Dodaj do ulubionych

Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia

22.06.15, 16:22
Mój syn ma 2 miesiące dzisiaj dokładnie, ważony dzisiaj 4300. Urodził się z wagą 3050, najniższa waga była 2870. Obliczyłam średnią wskazującą na przyrosty +150g na tydzień czyli norma. Tymczasem wszystkie lekarki, które go oglądały (w przychodni trzy, jedna starsza i dwie młode; w szpitalu jedna młoda neonatolożka) każą mi dokarmiać, że za mało i za mało. Dokarmiam i tak, karmię 3 sposobami, piersią, odciąganym i mm. Osobiście uważam, że przybiera dobrze, czuje się dobrze, nic mu się nie dzieje. Ma szczupłą budowę ciała. Wagowo mniej więcej 3 centyl, wzrostowo 50. Skąd ta panika u lekarek? Macie też takie doświadczenia?

PS. W tym wątku nie proszę o rady, jak przestać karmić butelką i wrócić do kp smile
Obserwuj wątek
    • justaaaaa Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 16:31
      Spotkałam się z podobnymi zaleceniami ale po wpisach na forum "karmienie piersią" utrzymałam się w przekonaniu aby nie dokarmiać. Dziś jestem z siebie dumna bo nadal karmie tylko piersią a córka rośnie w oczach. Gdybym zaczęła dokarmiać juz by było po laktacji.
      Nie każde niemowlę musi być tłuściutkie. Sprawdzaj wagę co jakiś czas czy centyle nie lecą w dół i jesli możesz to nie ograniczaj piersi przynajmniej przez jakiś czas to zobaczysz że się rozbuja laktacja i waga dziecka
      • bufo.bufo Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 16:39
        Nie ograniczam, pierś jest priorytetowa. Jak daję mm, to odciągam swoje. Na razie ten system daje radę, mam nadzieję utrzymać jak najdlużej. Zależy mi na zdrowiu dziecka, a nie na jego fałdkach.
        • stysia1987 Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 16:46
          Ewka ma 8300g, 79cm i 11,5 miesiaca. Wiecznie slysze, ze chuchro. Malo tego, ze po ukonczeniu roku, nie krowie tylko nadal mm i nadal o numerze 2. Urodzeniowo bylo 2830 i tez przybierala podobnie jak Twoj maluch. Kolo 7 miesiaca mocno zwolnilo i tak leci. Dla swietego spokoju mocz zbadalismy czy ZUM nie ma. Ot, taka uroda. Je pieknie, spi niezle. Jesli nie jest apatyczny, je - nie przejmowalabym sie. Ja z panikar, stad badanie moczu. Potem olalam, nie kazde dziecko musi wygladac jak ludzik michelin. wink
          • bufo.bufo Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 16:54
            > nie kazde dziecko musi wygladac jak ludzik michelin.

big_grin big_grin big_grin
    • melancho_lia Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 19:41
      Ja za to słyszałam ze moje przybierają za dużo (po 1,5 kg na m-c w pierwszych m-cach zycia). Lekarzom nie dogodzisz smile
    • mika_p Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 21:39
      Ja mam czasami wrażenie, że tylko patrzą na liczby. Pamiętam parę lat temu wątek na forum KP, dziecko miało już kilka miesięcy, matce lekarz powiedział, że ostatni przyrost wagi za mały - wcześniej uwag nie miał. Ale jak policzyłyśmy, to własnie ostatni przyrost był bardzo ładny, a przedostatni poniżej normy. Tyle że między przedostatnim a wcześniejszym zmieniła się cyferka na froncie, a między ostatnim a przedostatnim nie.

U was może być niemyślenie takie: dziecko miało powyżej trzech kg, powinno przyrastać tak koło 3/4 kg miesięcznie, to w wieku 2 miesięcy powinno mieć 5 lub prawie 5. Nie ma? Znaczy, za mało przybrało. Nikt tego nie policzył.
    • rulsanka Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 22:28
      Drobne dziecko, z opisu wynika, że trzyma się kanału centylowego. Jeżeli uważasz, że wszystko ok, to po co zawracasz d.. lekarkom i jeszcze na nie narzekasz?
      Wbrew osobistemu przekonaniu, to ty panikujesz (vide 3 sposoby karmienia i ważenie co chwila!) a nie lekarki.
      • bufo.bufo Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 22.06.15, 23:40
        Podałam 3 wagi na 2 miesiące, a u lekarzy jesteśmy dlatego, że musimy a nie dlatego, że chcemy. Do przychodni umawiam dziecko wtedy kiedy mi pasuje, więc co rusz trafiam na inną lekarkę, a w szpitalu musieliśmy się pokazać, bo szpital wyznacza takie wizyty co jakiś czas. Gdzie tu panika? Ja po prostu pytam.
        • rulsanka Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 11:36
          Masz wagę w domu i ważysz, co już jest oznaką lekkiej paniki. Oprócz tego karmisz na wiele sposobów, czyli znowu oznaka paniki. I przejmowanie się gadaniem lekarek zamiast trzeźwego spojrzenia na siatki centylowe. Osobiście ci się nie dziwię, wiele mam tak reaguje po urodzeniu dziecka. Ja zapisywałam wagę pieluch przez pierwsze miesiące (po czym okazało się, że mam depresję poporodową).
          • bufo.bufo Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 13:09
            Dzięki za diagnozę, ale myślę, że jednak nie skorzystam smile
            • rulsanka Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 13:26
              Jaką diagnozę? Z czego nie skorzystasz? Nadinterpretujesz.
              Jedyne z czego warto skorzystać to z rad mówiących o tym, że niemowlaka ważymy raz na miesiąc i korzystamy z siatek centylowych.
              • stysia1987 Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 16:44
                Ruslanka zawsze postawi do pionu wink

Moja pediatra kazala dziecka co dwa tyg wazyc i dymalismy do przychodni dwa razy w miesiacu Az do skonczenia 5 miesiaca. Lekarze potrafia namieszac uncertain
                • bufo.bufo Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 17:16
                  Mnie sie nie chce biegać do przychodni częściej niż muszę, żeby małego niepotrzebnie na kontakt z bakcylami nie narażać.
    • smoczy_plomien Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 23.06.15, 23:12
      Córka ma pediatrę wyluzowaną. Powiedziała, że jest OK zarówno mojej córce, która na rok ważyła 7.8kg jak i córce koleżanki, która ważyła 13kg. Chociaż przy tym wyniku mojej w końcu się chyba zaniepokoiła i zleciła parę badań, ale jak wyszły OK, to trzyma się linii, że dziecko jest zdrowe, żywe i nie wygląda na chore. A z drugiej strony córka urodziła się na 60c, obecnie jest <3c i jak czytam wiecznie te teksty "jak idzie swoim kanałem centylowym, to jest OK", to jest we mnie głęboki niepokój.
      • stysia1987 Re: Podejście lekarzy do wagi niemowlęcia 24.06.15, 16:01
        O widisz, moja ma wa?ę na 10 cen, a wzrost w 97 (8300, 79cm) i tez w madrych ksiazkach pisza, ze r9zrzut ponad 50 w centylach to powod to niepokoju. Mimo, ze musielismy dymac z wazeniem, to jak zapytalam o to pediatre, popatrzyla na meza (186cm, 77kg), to popukala sie w czolo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka