Dodaj do ulubionych

chce chodzić

20.01.05, 17:52
co robić, jeśli 6m. dziecko rwie się do chodzenia. zeslizguje się z kolan,
żeby dotknąć nogami podłogi. Dodam, że jest mocnej budowy, ma spore mieśnie
ud. Wciąż prostuje nogi i jak się go postawi na podłodze to śmieje się na
głos.pozwolić?
Obserwuj wątek
    • samoski Re: chce chodzić 20.01.05, 20:38
      Ja pozwalam (7,5 miesiąca) hopsasać na nóżkach ale podtrzymuje za paszki, nie
      chcę jeszcze do końca obciążać stawów.Radochy jest sporawo. Czekam aż sama
      wstanie smile Pozdrawiam
    • osmag Re: chce chodzić 20.01.05, 21:05
      O tym,że dziecko chce chodzić można mówić wtedy gdy samodzielnie potrafi wstać
      np przy krześle lub łapiąc się za nasze nogi. A więc kierunek od dołu w górę.Do
      tego trzeba stanąć najpierw na czworaki, potem przejść do klęku prostego i
      wstać.
      • afryka11 Re: chce chodzić 21.01.05, 16:31
        na czworaka nie umie ale s siedzenia potrafi właśnie po nodach wstać (
        chwytając się mocno za spodnie moje lub męża i napręża nóżki) i bez problemu
        stoi przy swoim stoliku ( z krzesełka do karmienia) lub przy łózku
        • s.ivona Re: chce chodzić 21.01.05, 20:26
          moj synek ma prawie 7 miesiecy i tez chce chodzic. umie sie poruszac pelzajac,
          umie przybrac pozycje do raczkowania ale raczkowac nie chce. umie podtrzymujac
          sie samodzielnie przejsc do kleku a od paru dni sam wstaje trzymajac sie np
          moich nog lub lozeczka lub czegos innego. postawiony na nogach mocno sie na
          nich trzyma. mam mieszane uczucia co do jego zapedow bo wolalabym zeby sobie
          poraczkowal no ale na sile nie bede go zmuszala zeby sie nie podnosil. dodam ze
          sam nie umie siedziec. troche to dla mnie dziwne..
    • jutakg Re: chce chodzić 21.01.05, 21:26
      Mój mały ma 5,5 miesiąca i zamiast siedzieć od razu zrywa się na nóżki. Jest
      duzy i silny wiec na trochę mu pozwalam, ale nie za dlugo. Chyba jeszcze za
      wczesnie. Ale Twoje dziecko jest starsze więc może mu pozwalaj skoro sprawia mu
      to radość.
    • anmala Re: chce chodzić 21.01.05, 21:31
      Od stania do chodzenia jeszcze kawał drogi. To że dziecko stoi wcale nie oznacza
      że jest gotowe do chodzenia. Może tak stać nawet i kilka miesięcy zanim samo
      będzie gotowe do zrobienia pierwszego kroku. PO co to przyspieszać. Najpierw
      niech sie nauczy dobrze stać, pewnie. Gdybym swojej córce "pomagał" to pewnie
      chodziłaby w wieku niespełna 6 m-cy. Ja jej nie pomagałam i mówię serio.
      Czekalam aż do wszystkiego dorosnie, chciała raczkowac, raczkowała chciała
      stanąć na nóżki stała ale nie prowadzałam jej za raczki czy pod paszki. Jak była
      gotowa zrobic pierwszy krok to go zrobial a miała 10,5 mca. Stala przez 4 mce i
      dobrze i tak ortopeda uważał, że to wcześnie.

ANia
    • cody2 Re: chce chodzić 22.01.05, 16:04
      Hey!!!
      Nasz synek tez wczesnie zaczal wstawac (okolo 6 miesiaca). Pozwolilismy mu na
      to, chociaz sami go nie stawialismy, sam wstawal przy meblach. Nie widze w tym
      nic zlego, byleby nie zmuszac dziecka do czegokolwiek smile
      • amma81 Re: chce chodzić 22.01.05, 22:55
        Moja córka zaczęła wstawać jak miała 6 miesięcy. Ortopeda nas nastraszył, ale
        nie bardzo dało sie ją powstrzymać. Teraz ma 8 miesięcy i próbuje sama chodzić.
        Pediatra powiedział, że jeśli dziecka do niczego się nie zmusza, to nie można
        powstrzymać naturalnego rozwoju. I do tego się przyłączam.
    • aniazm Re: chce chodzić 22.01.05, 22:51
      Dziewczyny, nie chcę was martwić, ale mój Antek tez sie rwał do stawania...
      dopóki pediatra nie dała nam skierowania do neurologa, który to orzekł wzmożone
      napięcie mięśniowe i rehabilitację. teraz żadnego stawania, żadnego sadzania,
      tylko ćwiczonka na rozluźnienie mięśni.

Byłyście u neurologa? Lepiej sprawdzić. Dodam, że dopiero któryś pediatra z
      rzędu zwrócił na to stawanie Antka uwagę... (chodzimy do Falka, gdzie przyjmują
      różni pediatrzy).

Pzdr.
      • amma81 Do aniazm 22.01.05, 22:59
        Ile ma twó synek? My z Laurą byliśmy u neurologa jak miała 3 miesiące i było
        wszystko ok. Teraz staje, ale też siedzi i raczkuje. Trochę mnie
        przestraszyłaś, czy były jakieś inne objawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka