08.09.16, 17:57
Mamy ratujcie bo zwariuje.. moje dziecie niewózkowe, teraz nie śpi praktycznie wcale w dzień. Mąż na dniach będzie wyjeżdżać w delegacje a ja nie jestem w stanie nawet obiadu ugotować. Jaką chustę polecacie bo jedynie w tym widze ratunek żebym mogła gdzieś wyjść i coś w domu zrobić?
Obserwuj wątek
    • m.aggie Re: Chusta 08.09.16, 18:22
      Chusta tkana wiązana, o splocie skośnokrzyżowy.
      Na forum chusty.info znajdziesz mnóstwo informacji, a nawet kupisz chustę. Dobrze jest kupić używaną, będzie już złamana, czyli miękka i łatwa w dociąganiu.
    • marellakarola Re: Chusta 08.09.16, 19:34
      Większość będzie polecać te tkane pewnie, ja przeciwnie. Moim zdaniem najlepsza jest elastyczna na pierwsze pół roku, np tula używana z olx a potem nosidło np manduca/tula.
      Elastyczna się łatwo wiąże, bez cyrkow z doradcą od chust i dociaganiem na dziecku, na yt masz filmik i szybko ogarniesz. Zakładasz chustę i potem wkładasz bobasa więc się nie denerwuje że na nim motasz. Polecam.
      • swoja_wlasna Re: Chusta 08.09.16, 19:44
        Nigdy nie mialam elastycznej, tylko kilka tkanych. Nigdy nie korzystałam z doradcy - tzn poszlam raz na kurs ale pokazywali wiązanie które już umiałam.
        Wiążę dobrze, ostatnio ktoś na ulicy się mnie spytal czy nie jestem przypadkiem doradcą 😊

Jeśli masz kolezanke jakas ktora wiąże to moze u niej sprobujesz?
      • rulsanka Re: Chusta 09.09.16, 10:52
        Również polecam ten system.
    • mamalilki5h Re: Chusta 08.09.16, 22:28
      Też polecam chustę elastyczną. Łatwo się wiąże, nawet bardzo łatwo. Ja swoją pierwszą Pentelke kupiłam na allegro jakieś 6lat temu i teraz też taką samą tyle że w innym kolorze 😊 bez przepłacania 👍
    • leni6 Re: Chusta 08.09.16, 22:44
      Ja polecam marsupi, to nosidło, ale miękkie, super sie dopasowujące, właśnie dla takich maluchów. Ja nosiłam synka w marsupi od 6 tygodnia do jakiś 8 miesięcy.
      • mama.krupka Re: Chusta 09.09.16, 09:55
        Dzięki serdeczne! Leni6 myślałam że nosidła tylko dla dzieci siedzących ale mówisz że korzystałaś i jest ok?
        • sfornarina Re: Chusta 09.09.16, 11:18
          Ja miałam i chustę elastyczną, i nosidło, i jednak zdecydowanie wybieram nosidło.
          Ergobaby z wkładką niemowlęcą jest genialne. Drogie, ale warte swojej ceny. Młodziak ma prawie dwa lata i wciąż z ergo sporadycznie jeszcze korzystamy.
        • leni6 Re: Chusta 09.09.16, 11:38
          Wiem, że są takie opinie. Byłam na pokazie chustowania jeszcze w ciazy i tam doradczyni polecala dla maluchow takie zupełnie miękkie nosidla, marsupi i jeszcze jakiej jedno inne. Zrobulam research w necie i wyszlo mi zs marsupi bedzie dla nas najlepsze. Byłam z tym nosidlem na sprawdzaniu bioderek i ortopeda chwalił.

Potem przesiadlam się na tule i z perspektywy polecam dla młodszych dzieci marsupi, a tule dla starszych. Tule ( i inne nosidla klamrowe ) pewnie można dobrze dopasować i nosić malucha, ale wymaga to trochę wiedzy o tym jaka ma być pozycja i czasu na wyregulowanie wszystkich pasków. Marsupi samo się układa, trzeba tylko zwracać uwagę na symetrie (ja najchętniej zakładałem przed lustrem, przynajmniej na poczatku).

Aha, producent chyba podaję że można nosić w marsupi od 3,5 kg. Jak ja zaczynałam to synek ważył ok 5.5 kg.
        • lili.80 Re: Chusta 09.09.16, 11:39
          nosidla tylko dla dzieci siedzacych, zapytaj fizjo albo ortopede a nie anonimowe dziewczyny na forum.
          • sfornarina Re: Chusta 09.09.16, 11:44
            > nosidla tylko dla dzieci siedzacych, zapytaj fizjo albo ortopede a nie anonimowe dziewczyny na forum.

Widziałaś kiedyś ergobaby, czy tylko sobie klepiesz w klawiaturę dla klepania?
            • lili.80 Re: Chusta 09.09.16, 11:54
              jestes lekarzem albo fizjoterapeutka? czy czytasz tylko strony producentów nosideł?
              • leni6 Re: Chusta 09.09.16, 18:07
                Jakbyś nie zauważyła, napisałam, że ortopeda u ktorego bylam tego konkretnego nosidla nie krytykowal, wręcz przeciwnie. Także piszesz nieprawdę (co do tego ze każdy ortopeda powie ze nie wolno). Oczywiście byłam u jednego ortopedy i rozmawiałam o jednym konkretnym nosidle.
                • lili.80 Re: Chusta 09.09.16, 18:25
                  leni a Ty umiesz czytać? gdzie napisałam, że każdy ortopeda powie ze nie wolno?
                  Doradziłam tylko dziewczynie, żeby zapytała specjalistę do którego ma zaufanie a nie opierala sie na zdaniu anonimowej kobiety na forum.
                  • leni6 Re: Chusta 09.09.16, 18:42
                    Napisałaś w tym samym zdaniu że nosidla są tylko dla dzieci siedzących.

Zastanawiam się skąd wy bierzecie tych zaufanych lekarzy specjalistów ? Jakbym chorowała przewlekłe to pewnie miałabym dość czasu i informacji by ocenić, albo jakby dany lekarz był dobrym znajomym, ale jak ja idę do lekarza specjalisty razy na x lat, to skąd mam mieć to zaufanie ?
                    • lili.80 Re: Chusta 09.09.16, 19:13
                      leni ja mam zaufanego pediatre i fizjoterapeutke. I jeśli któraś z nich mi poleci specjaliste z konkretnej dziedziny to mam do niego wieksze zaufanie niz do jakiegos nieznanego lekarza z rejonu albo jeszcze gorzej z któregos z molochów w stylu lux-med lub medicover.
                      a ten twoj ortopeda to jakis przypadkowy, pierwszy z brzegu? bo taka jestes pewna jego opini ze nawet radzisz ludziom?
                      • leni6 Re: Chusta 09.09.16, 19:44
                        Nie jestem nijak pewna jego opinii. Jak napisałam wyżej byłam u niego z inna sprawa (badanie stawów biodrowych), a temat nosidla poruszyl sam lekarz, dlatego że przyszłam z dzieckiem w nosidle. Opinia lekarza nie była dla mnie kluczowa. Decyzję podejmowałam w oparciu o to co powiedziała doradczyni od chustowania (nie zaufana, tylko z przypadku) i to co przeczytałam w internecie. Natomiast teraz po wielu miesiącach noszenia i mając porównanie z innymi nosidlami, polecam to jedno konkretne nosidlo, bo moim zdaniem bardzo łatwo w nim uzyskać prawidłowa pozycje dziecka podczas noszenia. Pewnie w dobrze zawiązanej chuscie będzie jeszcze lepiej, ale najpierw trzeba się nauczyć dobrze wiązać, a do tego potrzeba czasu.
          • hermenegilda_zenia Re: Chusta 10.09.16, 21:11
            Co za bzdet - ortopeda dziecięcy, któremu pokazywałam marsupi bardzo pozytywnie wyraził się o tym nosidle i nawet zapisał sobie nazwę, żeby ewentualnie innym rodzicom polecać, jeżeli spytają. Doucz się najpierw a potem klep durnoctwa.
    • onijatomy Re: Chusta 09.09.16, 10:06
      My mamy chuste elastyczna ergobaby i do tej pory sie sprawdza. Z przodu ma kieszonke, w ktora wkladam smoka i chusteczki przydatne przy zabkowaniu. Poczatkowo poswiec czas na przystosowanie sie do noszenia dziecka w domu a pozniej spacery. Tak nabierzesz pewnosci siebie i ze dziecko jest bezpieczne.
    • mama_mil Re: Chusta 09.09.16, 17:36
      A dlaczego nosidło jest lepsze niż chusta? Mam chustę jestem zadowolona. Nosidła są droższe od chusty i to mnie trochę odstrasza. Czy nosidło jest wygodniejsze?
      • sfornarina Re: Chusta 09.09.16, 17:47
        Dla mnie było o wiele wygodniejsze i prostsze w obsłudze. To raz.
        Dwa - moje dziecko elastyka nie znosiło. Czasem dało się nim ponosić 45 minut, ale generalnie było na nie. Ergobaby - pokochało od samego początku.
        Trzy - jest o niebo ładniejsze od chusty i starcza na długo dłużej.
        • mama_mil Re: Chusta 09.09.16, 20:29
          A do jakiego wieku można używać?
          • rulsanka Re: Chusta 09.09.16, 20:38
            Zależy jakie nosidło, ale ja byłam ostatnio w górach i nosiłam mojego czterolatka (14kg, 102 wzrostu), w manduce. W tej samej manduce, w której nosiłam go jak miał 5 miesięcy.
      • leni6 Re: Chusta 09.09.16, 18:20
        Moim zdaniem znacznie szybciej i łatwiej się je zakłada.
        • mama_mil Re: Chusta 09.09.16, 20:30
          To na pewno, nie lubię zakładać chusty to fakt.
      • ela.dzi Re: Chusta 10.09.16, 14:56
        Dla mnie nosidło jest wygodniejsze. Nosiłam w Tuli starszego od ok. 4 miesiąca, młodszego od urodzenia (z wkładką na początku). Mam chustę tkaną, nigdy nie nauczyłam się poprawnie jej wiązać, a miałam sporo podejść. Nie pomaga fakt, że wiąże się ją z dzieckiem.
    • kora.bez.loginu Re: Chusta 09.09.16, 22:19
      Ja na szybko zakładam chustę kółkową. Nigdy zwykłej nie zakładałam, nie potrafię a z kółkową sobie radzę. Problemem jest nierównomierne obciążenie, zależy jak długo będziesz nosić.
      Może uda Ci się znaleźć w swojej okolicy wypożyczalnię chust i wypróbować, co by Wam odpowiadało? Zamiast robić zakupy w ciemno.
    • hermenegilda_zenia Re: Chusta 10.09.16, 21:09
      Ja zamiast chusty polecam nosidło Marsupi - chustę miałam przy starszym, ale mega upierdliwie mi się to zawsze zakładało, szczególnie jak dziecie bardziej "ruchawe" się zrobiło. Nosiło zakładam i zapinam niemalże bezwysiłkowo jedną ręką, syn zasypia w nim maks po 5 minutach.
      • hermenegilda_zenia Re: Chusta 10.09.16, 21:14
        Można nosić zdaje się do 15 kg i jest o połowę tańsze od Bandolino, Tuli, Manduka, no a przede wszystkim można w nim nosić dziecko praktycznie od razu. U nas w domu nawet są dwa, bo jedno kupiłam sobie, a drugie mężowi - w Marsupi ważny jest wzrost noszącego, bo są różne rozmiary i różne długości pasów z rzepami.
        • rulsanka Re: Chusta 10.09.16, 21:38
          A to nie jest tak, że to marsupi jest po prostu malutkie i super pasuje dla małego dziecka? A potem robi się za małe i nie chodzi o wagę tylko o wzrost. 15 kg dziecko musiałoby mieć formę kuli, żeby wpasować się w marsupi. Ale może się mylę.
          Manduka ma suwak, którym można zmniejszyć lub wydłużyć panel. A i tak przy pewnym wzroście manduka przestaje pasować, pomimo wagi odległej od maksymalnej. Przykładowo, mój 6-letni syn ważył 18 kg przy wzroście 112 i zdecydowanie w manduce nie było wygodnie, choć jest do 20kg.
          Jak ktoś chce nosić powyżej roku (a warto) to lepiej chyba zainwestować w coś większego (ale może się mylę..)
          • leni6 Re: Chusta 11.09.16, 05:46
            Ja zrezygnowałam z marsupi ze względu na wagę, w okolicy 8kg. Dla męża to jeszcze było ok, mnie bolał kręgosłup wiec przesiadłam sie na tulę. Marsupi sie super dopasowuje kształtem do dziecka, ale konsekwencja jest kiepski system nośny, wiec rodzicowi jest cieżko.
            • leni6 Re: Chusta 11.09.16, 07:01
              Może przesadziłam z tymi 8kg, synek miał 9 miesięcy wiec chyba wiecej ważył. Ale myśle ze 15 kg nie jest realne.
      • mama.krupka Re: Chusta 10.09.16, 21:44
        Zasypia szybko i jesteś w stanie Syna wyjąć żeby Go położyć czy nosisz Go? Powiem szczerze, że dzięki Wam pierwsze słyszę o takim nosidle dla Maluszków
      • lili.80 Re: Chusta 10.09.16, 23:11
        "ruchawe" boszee kobieto naucz sie najpierw pisac po polsku a potem siadaj do komputera big_grin
        • hermenegilda_zenia Re: Chusta 11.09.16, 12:07
          Sama sie idiotko doszkol z polszczyzny, bo z ograniczeniem umysłowym już nic nie zrobisz
          • lili.80 Re: Chusta 11.09.16, 12:49
            hahahaha
            rozbawiłaś mnie smile
            uwielbiam takie forumowe trolle jak Ty które nie umieja nawet się poprawnie wypowiedzieć smile

hermenegilda_zenia napisała:

> Sama sie idiotko doszkol z polszczyzny, bo z ograniczeniem umysłowym już nic ni
            > e zrobisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka