Dodaj do ulubionych

Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dziecka"

28.09.04, 10:28
Prosze napiszcie czy polecacie ta ksiazke. Przymierzam sie do jej zakupu, ale
nie chcilabym aby byly to pieniadze wyrzucone w bloto, 50 zł to nie mało.
pozdrawiam
goska
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 10:32
      książka jest bardzo dobra, dużo w niej ciekawych rzeczy, wyjaśnień wątpliwości.
      ale od razu mówię - opuść rozdział o chorobach i wadach wrodzonych - ja sobie
      poczytałam i od razu znalazłam u mojej córki większosć choróbsk i wad.
      Pozdrawiam!
    • eklon Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 10:32
      Nie wiem, czy to ta sama, którą ja mam. Szczerze nie korzystam z niej. Na
      początku czytałam, ale książka jest amerykańskich autorów i generalnie trochę
      odbiega od naszych realiów i sposobu wychowywania dzieci.
      Teraz sprawdzam tylko co dziecko powinno umieć w danym czasie, chociaż to tak i
      tak porównuję z innymi dziećmi z netu!
      • marzka1 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:07
        Szczerze polecam!
        Kiedy jeszcze byłam w ciąży, na wiele moich pytań udzieliła odpowiedzi
        książka "W oczekiwaniu na dziecko" - z tej samej serii, tych samych autorów.
        Teraz, kiedy już jestem mamą - często po nią sięgam. Książka jest napisana w
        bardzo przystępnej formie - w formie pytań zatroskanych rodziców (są to pytania
        zadawane autorkom w listach do nich przysyłanych jeszcze przed publikacją
        książki, które one wykorzystały). Odpowiedzi są naprawdę wyczerpujące,
        zrozumiałe, a przede wszystkim - tak dowcipne, że niejednokrotnie sięgałam po
        tę książkę tylko po to, żeby po prostu poczytać o częstych problemach z dziećmi
        i barwnych odpowiedziach autoreksmile Naprawdę warto ją kupić. Jeżeli zaś chodzi o
        to, że autorki są amerykankami, to w ogóle możesz na to nie zwracać uwagi.
        Jeżeli jakieś realia znacznie odbiegają od tych, które są u nas, w Polsce,
        wówczas do danej odpowiedzi jest dodany komentarz polskiego eksperta w danej
        dziedzinie. Książka jest wg mnie jak najbardziej godna polecenia. Jeżeli
        zdecydujesz się na zakup - gratuluję i życzę miłej lekturysmile

Marzka, mama Dominika
    • yoyo11 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:18
      Osobiscie nie polecam, zresztą tak samo jak nie polecałam "W oczekiwaniu..."
      Zależy kto czego szuka.
      Jednego nie mogę tym książkom zarzucić - czytelna forma: pytanie - odpowiedź.
      "Pierwszy rok..." oddałam znajomej po miesiącu od urodzenia dziecka.
    • melasa21 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:43
      Ogólnie książka jest w porządku, chociaż ma trochę rad z księżyca wziętych- np.
      że nie można spać z dzieckiem, bo to szkodzi samodzielności, albo, że jeśli po
      skończeniu 5 miesięcy dziecko nie przewraca się na brzuszek i odwrotnie to
      najwyższa pora zacząć się martwić- mój tego nie robił, więc biegałam po
      lekarzach i okazało się, że niepotrzebnie, bo wszystko ok. Taki przewodnik,
      razem z radami z forum i innymi źródłami- rozjaśnia wiele problemów. I
      rzeczywiście przystępnie napisany.
      • patee1 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:47
        Nigdzie czegos takiego tam nie wyczytalam. Wrecz przeciwnie. Zawsze jak czytam
        to sie okazzuje ze wszystko jest OK i nie ma sie czym martwic.
      • madzia761 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:47
        Jeśli nie "Pierwszy rok..." to która jest godna polecenia? Pytam, bo
        przymierzam się do zakupu.
        • edzio_grubas Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:54
          A ja szczerze polecam ksiazke "Pierwszy rok zycia dziecka". Znalazlam tam
          mnostwo wartosciowych porad. Moze troszke odbiega od polskiej rzeczywostosci,
          ale przeciez dzieci na calym swiecie sa takie same. Ja korzystam z tej ksiazki
          non stop. A jesli nie chcesz wydawac 50zl, to rzuc ogloszenie na forum, moze
          ktoras mama moze sprzedac taniej, bo jej dziecko juz wyroslo. A moze sprobuj
          na 'allegro'?
      • ela3105 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:48
        Zdecydowanie polecam bardziej forum.
      • yoyo11 melasa21 28.09.04, 12:00
        melasa21 napisała:

> Ogólnie książka jest w porządku, chociaż ma trochę rad z księżyca wziętych-
        np.
        >
        > że nie można spać z dzieckiem, bo to szkodzi samodzielności,

Że tak zapytam, odbiegając od tematu - za co przepraszam autorkę tego post' u.

Skąd wiesz, że powyższe stwierdzenie jest z księżyca wzięte?
    • sirod78 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 11:52
      Uważam że jest dobra, chociaz nie idealna, a możesz ją taniej kupic na allegro
      w granicach 30-40zł, ja polecam
    • mamakubka Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 12:51
      o ile "W oczekiwaniu na dziecko" jest naprawde swietne, to kontynuacja wg mnie
      nie
      za bardzo amerykanska
      mi nie podpasila zupelnie
      nie czytam, lezy na pólce
    • tupelo Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 14:26
      Nie polecam. Mam i w ogole do niej nie zagladam. Tak samo bylo z "W oczekiwaniu
      na dziecko". Jestem rozczarowana ta seria.
      • maminka1 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 15:05
        Nie polecam - o ile "W oczekiwaniu na dziecko" bardzo mi się przydala, o tyle
        "Pierwszy rok życia..." po przeczytaniu odlozyłam i już do niej właściwie nie
        zaglądam. Za to dziewczyny na forum poleciły mi kiedyś "Małe dziecko"
        Zdzienickiej - dużo lepszy wybór, moim zdaniem, choć oczywiście nie ma ideału
        (pierwszy rok opisany miesiąc po miesiącu, dotatkowo drugi i trzeci rok, już
        bardziej ogólnie)

"Pierwszy rok życia dziecka" mozna kupić znacznie taniej np. na allegro
        • nelka1313 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 15:12
          Podpisuje sie pod tym stwierdzeniem.Książka właściwie na chwile,przeczytasz raz
          i juz tam nie wracasz bo jak dla mnie jest dość ogólna.Nie ma porównania do "W
          oczekiwaniu.."Do tej książki wracałam wiele razy i zawsze znalazłam to czego
          potrzebowałam.
          Ostatnio przeczytałam o metodach samodzielnego usypiania dziecka, az mnie
          zmraziło..... Stwierdzenie-jak masz silne nerwy daj sie wypłakać dziecku, albo
          wejdz i poklep je.... powiedzmy nie przemawiaja do mnie.
    • mamabasi3 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 15:04
      Nie polecam.Zbyt"amerykańska"jak na polskie realia.Po przeczytniu oddałam
      koleżance,a ona podobno też już się jej pozbyła.
      mama Basi
      • alicya Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 15:21
        Bardzo dobra i pozyteczna ksiazka. I jak dla mnie wcale nie "zbyt amerykanska".
        Mysle wrecz, ze warto wiedziec, ze np. spanie z dzieckiem ma swoje wady i
        zalety. Warto poznac rozne zdania. Pozdrawiam
    • martak12 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 15:50
      Ja mysle, ze jest to ksiazka, z ktora warto sie zapoznac. A to czy bedziesz sie
      stosowala do zawartych w niej rad, czy nie, to juz Twoja decyzja smile
      Ja w kazdym razie od czasu do czasu do niej zagladam, no i zawsze sprawdzam,
      czego Maluszek bedzie sie uczyl w kolejnym miesiacu.
      Moze faktycznie lepiej od kogos ja pozycz lub kup uzywana.
      Pozdrowienia,
      Marta
      • mama-oli Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 17:00
        Ja polecam książkę pani Zdzienieckiej "Małe dziecko". Moim zdaniem jest świetna!
    • mamaaniolka Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 17:59
      Ja polecam. Nie mialam nikogo do pomocy, gdy urodzila sie moja coreczka, to
      znaczy nikogo oprocz meza, ale on byl rownie zielony w temacie niemowlat jak
      ja, i to byla prawdziwa kopalnia informacji i rad! Przez pierwsze 3-4 miesiace
      bardzo czesto do niej zagladalam. Potem przestala mi odpowiadac, mam wrazenie,
      ze autorki traktuja niemowleta, ktore skonczyly pol roku jak manipulantow,
      ktorzy co i rusz cos chca na biednych rodzicach wymusic. Oprocz tego poradnika
      warto moim zdaniem kupowac polskie gazetki (mi najbardziej odpowiada "Twoje
      dziecko") i wtedy ma sie porownanie, jakie sa polskie i jakie amerykanskie
      zalecenia. A to daje dystans! A dystans jest naprawde duzo wart.
      Pozdrawiam
    • anna_mama_julka Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 21:11
      kupiłam i żałuję. Strata pieniędzy. Zbyt amerykańska. Rady żywieniowe zupełnie
      nieprzystające do tego co doradzają krajowe instytucje zajmujace się dziećmi.
      Dużo bardziej pomogły mi darmowe broszurki Instytutu Matki i Dziecka + szkoła
      rodzenia.
      Pozdrowienia.
    • merlott Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 28.09.04, 22:05
      ja "w oczekiwaniu.." bardzo lubilam i mysle, ze wiele sie na niej
      wyedukowalam. "pierwszy rok" jest dla mnie troche mniej tresciwy, ale
      generalnie musze przyznac, ze lubie w oparciu o ta ksiazke sledzic rozwoj mego
      dziecka i czasem, gdy mam jakis problem z Mala, wyczytywac porady.

czy forum lepsze? moze i tak. zawsze mialam tak, ze zadawalam pytanie na forum,
      dostawalam kilkanascie odpowiedzi, zazwyczaj sprzecznych, zlota prawda lezala
      po srodku, a ten srodek byl wlasnie opisany w ksiazce. wiec chyba jednak jest
      dobra.

a tak z ciekawosci zapytam - a co dla Was konkretnie w tej ksiazce jest takie
      amerykanskie? pytam, bo mieszkam w Holandii, Oliwka to moje pierwsze dziecko i
      nie znam za bardzo norm polskich..
    • cody2 Re: Czy polecacie ksiązkę-"Pierwszy rok życia dzi 29.09.04, 12:38
      hey!!

osobiście nie polecam. Kupiłam, bo byłam zadowolana z poradnika "W oczekiwaniu
      na dziecko". niestety "pierwszy rok..." rozczarował mnie bardzo, właściwie
      tylko kilka wątków mnie zainteresowało, a i tak nie uzyskałm pełnych
      informacji ;-(

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka