Dodaj do ulubionych

szerokie pieluchowanie

01.12.04, 09:29
Witam. Właśnie się okazało, że muszę moją 5-tygodniową córkę szeroko
pieluchować przez ponad miesiąc. Czy mogę złożone pieluchy tetrowe zakładać
na ubranko, czy mouszę to robić bezpośrednio na pampersa? bardzo proszę o
poradę.
martiwa
Obserwuj wątek
    • fifii Re: szerokie pieluchowanie 01.12.04, 09:36
      Nam zalecono zakładanie dwóch pieluch tetrowych na body a na to spiochy czy
      pajac. Mała śpi w samym pajacu więc na noc zakładam jej tetry pezpośrednio na
      pampka.
      • anna39 Re: szerokie pieluchowanie 01.12.04, 10:43
        witaj zakładaj pieluszke na pampersa tobie bedzie wygodniej i małej,
    • amistar Re: szerokie pieluchowanie 01.12.04, 22:46
      o rany co za lekarz kazał Ci to robić. Teraz już nie pieluchuje się dzieci,
      wystarczy że pampers jest szeroki, a tak wogóle nie udowodniono że szerokie
      pieluchowanie w czymś pomaga. Nam lekarz zalecił noszenie dziecka okrakiem na
      biodrze i przy zmianie pieluszek odginanie nóżek na zewnątrz (coś jakby
      rowerek). A tak w nawiasie problem ten poruszany był na już na forum o
      pielęgnacji dziecka i tutejsza Pani doktor to potwierdziła. Pozdrawiam
      • zaba_i_kijanka Re: szerokie pieluchowanie 02.12.04, 00:04
        Ja zakładałam na pampersa i przypinałam body, było to wygodne dla mnie i s ądze
        że dla małego też bo wszystko się dobrze trzymało.
        Może nie udowodniono, niewiem, ale mój mały pieluchowany był od 4 doby po
        urodzeniu, a jak skończył trzy miesiące USG wykazało że wszystko jest już ok.
        Będziemy na kontroli jeszcze jak mały zacznie się poruszać.

Każdy rodzic postępuje jak uważa, pieluchowanie nie jest szczególnie uciążliwe
        a może uchronić przed szelkami itp. albo i gipsowaniem więc uważam że warto
        spróbować...
        • ila77 Re: szerokie pieluchowanie 02.12.04, 08:48
          Ja używałam pieluchy flanelowej, jest grubsza i szerza. Doszyłam po bokach
          kokardki i poprostu wiązałam, było wygodnie i nic się nie zsuwało. na to
          później śpiochy i cała reszta.Ortopeda był pod wrażeniem mojej
          pomysłowoścismile.Polecam.Ilona.
      • fifii Re: szerokie pieluchowanie 02.12.04, 09:20
        Dodam jeszcze kilka moich spostrzeżeń dotyczących pieluchowania. Jak pisałam
        wcześniej zakładam tery w ciagu dnia nie bezpośrednio na pampersa tylko na body
        (polecenie lekarza robiącego badanie usg bioederk) pieluchy nie "latają", nie
        przesuwają się. Jedną pieluszkę składam w dłuższy prostokąt który utrzymuje
        konstrukcję a drugą w krótszy i szerszy i jest ok. Szczerze mówiąc bałabym się,
        że tetry załozone pod body zbyt szczelnie przylegają i już zupelnie nie
        dopuszczają powietrza a tam przecież jeszcze pampersik...
        A teraz do mamy, która obruszyła się na tę metode - moja Mała jest z ułożenia
        miednicowego a co za tym idzie z grupy o podwyższonym ryzyku dysplazji bioderek
        ( ma na pograniczu) i lekarz zalecił jej noszenie szyny. Był wielki płacz,
        stres i szyna poszła w kąt. Na drugiej wizycie jako alternatywę zalecono
        szerokie pieluchowanie. Dodatkowo Mała bardzo szybko rośnie w "zwyż" a szelki
        które dość mocno muszą być naciągnięte żeby dobrze spełniać swoje zadanie mogą
        negatywnie wpływać na kręgosłup i powodować jego wykrzywianie.
        Tak więc nie ma co krytykować pieluchowania tetrami bo taki zły sposób to nie
        jest. A pampersy ? Te najnowsze active baby sa beznadziejne bo bardzo wąskie,
        jedynie happy belli w miarę szeroko rozstawiają nózki dziecka.
    • amistar Re: szerokie pieluchowanie 02.12.04, 18:36
      To znowu ja tzw. obruszona. Moja dzidzia też była z ułożenia miednicowego
      (miałam z tego powodu cesarkę)i jakoś lekarz nie kazał mi szeroko pieluchować.
      Stosowałam jego zalecenia i na drugiej wizycie kontrolnej (także USG) wszystko
      wypadło wspaniale. Ale jeśli Wasi lekarze tak każą robić to róbcie. Pozdrawiam
      • fifii Re: szerokie pieluchowanie 02.12.04, 19:10
        Widzisz, stawy biodrowe Twojego dziecka podczas badania usg wypadły wspaniale
        jak piszesz, więc nie miałaś zalecań dotyczących zakładania szyny lub
        szerokiego pieluchowania. W przypadku dzieci u których jednak stan stawów
        odbiega on normy zaleca się szerokie pieluchowanie bądź inne metody. Wynik
        mojego dziecka znajdował się na dolnej granicy normy i dlatego lekarz zalecił
        szerokie pieluchowanie. To nie jest reguła, że "nasi" lekarze zalecają ww.
        metodę wszystkim dzieciom, jedynie tym które mają wskazania ku temu.
        Mam nadzieję, że teraz jest wszystko jasne.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka