14.12.04, 22:04
Czytałam w piśmie dziecięcym, że od 4 m-ca powinno się podawać dzieciom fluor
w kropelkach, który zabezpiecza ząbki przed próchnicą. Czy wy także dajecie
swoim dzieciom fluor i czy przepisał Wam go pediatra no i czy jest to
konieczne? Proszę o odpowiedź. Aga
Obserwuj wątek
    • mama_alusi1 Re: Fluor ?! 14.12.04, 22:27
      też niedawno to wyczytałam i zadałam to pytanie na prywatnym forum dzieci z
      listopada i wiekszosc nie podaje, moja lekarz zgodnie ze stomatologiem tez nie
      widza takiej potrzeby i nie podaje.
      • monika_5 Re: Fluor ?! 15.12.04, 08:14
        nie podawałam, natomiast później u stomatologa fluoryzowałam.
    • amistar Re: Fluor ?! 15.12.04, 12:29
      Dziękuję za odpowiedź.Jestem spokojniejsza, bo juz myślałam że czegoś nie
      dopilnowałam.
    • martak12 Re: Fluor ?! 15.12.04, 12:41
      Ja podaje dziennie 4 krople zymafluoru. Zalecila to lekarz - stomatolog, do
      ktorej mam ogromne zaufanie, a skonsultowalam to z pediatra, ktory to
      zaaprobowal.
      Dominika ma teraz 7 m-cy, fluor podaje jej od prawie miesiaca.
      Pozdrawiam,
      Marta
    • kajka_997 Re: Fluor ?! 15.12.04, 15:51
      Ja tez podaje 4 krople dziennie.Polecil mi go znajomy stomatolog,ktorego ojciec
      nascie lat temu(jak u nas nie bylo fluoru),sprowadzal go dla niego z
      zagranicy.Teraz chlop ma 30 lat,piekne zeby,dwoje dzieci w wieku
      wczesnoszkolnym,ktore nie wiedza co to prochnica,a to dlatego,ze zaordynowal
      swojej zonie przyjmowanie fluoru juz w ciazy!(bo wtedy rozwijaja sie zawiazki
      zebow).Twierdzi,ze dentysci go nie przepisuja,bo im kasa ucieka!Moze cos w tym
      jest?
    • mymcia Re: Fluor ?! 15.12.04, 16:30
      hej,
      to ja napisze jak mamy w Niemczech wink
      nasza malutka dostaje od urodzenia - najpierw fluor w połaczeniu z wit, D ,
      teraz po roku dostaje juz sam fluor- w malutkich tabletkach. Dzień w dzien.
      Robie tak po niemiecku bo stwierdziłam ze wystarczy poczytac o próchnicy u
      polskich dzieci i u niemieckich- odpowiedz nasuwa sie sama. Ja jestem
      zdecydowanie za...
      pozdrawiam
      mymcia
      • agakaiserka Re: Fluor ?! 15.12.04, 16:45
        My tak jak "mymcia" mieszkamy w Niemczech i rowniez na zlecenie lekarza podajemy
        fluor w tabletkach.Co tu duzo mowic-bede go podawac,mimo naprawde roznych opinii
        na ten temat.Wystarczy porownac uzebienie Polakow i Niemcow.Niestety czesto
        mozna Polaka poznac po...zebachsad
        Pozdrawiamy
    • bognarek4 Re: Fluor ?! 15.12.04, 19:18
      W Niemczech, jak było w poprzednich postach, dzieci dostają fluor standardowo w
      jednej tabletce z wit. D. U nas tego nie było, bo kiedyś stwierdzono, ze
      bardzej opłacalne jest fluoryzowanie wody. Niestety tego w wielu miejscach też
      zaprzestano z braku pieniędzy, np. we Wrocławiu woda nie jest fluoryzowana od
      powodzi w 1997 r. Skutek - jak dowiedziałam się kilka lat temu na posiedzeniu
      Towarzystwa Stomatologicznego - w próchnicy u 6-latków jesteśmy w Europie na 1.
      miejscu, nawet przed Albanią.
      Od kilku lat jest u nas dostępny preparat fluoru w kroplach lub tabletkach do
      ssania. Powinno się go podawać od wyjścia pierwszych ząbków do ok. 14 r. życia,
      czyli dosć długo (z odpowiednia przerwą co roku). Nie jest to masowo
      propagowane, bo:
      - lek jest pełnopłatny i nie najtańszy, nie ma raczej szans na jego potanienie
      - stomatologom w to graj, będzie więcej ząbków do leczenia (może tutaj jestem
      troszeczkę niesprawiedliwa ...)
      - pediatrzy często nie wiedzą czy woda jest fluorowana czy nie - można się tego
      dowiedzieć telefonicznie w wojewódzkiej stacji Sanepid. W zależnosci od poziomu
      fluoru w wodzie zalecane są różne dawki leku.
      Pozdrawiam
      bognarek
      • agakaiserka Re: Fluor ?! 15.12.04, 22:32
        Super post "bognarek4"smile
        Mam nadzieje ze da to do myslenia mamusiom ktorym zdrowe zeby swoich pociech sa
        bardzo wazne!!
        A co do tych danych statystycznych to jest to niestety baaaardzo smutne i
        przykre bo jak zawsze chodzi o pieniadzesad
        Pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka