdrawiam www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 16:59 dam mu smoczka,jego pieluszkę-przytulankę,parę razy zaśpiewa > m ''aaaaa'' i wsio No to jest włąśnie rytuał. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: rytualy 12.03.15, 17:18 No wiem i co związku z tym? Opisałam właśnie swój rytuał,a mówiąc ''ja jedynie'' mam na myśli że mały nie jest bujany, kołysany itp... www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 17:01 Rytuał powinien być krótki - max 10 minut. U nas jest: zasłonięcie zasłon, włączenie szumu, karmienie, zmiana pieluszki, przebranie w coś wygodnego jeśli córka ma na sobie sukienke, jeansy, itp., założenie śpiworka, książeczka (max 1 min), buziaki, wyłączenie światła, połóżenie w łóżeczku i wychodzę. Wieczorem mamy tak samo, ale dodatkowo balsamuję dziecko podczas zmiany pieluszki. Kąpiel nie jest częścią naszego rytuału, bo za bardzo stymuluje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
dinadina Re: rytualy 12.03.15, 17:09 Ciekawa jestem czy to ze dziecko bardzo się wierci i rzuca w nocy przez sen może być związane z tym, ze przed snem nie było dostatecznie wyciszone? A może z przemęczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dinadina Re: rytualy 12.03.15, 19:13 To jeszcze jedno pytanie - dwie drzemki w wieku 6,5 miesiąca to za malo? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 19:32 To zależy od dziecka, ile te drzemki trwają i ile trwa sen nocny i jak ten sen nocny wygląda (tzn. ile jest pobudek). Moja córka przeszła na 2 drzemki właśnie w tym wieku, ale znam sporo dzieci, które dopiero przechodziły w wieku 7.5 miesiąca. Jeśli dziecko w tym wieku pociera tak oczka ze zmęczenia, to znaczy, że już 15 minut wcześniej powinno było być położone. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 19:32 Sorry, ta ostatnia część miała być do innego wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: rytualy 12.03.15, 19:36 To kiedy kapiesz dziecko skoro wieczorem nie,bo to rozbudza? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 19:41 Kąpię dziecko jakąś godzinę, półtora przed pójściem spać, zazwyczaj przed kolacją. Wczoraj np.. było 16.15 kąpiel (15 minut), 16.45 kolacją, 17.00 czytanie książeczek z tatą, 17.30 wieczorny rytuał, 17.45 już spała. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 12.03.15, 19:42 Czasami jak nie wywiniemy się z czasem, to kąpię ją rano. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: rytualy 14.03.15, 22:20 Wiele dzieci po kąpieli śpi lepiej, bo kąpiel je "wyciąga" to tak jak dorosły po pływaniu na basenie, ja po godzinnym pływaniu najchętniej poszłabym spać, moje dziecko po kąpieli też chętniej spało, ale jak widać kąpiel różnie działa na różne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ama-ka Re: rytualy 15.03.15, 08:16 kąpiel też inaczej działa na dorosłych - ja po basenie mam tak dotleniony mózg, że mogłabym góry przenosić stąd nie mogę jeździć na basen wieczorem, bo ze snu nici - sporo moich znajomych tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
ama-ka Re: rytualy 13.03.15, 07:28 babybump, a czy gdzieś tam nie pisałaś, żeby oddzielić karmienie od spania? czy w rytuale może być, ale żeby nie było całkiem przed snem? sama się miotam, bo widzę, że mój malec się wycisza karmieniem, nieważne czy kp, czy butelka - po prostu go to uspokaja, tyle że teraz robiłam, ze leży w łóżeczku w śpiworku w ciemny pokoju, pije mleczko, po czym kończy przerwaca się na drugi bok i śpi (troche ciężko mi wyczuć, czy zasypia przy butelce, czy jednak sam po tym obrocie, ale chyba jednak sam po tym obrocie) no i nie wiem, czy tak zostawić, czy przesunąć w ogóle o 30 minut wcześniej, czy wystarczy tylko o 2 minuty... do czego zmierzam - bo drzemki nam się znów zrobiły po 30 min, i nie wiem, czy to od tego (w sensie nie ma butli, albo że nie odbił przed snem), czy jakiś inny powód... ale nie zawsze są po 30 minut - mimo że tak samo zasypia... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 13.03.15, 16:51 Tak karmienie powinno być oddzielone od zasypiania, bo jak dziecko się przebudzi to będzie potrzebowało karmienia, aby ponownie zasnąć. Ostatnią rzeczą w rytuale nie powinno być karmienie i dziecko powinno iść do łóżeczka CAŁKOWICIE OBUDZONE. Twoje dziecko nadal zasypia na butli, więc jak się przebudzi to tej butli potrzebuje do ponownego zaśnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ama-ka Re: rytualy 13.03.15, 18:17 ok, czyli mogę go spokojnie nakarmić przed początkiem rytuału, ale do łóżeczka ma iść obudzony...? no nic, to jutro zaczynamy bez butli Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: rytualy 13.03.15, 22:00 Mój zasypia czasem przy butelce i nie potrzebuje jej żeby ponownie zasnąć,biorę go do odbicia,odkładam do łóżeczka i śpi,nawet jeśli się wybudzi to nie potrzebuje znowu butli do spania...pamiętajmy że każde dziecko jest inne i nie ma na to reguły... www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 13.03.15, 23:37 To fajnie, ale na razie ma tylko 4 miesiące, ale za jakiś czas to się skończy i będzie się budził. Ponadto poczytaj sobie o innych powodach, dla których dziecko nie powinno zasypiać z butelką. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: rytualy 14.03.15, 21:59 Gdy widzę że zasypia to go pobudzam aby jadł dalej albo zwyczajnie przerywam karmienie...Wiem że dziecko nie powinno spać przy butelce...próchnica itd...Czytałam babybump czytałam... www.suwaczki.com/tickers/dqprj44jonkmf48i.png Odpowiedz Link Zgłoś
aleska Re: rytualy 15.03.15, 14:24 A dlaczego czytanie powinno wynosić max 1 minutę? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: rytualy 15.03.15, 16:35 Mozesz nawet czytac godzine jesli chcesz, ale w rytuale chodzi o to, aby to byly krotkie czynnosci, bo takie dziecko szybciej zapamietuje i bedzie pamietalo, ze zaraz czytanie sie skonczy i bedzie kladzone do lozka. W tym momencie dziecko jest juz zmeczone i dluzsze czytanie moze je bardziej zmeczyc, dojdzie do przemeczenia i beda problemy z zasnieciem. A ostatnia sprawa to to, ze dluzsze czytanie moze stymulowac dziecko, a tego przed snem wlasnie chcemy uniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
kcmc82 Re: rytualy 12.03.15, 19:52 U nas jest czytanie ksiazeczki, spuszczanie rolet, dawanie buziaka na dobry sen wybieranie smoczka do spania i gaszenie swiatla. Mowienie ciii, czasami delikatne masowanie pleckow, badz chwilke trzymanie za raczke, jesli sama lapie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie.shka Re: rytualy 15.03.15, 19:45 U mnie jest najpierw zabawa z tatą, potem tata rozbiera i rozmawia z maluchem. Potem kąpiel relaksująca i powolna. Po kąpieli ubieramy w piżamkę (już wtedy mówimy przyciszonym głosem i bez szaleństw). Kolacyjka i odnoszę Małego do jego sypialni. Tam ubieramy w śpiworek, krótka kołysanka i kładziemy do łóżeczka. Zawsze zasypia - 5-15 min. Rytuał wieczorny licząc od początku rozbierania do kąpieli - 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś