Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy 9-18 kg

22.11.15, 14:49
Witajcie,
doradźcie proszę jaki fotelik wybrać z przedziału 9-18 kg? Nie ma znaczenia sposób mocowania. Synek jest dosyć dużym chłopcem, wiec poza bezpieczeństwem zależy mi również na wygodzie.
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 18:43
      Mocowany tylem do kierunku jazdy-bezpieczenstwo najwazniejsze. Konkretny model powinien byc dopasowany do modelu auta.
      • kindziarze Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 19:14
        Pisząc sposób mocowania chodziło mi o isofix albo pasy smile
      • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 21:27
        Dodałabym jedynie, że powinien też pasować do konkretnego dziecka.
    • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 23:08
      Tyłem do kierunku jazdy- to po pierwsze. Czy pasy czy zaczepy to musisz sprawdzić w samochodzie swoim- chciałam kupić fotelik z "górnej półki" mocowany na zaczepy - w książce fotelika mój model samochodu wymieniony był jako kompatybilny,a po przymiarce fotelika przez wyszkolonego faceta w sklepie okazało się, że mocowanie w moim samochodzie to porażka- zero stabilności. No i musisz przymierzyć dziecko do fotelika.
    • ewelina_678 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 10.02.16, 20:15
      Przede wszystkim polecam zwrócić uwagę na to czy fotelik posiada certyfikat ECE - to bardzo ważne, by spełniał on Europejskie Standardy Bezpieczeństwa. Dla wygody warto także zwrócić uwagę na możliwości regulacji pochylenia siedziska i pasów, a także możliwość stosowania na przednim i tylnym fotelu.

Ze swojej strony polecam fortelik: swiat-urwisa.com/pl/p/FOTELIK-BSX-BS01-2801-490BLACK-D1/2884
      • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 10.02.16, 21:42
        Każdy fotelik dopuszczony do sprzedaży na terenie UE musi spełniać normę ECE-44, która oznacza tylko tyle, że kawałek plastiku z tapicerką można nazwać fotelikiem, a z bezpieczeństwem nie ma to nic wspólnego. O bezpieczeństwie świadczą testy zderzeniowe. Jak wypadł zalinkowany fotelik ?
      • panizalewska Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 11.02.16, 13:35
        MNAHAHAHAHA!!!! ECE srece. I jak przedział wagowy do wszystkiego, to jest do niczego. I jak za 300 zł z Biedronki, to tym bardziej big_grin I odgrzebany wątek. Dziękujemy za porcję humoru sytuacyjnego wink
    • bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 20.02.16, 21:54
      Też polecam tyłem do kierunku jazdy. Po zapoznaniu się z testami i opiniami wybraliiśmy ten www.wozkifoteliki.pl/foteliki-0-18kg-isofix-mont-tylem/1470-izi-combi-x4-isofix.html
      Kupilismy przez internet za niecałe 1400.
      • justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 20.02.16, 22:04
        Niektórzy jeżdżą autem wartym 1500zł
        Jak ich nie stać na taki fotelik to co, mają z dzieckiem chodzić pieszo?
        • juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 09:14
          Ale nikt nikomu nie broni kupic taniego fotelika bez atestow. Tylko trzeba sie zastanowic jakie moga byc konsekwencje wypadku...jak samochod stary i malo bezpieczny to warto moze zeby chociaz fotelik byl pozadny.
          • bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:36
            Ja nie wnikam za ile ktoś ma samochód. Mało mnie to interesuje. Co do kwestii finansowej, bo jakoś widzę że kłuje - jeśli chodzi o nasze podejście to zrobiliśmy zrzutkę w rodzinie na nowy fotelik w ramach pierwszych urodzin. Jest to wydatek, który wiesz, że nadejdzie, można więc odpowiednio sie przygotować, chociażby angażując rodzinę właśnie.
            • justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:50
              Nic nikogo nie kłuje tylko wkurza mnie że śmiejecie się z fotelików za 300zł
              Są ludzie, którzy nie są w stanie uzbierać nawet wspólnie z rodziną na droższy.
              • bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:55
                Nie wiem w którym momencie śmiałam się z fotelika za 300zł. Nie komentowałam tego faktu. Natomiast nie ulega wątpliwościom, że tak jak samochód za 1500zł nie jest bezpieczny, tak samo fotelik za 300zł z jakiegoś powodu tyle kosztuje i trzeba się z tym po prostu liczyć. Wiadomo, że pewnych ograniczeń w życiu się nie przeskoczy, ale można jakoś przynajmniej szukać kompromisów.
          • justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:54
            Można kupić fotelik znanej nawet firmy (nie bede podawać jakiej żeby nie bylo ze reklama) za 350zł z atestem i to dobrze punktowany w testach.
            • mika8001 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 23.02.16, 22:14
              ale nie bedzie on montowany tyłem do kierunku jazdy do 18 kg.
            • juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 10:23
              Podaj prosze nazwe tego fotelika. Jest montowany tylem do kierunku jazdy?
            • thea19 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 22:59
              wez napisz, moze dowiem sie po co przeplacalam
    • ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.02.16, 16:19
      my kupiliśmy fotelik 9-36 kg, przodem do kierunku jazdy smile mały chwilę po tym jak skończył 5 m-cy zaczął w nim jeździć bo się nie mieścił do tego wpinanego do wózka smile Recaro Young Sport, ma dość dobre wyniki w crash testachsmile Jak na razie sprawdza się dobrze, jest wygodnysmile
      • mika8001 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 23.02.16, 22:15
        Pięciomiesięczniak przodem do kierunku jazdy? Powiedz proszę, ze żartujesz...
        • ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 11:06
          ja nie pytałam czy moje dziecko może jeździć przodem czy tyłem czy jakkolwiek, bo to moja sprawa smile polecam fotelik, bo taki jest temat tej dyskusji smile
          • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:54
            No tak- twoja sprawa i życie twojego dziecka w twoich nieodpowiedzialnych rękach- piknie, normalnie piknie....
            Jak się nie ma nic dobrego do polecenia to lepiej nie polecać.
      • illegal.alien Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 12:24
        A jaki fotelik mieliscie wpinany do wozka, ze nie miescilo sie w nim juz pieciomiesieczne dziecko? To naprawde dziwne, moje oba miescily sie co najmniej do roku (syn miescilby sie dluzej, bo jest drobny).

Swoja droga - naprawde myslisz, ze fotelik, ktory ma byc bezpieczny dla dziecka wazacego 36 kilo bedzie tez bezpieczny dla wazacego 1/4 z tego pieciomiesieczniaka?
        • ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 13:46
          mieliśmy fotelik Camarelo smile może i dziwne ale się nie mieścił smile już jak miał 3 m-ce to ledwo się do niego mieścił, zresztą jest tylko do max 10 kg, a on wtedy miał już 9 kg smile syn jest wyjątkowo dużym chłopcem smile a jeżeli chodzi o nasz aktualny fotelik to wyposażony jest we wkładkę redukcyjną zmniejszającą jego objętość, przeznaczoną dla małych dzieci i ma dobre noty w crash testach smile
          • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:58
            Recaro Young Sport przeznaczony jest od 9-tego miesiąca życia- co i tak uważam za nieporozumienie. Między dzieckiem, które skończyło ledwo co 5 miesięcy, a takim co ma 9 miesięcy jest zasadnicza różnica. Sorry- ale za szczyt głupoty uważam wsadzenie niespełna półrocznego dziecka w jakikolwiek fotel przodem do kierunku jazdy i polecanie takiego wyboru innym- tym bardziej, że na rynku jest spory wybór fotelików tyłem do kierunku jazdy.
          • illegal.alien Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 29.02.16, 11:13
            No jak sie kupuje gowniany fotelik, to sie potem dzieciak w niego nie miesci. Sorry, ale to jakas pomylka, co wy robicie, na pewno nie do polecania innym.
          • jak-kania-dzdzu Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 29.02.16, 11:56
            Polecam do poczytania i koniecznie obejrzyj film załączony do wpisu:
            osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html
      • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:52
        Trzeba na głowę upaść żeby takie małe dziecko posadzić w foteliku przodem do kierunku jazdy - i jeszcze się z tego cieszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka