Dodaj do ulubionych

Od kiedy na basen??? Help!!!

22.10.04, 14:09
Witam Was! Moja córeczka ma dopiero 2 miesiące i zstanawiam się czy nie jest
na to za wczesnie. Boje się, że woda może się dostać do uszek..., a poza tym
nie jestem pewna czy taka woda w basenie jest super czysta, no i czy chlor
nie zaszkodzi Maleństwu?! Jakie macie zdanie na ten temat? Dzięki za opinie i
pozdrawiam gorąco wszystkie mamy! A.
Obserwuj wątek
    • justakoko Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 22.10.04, 14:28
      Polecam basen.
      Sama chodziłam z synkiem jak miał jakieś pół roczku, ale koleżanki córka miała
      3 miesiące i było ok.
      Tylko najlepiej wybrać basen z wodą ozonowaną, nie chlorowaną.
      Mój mały bardzo lubił basen,nie bał się.Jest łądnie umięśniony,ładnie się
      rozwija ruchowo i jest chyba sprawniejszy dzięki ćwiczeniom w wodzie. A na
      pewno zdrowszy. (odpukać)

Powodzenia,
      Justyna.
      teena@go2.pl
      • edzio_grubas Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 22.10.04, 14:57
        My zaczelismy chodzic na basen jak maly mial 2 miechy. Nic mu sie nie dzialo,
        nawet fajnie sie pluskal. Podobno najlepiej zaczac chodzic miedzy 6 a 8
        tygodniem, wtedy dziecko jeszcze pamieta "srodowisko wodne" z maminego brzuszka.
      • polka1 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 07.11.04, 19:34
        justakoko napisała:
        > Tylko najlepiej wybrać basen z wodą ozonowaną, nie chlorowaną.

Wszystkie baseny są chlorowane!!! Te, które są ozonowane są także chlorowane.
    • punia4 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 22.10.04, 18:37
      Polecam zorganizowane zajęcia dla niemowląt - tam Cię nauczą, jak prowadzić
      dziecko w wodzie, jak się z nim bawić... Generalnie można na takie zajęcia
      chodzić od 3 m-ca. Ja z moją córeczką jestem właśnie w połowie kursu i świetnie
      się bawimy. A o uszka się nie bój... My już zanurzamy się razem pod wodę i nic
      złego się nie dzieje, Gabrysia nawet się rechocze po wynurzeniu!
      • mkostki Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 22.10.04, 20:07
        Osoby prowadząc kursy dla niemowląt radzą zaczynać po ukończeniu 3 miesiąca.
        Więc niebawem się z Antkiem wybieramy.
        PS. Nie mogłam się powstrzymać, widząc Twój nick - jesli Twoja córa ma na imię
        Kaja, to Ty jestes mamą Kai, a nie Kaji...
        o tempora, o mores!!!
      • agnes_now Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 22.10.04, 21:43
        Hej jestem bardzo ciekawa czy wiesz gdzie odbywaja sie takie kursy dla
        niemowlakow. Bo niestety na pewno nie w Bydgoszczy. Sa u nas baseny ale nie dla
        dzieciaczkow.
        • punia4 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 25.10.04, 23:31
          Niestety... Warszawka...
    • bognarek4 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 26.10.04, 10:37
      U nas (Wrocław) przyjmują dzieci od 3. miesiaca. Ja zaczęłam chodzic z córą 7-
      miesięczną (tak wyszło). Jest super!!! Wogóle nie choruje i już sama pływa w
      rękawkach. Polecam!
      bognarek
    • hania07 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 26.10.04, 21:05
      Na basen mozna chodzic po drugim szczepieniu przeciw poliomyelitis (POLIO),
      czyli od 4 miesiaca. Wiek tutaj ma tyle do rzeczy, ze to szczepienie robi sie
      na przelomie 3 i 4 miesiaca zycia.

Pozdrawiam
    • betka4 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 05.11.04, 11:50
      słyszałam że są baseny i nauka pływania dla dzieci już od pierwszego miesiąca;
      nie wiem, czy to jednak trochę nie za wcześnie....mój Maciek ma 2 miesiące i
      nie chcę przegapić dobrego momentu na rozpoczęcie nauki. Znacie jakiś dobry
      basen w Warszawie z nauką pływania dla maluchów, gdzie zapisy nie są z
      półrocznym wyprzedzeniem wink
    • kanna Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 05.11.04, 17:56
      Hej,
      maluch musi lubic kapac sie wanience i nie bać wody.

Na poczatek polecam wyjscie indywidualne (nie zorganizowane zajęcia), bo:
      - mozecie razem z tata wejśc do wody ( na zajeciach zorganizowanych zwykle
      tylko jeden rodzic);
      - nie musicie sie śpieszyć na konkretna godzinę, wybierasz pore, ktora
      maluchowi pasuje.

pozdrawiam, Ania
    • ekasia1 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 05.11.04, 18:25
      Ja pierwszy raz poszłam jak mała miała 4,5 m-ca, na zajęcia zorganizowane. Woda
      jest ozonowana i ciepła. Jestem bardzo zadowolona. Przyjmują, gdy dziecko ma
      skończone 3 m-ce.
    • mimi44 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 06.11.04, 22:37

Witam.Tez sie zastanawiamy nad basenem,moze ktoś poradzi dobry i sprawdzony
      basen w wawie,no i ew.cene takigo kursusmile Dzięki.
      • rara75 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 08.11.04, 10:18
        Zerknij na strone www.mtij.pl. Znajdziesz tam wszystkie informacje.

Pzdr
        • sojka1 Re: Od kiedy na basen??? Help!!! 08.11.04, 12:33
          od kiedy zaszłam w ciążę to myślałam że zapiszę dzidziusia na basen! Teraz moja
          córeczka ma 3 miesiące i sama nie wiem? W książce 1 rok z życia dziecka
          przeczytałam o negatywnych skutkach basenu np. obrzęk mózgu, zapalenia uszu i
          inne. Co robić!?
          • akkf Re: co robic???? 08.11.04, 23:26
            moze wyrzucic te ksiazke??? przepraszam, zartuje sobie, bo przypomnialo mi sie,
            ze tak zrobila siostra mojej przyjaciolki z tomem "W oczekiwaniu", gdy ta
            wynajdywala u siebie wszelkie opisane patologie...

Oczywiscie, jesli sie chodzi na basen ryzyko zakazen jest wieksze, ale nie
            przesadzajmy - jesli zadbamy o higiene i rozsadne ubieranie dziecka po basenie...
            Poza tym jest szereg pozytywow - w wodzie dziecko ma gimnastyke stymulujaca
            rozne grupy miesni, hartuje sie, ma kontakt z innymi dziecmi itp.
            Dla mnie zajecia na basenie sa super, chodze z Mateuszem wlasnie od 3 m-ca
            zycia, wczesniej jednak poszlam do pediatry, zeby zbadal pod tym katem Malego,
            no i on nie mial nigdy zadnych problemow ze skora - na razie odpukac wszystko
            jest OK...
            Ale jesli masz watpliwosci - moze zaczekaj az troche podrosnie, np. do 6-9 mca?
    • polducha Re: Od kiedy na basen??? Help!!!co z jedzeniem??? 08.11.04, 23:59
      JA tez bardzo chcialabym pochodzic z moisz szkrabem na basen. Juz nawet udalo
      mi sie znalezc kilka miejsc w (NJ) i przekonac meza. Meczy mnie jedno. Jak
      radzicie sobie z karmieniami. Moj 5,5 miesieczny smok je na zadanie. Zbliza sie
      zima wiec trzeba bedzie posiedziec troszke na plywalni po kapaniu, wiec caly
      taki wypad moze zajac nawet 3-4 godzinki(dojazd itd...)Ja karmie piersia..
      Jak radzilyscie sobie w takich sytuacjach? I jeszcze jedno pytanko ...Jakie sa
      zalety plywania w tym wieku? Czy dziecko juz na zawsze bedzie umialo plywac?
      • akkf Re: Od kiedy na basen??? Help!!!co z jedzeniem??? 09.11.04, 22:50
        ja tez karmie - Mateusz ma teraz prawie 5 m-cy, w sumie niby na zadanie, ale
        wiem ze Niunio spoko wytrzymuje 2,5h do 3, ale mi (jak chyba kazdemu) po basenie
        zawsze sie chcialo i jesc i pic, wiec to w ogole nieludzkie nie nakarmic dziecka
        zaraz po basenie!!!
        przed wyjsciem z domu, czyli ponad godzine przed zajeciami Niunio zjada sobie
        sniadanko, zjawiamy sie 1/2 h przed, zeby spokojnie sie przebrac; po kapieli
        ubieram Go w pierwsza "warstwe", czyli np. bodziak + rajstopki i jak siebie
        ogarne to siadam i karmie; Mati powoli "odlatuje", wiec szybko Go "doubieram"
        (on szybko je, wiec mija wlasnie 1/2 h od kapieli), potem tuz przed wyjsciem
        czapeczka i ostateczne otulenie i do samochodu (wtedy Mateusz juz smacznie spi)
        - razem zajmuje to wiec to ponad 1,5h (plywamy 1/2h) + oczywiscie droga w obie
        strony...

co do umiejetnosci plywackich - na razie to tylko zabawa w wodzie, oswojenie
        dziecka, ale z elementami swobodnego i samodzielnego unoszenia sie na wodzie;
        podobno tak naprawde dziecko mozna nauczyc przeplywac jakis dystans w wieku 3-4
        lat; tak wiec jak sie nie bedzie kontynuowac nauki dziecko nie bedzie umialo
        plywac, ale byc moze nie bedzie balo sie wody...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka