sulfencja 09.02.05, 12:36 Moj synek ma 6 tyg ale usypia tylko na rekach, czasem nosze go po 3 godziny. Boje sie ze tak juz zostanie... Jak wy usypiacie maluchy? Czy macie jakies patenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal_h1 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 12:40 Cześć! Pocieszę Cię - być może zacznie się poprawiać w okolicy 3 miesiąca. Mój Konradek w piątek skończy 4 miesiące, od trzech tygodni zasypia dość szybko, co prawda na rękach, ale bez specjalnego bujania. "Język niemowląt" i inne - dobre do poczytania, ale trudniej zastosować, w końcu każde dziecko jest inne. Ale spróbuj - może Cię natchnie Pozdrawiam z Torunia Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
agii_75 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 13:34 Witam mój 5,5m synek od 3 mies zasypia sam w moim łóżku. Czasami zdarza się,że zaśnie przy piersi, ale gdy zje i nie uśnie to leży sobie sam, troszkę czytamy bajki i w końcu zasypia zwykle ok 20.30.Do 3 m usypiałam go na rękach i właściwie przez przypadek okazało się że potrafi usnąć sam.Ja byłam chora i zajmował się nim mąż i gdy go nakarmiłam i oddałam synka mu pod opiekę.Mąż chciał zrobić sobie kolację i położył małego do łóżka i po chwili gdy wrócił mały juz spał.Następnego dnia było podobnie i tak już zostało.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaestery Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 12:48 Nasza córcia ma już 4 miesiące i przerobiliśmy kilka metod zasypiania. Było huśtanie w wózku, noszenie na rękach, samodzielne zasypianie w łóżeczku. A teraz usypia na wersalce trzymając kogoś za rękęSama za każdym razem wybierała jak chce zasypiać. Nie bój się że dziecko się przyzwyczaji. Jest na to za małe. Jeśli męczy cię noszenie na rękach spróbuj położyć się z dzieciątkiem na łóżku i delikatnie kołysać. U mnie podziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
mag225 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 12:49 Moje maleństwo (ma 10 tygodni) usypia same w kilka minut we własnym łóżeczku, raz na tydzień zajmuje jej to 2 godziny. Wtedy trzeba posiedzieć przy niej pogłaskać podać smoka... Jak płacze to oczywiście biore na rączki ale zazwyczaj jest spokojna tylko nie chce byc sama. Mam za to problem w dzień. Bo śpi raczej mało i do tego nie we własnym łóżeczku, może wszędzie tylko nie tam. A najchętniej wcale by w dzień nie spała Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenki1 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 13:06 nie zgadzam się z tym, ż4e dzieci są za małe, żeby się przyzwyczaić, to nonsens, właśnie te małe dzieci najbardziej z nas wszystkich łapią wszelkie przyzwyczajenia, bo na tym opiera się cały ich świat, dzięki temu budują system zapamiętywania, powtarzanie tych samych czynności regularnie jak najbardziej przyzwyczaja dziecko.Nie jestem specem od usypiania, ani dobrych rad, bo sama mam ciągle problem z usypianiem 6 miesięcznej córeczki, ale to maija wina, bo wydziwiałam od początku, bujanie, noszenie, picie, wózeczek itd. znam takie mamy, które muszą nosić i bujać 1,5 rocznego klocka, może i mnie to czeka, choć staram się naprawić swoje błędy, ale im późnniej tym gorzej i to właśnie przez przyzwyczajenia. Nie noś dzidzi jeśli jeszcze możesz, próbuj wkładać ją do łóżeczka i tak usypiać, głskać trzymać za rączkę, może akurat Tobie się uda. Powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
odojoachim Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 13:50 czesc! nasze 3-tygodniowe malenstwo usypia czasami samo w łóżeczku, a czasamiu trzeba je ponosic i pobujac. mamy przespana cala noc z przerwami na karmienia moze dlatego ze w nocy spij z nami. nie wiadomo tez dlaczego malec wybral bardziej lozko rodzicow niz swoje lozeczko nawet w dzien gdy my w nim nie spimy. naprzyklad teraz spij sobie spokojnie samo w naszym lozku. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabeel Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 13:11 Ja usypialam dziecko w wozku (moze troche z wygody)....mala ma 14 miesiecy i nadal tak zasypia, a dla mnie to meczarnia bo nieraz musze kolysac nawet godzine....jesli moge ci poradzic to naucz swoje malenstwo zasypiac juz teraz w lozeczku.....polecam ksiazke "Jezyk niemowlat"(moge ci przeslac wersje elektroniczna jak chcesz moje gg 1742896), wlasnie mam zamiar zastosowac polecana tam metode nauki samodzielnego zasypiania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olapp Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 17:14 czy i ja mogę prosić o wersję elektroniczną zaklinaczki?dziękuję w imieniu swoim i Nataszy. os_piatki@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nadzieja30 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 11.02.05, 20:49 Mirabeel, czy moge prosić o elektroniczna wersję Zaklinaczki? Dziekuję z góry serdecznie, :nadzieja30@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stasial Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 17.02.05, 13:45 ja też chętnie przyłączę się do próś koleżanek stasia@eia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
asiakla Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 11:39 Mirabeel- czy mogę również prosić o przesłanie wersji elektronicznej "Języka Niemowląt"? Moja Martynka ma 2 tygodnie i chciałabym nauczyć ją zasypiania w łóżeczku. Ze starszą córą (3 i pół roku) nigdy mi to nie wyszło - zasypiała na rękach, przy piersi albo w wózku czy samochodzie. Dopiero kiedy była większa i zaczęło się opowiadanie bajek, problem się skończył. Może teraz się uda... Pozdrawiam, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
krabe Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 11:46 ja również prosze o wersje elektroniczną zaklinaczki angecra@wp.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mysio-pysio Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 17:46 A czy ja moglabym dostac taka wersje elektroniczna? Pozdrawiam goraco, a Odpowiedz Link Zgłoś
asokolow1 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 16.02.05, 12:30 czy i ja mogę prosic o wersje el. :"jezyk niemowląt" na adres asokolow1@poczta.onet.pl? Bylabym strasznie wdzieczna) Moj 4-ro miesięczny Niunio wcale nie chce zasypiac wieczorem a i czasem w dzien sa problemy. Wieczorne usypianie konczy sie histeria (maz usypia a ja siedze w lazience zeby nie slyszec( Z gory dziekuje mama Filipka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawich Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 19.02.05, 21:06 Jezeli to jezscze mozliwe, ja tez baardzo chcialabym elektroniczna wersje ksiazki T. Hogg! Wlasnie wprowadzam samodzielne zasypianie, ale szczerze mowiac raz mialam ta ksiazke w rece i niewiele z niej pamietam, mozliwe ze cos przeoczylam? Z gory dzieki! kasiawich@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 do rafała 09.02.05, 13:21 trudniej zastosować? oczywiscie nic nie jest łatwe co wymaga pracy, konsekwencji i zdyscyplinowania ale jeszcze gorzej zaniedbać takie sprawy bo potem będzie ci o wiele trudniej zamierzasz nosić na rekach np 8 kg dziecko? założę się ze wtedy odłożysz do łóżeczka i będziesz się dziwił dlaczego tak trudno zasypia samo metoda Hogg (moim zdaniem niesłusznie zwana METODĄ...)zawiera dużo wskazówek, które można dostosować do każdego dziecka, bo każde jest inne,jak sam zauważyłeś Odpowiedz Link Zgłoś
anias9 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 09.02.05, 17:26 Myslę, że słusznie obawiasz się, że tak może być jeszcze dłuuugo..No chyba, że coś mu się odwidzi i zacznie usypiać sam bez dodatkowych zabiegówAle wątpie.Ja równiez polecam książkę Język niemowląt T.Hogg.Mój synek (8 tyg.) zasypia sam w swoim łóżeczku, budzi sie tylko raz lub dwa w nocy na jedzonko, a po drzemkach w dzień wstaje wyspany i odprężony.Warto "zainwestować" trochę czasu i cierpliwości w nauke samodzielnego zasypiania!!!Jeśli masz szczegółowe pytania - nr gg 9528373 - postaram sie pomóc..Pozdrawiam.Anka Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 12.02.05, 03:32 Przeczytalam "Jezyk niemowlat" jeszcze w ciazy i od poczatku wprowadzilam w zycie, jak synek byl malutki nigdy nie usypialam przy piersi, uspokajalam go szuszajac i klepiac po pleckach i trzymajac bez bujania i noszenia. Stopniowo odkladalam "przytomnego" do lozeczka. Niekiedy zajmowalo mi godizne zeby usnal, bo plakal w lozeczku, ale go nie podnosilam, oplacilo sie, choc bylo czasami b. ciezko. Teraz maly ma 5 miesiecy i zasypia sam w lozeczku wieczorem w 5 minut, kladziemy go, calujemy i wychodzimy, nigdy nie byl noszony i bujany. Musze tylko bardzo przestrzegac por kladzenia spac wieczorem kladziemy o 19 i spi z dwoma przerwami na karmienie do 7:30, w dzien tez zasypia z misiem, smoczkiem i karuzela. Zawsze przestrzegamy tego samego rytualu, nie ma spania przypadkowego tam gdzie padnie. Zawsze w lozeczku, nawet wyjscia i spacery organizuje wokol jego drzemek. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 12.02.05, 10:35 Mój synek najpierw zasypiał pod koniec jedzenia i wtedy odkładałam go do łóżeczka teraz po ostatnim karmieniu też zwyczajnie odnoszę do łóżeczka, obstawiam pluszakami i zasypia. Chwilę pogada do siebie, czasem kwęka bez płaczu i śpi. Ma 3 miesiące. Nigdy nie bujałam, nie nosiłam na rękach. Kwestia przyzywczajenia malucha od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmm Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 12.02.05, 11:04 dziewczyny a jak działa kąpiel na wasze dzieci?nie wspomaga usypiania? moje dziecko w kąpieli najpierw wariuje a potem jest zmęczone ciepła woda je wycisza że czasem w tej wannie mi zasypia, po tem go wygłaskuje oliwką,zmniejszam światło,lekko ,,zsciszam''dom, nie pozwalam rozbawiać ojcu , mały i tak jest już wtedy półprzytomny, potem butla podniesienie do beknięcia i wtulenie w mój ,,domowy sweterek'' który im ciekawiej pachnie tym lepiej usypia tak siedzimy lub lekko bujamy się dosłownie 5 minut i gotowy, tak wygląda to przy naszych 6 miesiącach ale być moze igor jest tzw łatwym egzemplarzem który wieczorem pada na bużkę, oczywiście kilka razy w zyciu bujałam go na rączkach o wiele dłużej i płakał ale było to za sprawą bączków, bolącego brzuszka,ząbków itp Odpowiedz Link Zgłoś
bartolina2 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 12:10 Moja JUla ma skonczone 10 m-cy i niestety w ciagu dnia usypia noszona na rekach- to troche moja wina ale mala zaraz po urodzeniu miala straszna kolke i tylko ten sposob dzialal po wielogodzinnym noszeniu zasypiala, ale teraz spodziewam sie 2 dziecka i juz wiem ze jak nie bede musiala nie wezme malego na rece bo dziewczyny rece mi ze stawoe wyskakuja jak musze ja nosic a czasmai sie jej poprostu nie da nie wziac na rece.NA szczecie wieczorem zasypia bez noszenia przy soczku ale po kapieli!!!!!!!!!!!!!!!!! POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSIE TE CO NOSZA NAJBARDZIEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 17:32 dobrze ze wpisują się mamy, ktore mogą się podzielic takimi doswiadczeniami gadanie gadaniem, teoria teorią, ale chyba najbardziej przemawiają takie właśnie przestrogi Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 14.02.05, 17:38 Na całe szczęście sam w łóżeczku, przeważnie wspomagany smoczkiem, ale ostatnio nawet wypluł raz czy dwa i zasnął bez. Może to początek niechęci do tego uspokajacza? Ma 7 tygodni. Zaczął zasypiać sam z dnia na dzień, bez specjalnych sztuczek. Dodam, że śpi tylko na brzuchu. W innej pozycji nie potrafi sam usnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
violkam Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 15.02.05, 08:50 Moja córka ma 6,5 miesiąca i od urodzenia zasypia noszona na rękach. Nie mogliśmy usypiać jej w łóżeczku, ponieważ od początku bardzo ulewała, no i jak tu położyć dziecko do łóżeczka jak zaraz cała mokra. Ulewała nawet po kilku odbiciach. Dopiero noszona na rękach zasypiała. Tak jest do dzisiaj, czasami uda jej się zasnąć w łóżeczku głaskana, ale to rzadkość, jednak stopniowo przyzwyczajam ją do tego. Może w końcu nam się uda. Dodam jeszcze, że zanim zaśnie podaję jej butelkę z kaszką lub mlekiem, zasypia przy niej, potrafi na śpiąco przez pół godziny opróżniać butekę, po czym się rozbudza i przez godzinę lub dwie nie może zasnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 15.02.05, 11:55 U nas było tragicznie - tylko na rękach, próby odłożenia do łóżeczka kończyły się wielkim krzykiem: czasem musieliśmy bujać przez 2-3 godziny. W nocy oczywiście spała z nami, a nocne spanie zaczynało się przeważnie ok. 1. Jednym słowem - koszmar. A ponieważ gorzej już być nie mogło, postanowiliśmy wprowadzić "zaklinanie". Było ciężko - przy każdej próbie odłożenia wycie - baliśmy się, że sąsiedzi w końcu wezwą policję Walczyliśmy przez trzy tygodnie (mała ma teraz 12) - od dwóch panuje sielanka: dziecko zasypia samodzielnie w łóżeczku, chyba że przegapimy moment zmęczenia: wtedy zaczyna płakać i ciężko ją uspokoić. Czasem trochę pokwęka, czasem zapłacze - wtedy ją głaszczemy po głowie. Nocne spanie trwa od ok. 19.30 - o 23 wyciągam ją z łóżeczka i karmię przez sen, czasem budzi się o 3, ale od 4 dni śpi bez przerwy do 5 - mam nadzieję, że już tak zostanie Budzi się ok. 8, wypoczęta, bez wrzasku, najczęściej leży przez pół godziny i gada do ludzików z wzorków na pościeli Odpowiedz Link Zgłoś
mama_weronki Re: Jak usypiacie swoje malenstwa? 17.02.05, 12:17 Moja malutka od początku zasypiała z nami w łóżeczku, ponieważ często jej sie ulewało i często cofałą się jej ślina i mała mogła sie zadławić , dlatego trzeba było czuwać i szybko brać ją na ręce. Gdy skończyła 2 m-ce zaczęliśmy próby kładzenia jej do łóżeczka , co oczywiście było prawie niewykonalne bo mała płakała i protestowała. Znowu zasypiała z nami ale zostawialismy ją samą w łózku przy właczonej karuzeli, to poskutkowało zaczęła sama zasypiać. W ok. 3 m- cu znowu próba wkładania jej do łóżeczka , dlugo bo długo to trwało ale teraz ma już skończone 4 m-ce i sama zasypia we własnym łóżeczku , przesypia cała noc od 21 do 7 rano i już zapomnielismy ile było placzu na początku. Nie wierzyłam że mała kiedykolwiek bedzie spać tak jak teraz spi. Powodzenia i wytrwałości . Odpowiedz Link Zgłoś