mpenzi 29.01.05, 11:42 Drogie mamy Czy wiecie gdzie mogę znaleźć tabele z prawidłową wagą i wzrostem dziecka. Chodzi mi o 6tyg dzidzie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Sciskam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnesgie Re: wzrost i waga 29.01.05, 11:59 Nie wiem jak u Ciebie ale u nas na końcu książeczki zdrowia dziecka są siatki centylowe.Można sprawdzić wzrost i wagę dziecka ale wiele zależy od wielkości dziecka po urodzeniu i indywidualnych predyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
mpenzi Re: wzrost i waga 29.01.05, 12:59 Moja córeczka ma po 6 tyg 55 cm. Tyle samo ma wpisane jako wzrost przy urodzeniu ale wydaje mi sie że urosła(po ubrankach). Wagę zmieniła z 2770 przy urodzeniu do 4520g. Chyba popełniono bląd przy pomiarach w szpitalu. Zastanawiam się czy 55 to nie za mało bo oboje rodziców ma wysokich . Dodam że była urodzona 3 tyg przed terminem , może ma to znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: wzrost i waga 29.01.05, 15:02 Moja córka urodziła się tydzień wczśniej miała 55 cm i 2990g teraz ma 9tygodni 68 cm i prawie 6 kg bez kulku gram. Ciężko mi ją w tych centylach uplasować bo nigdzie nie pasuje. Moim zdaniem wszystko jest ok mała jest na piersi jest szczupła i długa no i ma apetyt. Pozdrawiam Edyta z Emilką Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: wzrost i waga 29.01.05, 16:52 To rzeczywiscie bardzo dziwne, ze w ciagu 2 miesiecy urosla o ok.14 cm.Wg siatek centylowych jest olbrzymia i przekracza wszystkie normy.Moja córeczka przu urodzeniu miala 55 cm i teraz (ma 4,5 mca )ma ok.67 cm i wazy ok 6600-6700. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesgie Re: wzrost i waga 29.01.05, 15:16 Może faktycznie popełniono błąd w pomiarach, albo wcześniej albo teraz.Musisz patrzec po ubrankach, czyt robią się małe?Co do wagi to Twoja córeczka miesci sie oj 50 centyla,wiec mage ma przecietna. Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: wzrost i waga 29.01.05, 15:23 Nie sądzę żeby popełnili aż taki błąd fakt mała miała położenie miednicowe utrwalone stąd cc , no i po porodzie mała trzymała nóżki jak żabka teraz juz od 6 tygodni całkowicie ma proste. Wielkość widzę po śpiochachbo dzień przed świętami kupiłam śliczne pajacyki 68 a one są już prawie małe bo nie może się w nich dobrze przeciągnąć , więc już ich nie zakładam teraz kupujemy 74. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
curly2 Re: wzrost i waga 29.01.05, 18:08 A u mnie w przychodni dzieci są tylko ważone. Nie mierzą długości, bo podobno u małych dzieci nie powinno się prostować na siłę nóżek. Mierzą dopiero dzieeci, które stoją, więc ja nie wiem ile mierzy moja córka. Po prostu widzę, że rośnie, bo wyrasta z ubranek. I tyle. Pozdrawiam, Kinga Odpowiedz Link Zgłoś