Dodaj do ulubionych

dieta a karmienie

23.02.05, 18:06
Małą ma 7 tyg. i mysle o wprowadzaniu nowych smaków w jej dietę! Nie wiem
juz co jeść i boje sie wprowadzać zmiany choc wiem że dzidzius potrzebuje
nowych produktów. Czy moge jeśc np. zupę pomidorową, trochę kapusty lub
mandarynki, smażone mięso lub pizze? Uwielbiam jabłka ale niestey ograniczam
sie do max 1/2 dziennie, czy jecie kiwi i inne owoce? Powiedxcie co jecie i
czy dzidzie czują sie po tym dobrze!!!
Obserwuj wątek
    • frodo11 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 18:33
      na forum krązy dieta karmiącej mamy, super tabela bardzo przydatna. Ja
      osobiście nie jadłam kapusty (do tej pory mały ma 4,5 miesiąca), zupę
      pomidorową zjadłam jak miał 3 miesiące, nie jem jeszcze cytrusów, smazone mięso
      wprowadzam powoli, nad pizzą dojrzewam, natomiast od początku jadłam jabłka
      nawet 2 dziennie i misiowi nic nie było. Uważaj też na nabiał, ja w pewnym
      momencie przesadziłam z jogurtami i mały miał dużo śluzu w kupce. Moja dieta
      jest troche nudna, ale nie wiem co to znaczy kolka, nieprzespana noc z powodu
      płaczu dziecka bo boli go brzuszek. Jeżeli chcesz to podaj mi maila i prześlę
      ci wspomnianą tabelę żywieniową. U mnie sprawdziła się w stu procentach,
      chociaż niektóre dziewczyny na forum mówią, że ta cała dieta to bzdura, że
      można wszystko jeść, a dziecko jak ma predyspozycje do kolek to bez względu na
      to jesz i tak będzie je miało. Ja się z tym nie zgadzam. Tak więc jak chcesz to
      napisz adres i na pewno prześlę ci mój jadłospis. Pozdrowienia i powodzenia.
      Kasia
      • gosia128 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 18:41
        DZięki za odpowiedź. Niestety nie mam konta priv (nawet nie wiem jak go założyć
        ha,ha) ale możesz mi wysłać na adres e-mail
        mychutki@poczta.onet.pl (wiem że kretyński ale tak sobie nazwałam niestety)
        Pzdr.
        • moniasz28 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 19:31
          Z tą dietą to jest różnie, w każdym miejscu piszą i mówią co innego. Jeśli nie
          ma się dziecka alergika to można jeść wszystko ale z umiarem, tak słyszłam od
          doświadczonych koleżanek. Ja nie mam tego szczęścia moja dzieta jest bardzo
          uboga bo moja mała ma alergię i do końca nikt nie wie na co. Od 4 tygodni
          wykluczam z diety różne produkty, no i wszystko inne. A u małej jest jednego
          dnia lepiej, jednego gorzej. Ale polecam wystrzegania się jak karmisz piersią
          cytrusów, wtym bananów, czekolady, truskawek, malin i dużej ilości mleka
          krowiego.
      • ela331 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 20:00
        Poproszę również o przesłanie tabeli, bo do końca nie jestem przekonana co
        można jeść. Mój adres bulgari-cafe@wp.pl
        Z góry dziękuję

ela
        • szachniewicz19 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 20:27
          ja tez bardzo proszę o tabele pisałam juz z 2 tygodnie temu o tabele ale mi nie
          przesłano szachniewicz19@wp.pl dziękuje
          • basia_p3 Re: dieta a karmienie 23.02.05, 22:29
            Jeśli mogę, to również poproszę o tabelę, mój adres: basia_p3@wp.pl
            Z góry dziękuję.
        • gosian7 Re: dieta a karmienie 06.04.05, 17:07
          Witam
          Bardzo proszę , o przesłanie diet i tabeli.
          Dzięki mój aders:ggnowakowie @wp.pl
      • toksa Re: dieta a karmienie 24.02.05, 12:30
        Hej, Moj 5 tyogdniowy synek tez ma przeze mnie problemy. Najadlam sie wedzonej
        makreli i dostal okropnej wysypki, teraz eliminuje z diety wszytko co moge bo
        bardzo powoli mu sie poprawia. nawet podejrzewam ze pijac sok z marchwi mu
        szkodze. Jeli nie sprawi Ci to problemu podeslim mi rowniez Swoj jadlospis. Jas
        i ja bedziemy bardzo wdzieczni. Serdecznie podrawiam
        Beata
        • frodo11 Re: dieta a karmienie 24.02.05, 17:25
          Beata jaki jest twój mail?
          pozdrawiam Kasia
      • madziowa11 Re: dieta a karmienie 24.02.05, 18:50
        Mam również prośbe o przesłanie tej tabeli. Mój e-mail: madziowa@idea.net.pl
        JAk poszłam ze swoją córeczką do lekarza i zobaczył krostki na jej buzi to od
        razu orzekł że może to być skaza białkowa i powinnam wyeliminowac wszelaki
        nabiał ( mała miała wtedy 3 tygodnie). Wystraszyłąm się okrutnie, ale kolejny
        pediatra powiedziłą że mała jest za mała na skazę może to trądzik niemowlęcy i
        dała maść!!! Mówię wam można zwariować !!!Krostki czerwone z białymi czopkami
        nadal się utrzymują ale już nie tak. Trochę przechodzą na szyjkę i za uszy ale
        modlę się zęby to nie była żadna alergia. Może ta tabela i stosowanie tej diety
        mnie troszkę uspokoi smile) Z góry wielkie dzięki.
        Pozdrawiam,
        Madzia
        • pawfazi Re: dieta a karmienie 04.03.05, 20:04
          A czy te krostki to przypadkiem nie są potówki??
        • serka1 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 18:55
          Sprobuj na te krostki oliatum, u nas bylo identycznie, maly mial 4 tygodnie i
          powiedziala mi lekarka ze to moze byc, ale nie musi skaza bialkowa. Na kilka
          dni odstawilam mczne produkty, ale jednoczesnie stosowalam krem oliatum. Po
          tygodniu wrocilam do mleka i krostki nigdy wiecej sie nie pokazaly. Teraz
          regularnie stosujemy oliatumsmile)
      • justinewal Re: dieta a karmienie 01.03.05, 19:32

Bardzo bym chciała się z Tobą zgodzić, ale jestem na etapie kolek gigantów i
        wiesz mi - już prawie nic nie jem!!! I SĄ. Dietę bardzo chętnie poznam - może
        jednak dzięki niej nie umrę z głodu... smile)
        Proszę prześlij na justinewal@gazeta.pl. Z góry bardzo dziękuję.

A propos kolek - dziecko podobno połyka powietrze jak po prostu leży i nie ma
        to wspólnego nic z jedzeniem...

• dada78 Re: dieta a karmienie 02.03.05, 10:52
        Kasiu, poproszę Cię o tą dietę
        mjagielo@wp.pl
      • kocura76 Re: dieta a karmienie 03.03.05, 18:01
        Ja też poproszę o tabelę, stosuję dietę ale moja Zosia ma problemy z
        brzuszkiem, dużo gazów i kupka raz na tydzień sad Mam nadzieje ze niedlugo
        wszystko sie unormuje.
        To mój adres: weronika.lenarczyk@interia.pl
        Dzięki
      • pszczola70 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 20:36
        Dziewczyny!
        ja rowniez bardzo prosze o przeslanie tabeli (pszczola70@gazeta.pl).
        Moja Mala ma krostki tak czesto przez Was opisywane i w tych samych miejscach.
        lekarz stwierdzil, ze to tradzik a nie alergia. ale Mala ma kolki i juz nie
        wiem co robic (jestem na scislej diecie - gotowane mieso i warzywa, zadnych
        surowych warzyw, owocow i sokow).
        Z GORY BARDZO DZIEKUJE!!!
        zmeczona mama
      • ewusienieczka Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:00
        Bardzo proszę o przesłanie tabeli z dietą karmiącej mamy. Moja Malutka ma już 4
        tygodnie a ja ciągle jem suchary smileBoję sie wprowadzać nowe produkty, żeby sie
        na jej brzuszku nie odbiło. Będę bardzo wdzięczna!!!Pozdrawiamy Ewa i Maja
        • ewusienieczka Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:05
          Poprosiłam o przesłanie diety a nie podałam adresu smile Gapa ze mnie. Poprawiam
          się: ewusienieczka@interia.pl
      • ewusia132 Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:08
        Witam,chetnie wyprobuje ten zaczarowany jadlospiswink dlatego baaardzo poproszesmile
        na ewusia132@wp.pl dzieki wielkie
      • anndula Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:10
        Ja też będę ogromnie wdzięczna za przesłanie mi tabeli z dietąsmile)Mój adres
        aniakaczor@op.pl

Pozdrawiam,
        ania
        • ewusia132 Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:25
          A czy takie rzeczy jak ciasta ogolnie mozna bez problemu konsumowac bez szkody
          dla malucha?Wiem, ze najlepiej sprobowac bo kazde dziecko jest inne i na to
          samo roznie reaguja, ale tak teoretycznie wie ktos?Poniewaz takie slodkosci juz
          tyle czasu omijam i mysle sobie,ze moze nie potrzebnie - mam reflekswinkpo 3
          miesiacach karmienia..smilepozdrawiam
          • dziubaskowa Re: dieta a karmienie 05.04.05, 11:00
            hej!!!
            Ja jadlam juz w drogim tygodniu ciasto drozdzowe, ale wlasnej produkcji i nic
            nie bylo malejsmile
            W ciescie byly nawet rodzynki i skorka pomaranczowasmile Za to jak przyszla
            srodowiskowa i zobaczyla je na stole powiedziala mam nadzieje ze pani tegonie je
            a ja na to jem i nic malejnie jestsmile
            Zdziwila sie bardzo, i powiedziala ze mozna jesc ciasta ale tylko wlasnej
            produkcji bez spulchniaczy i konserwantowsmile
            Pozdrawiam
      • renius20 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 16:58
        czy mogłabym prosić o przesłanie diety mamy karmiącej. Z góry dziękuję
        renius@simplusnet.pl
      • ilona1111 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 19:17
        Witam serdecznie,

jestem po raz pierwszy na forum. Czy mogłabym prosić o przesłanie na mój adres
        e'mail tabelę z dietą dla karmiącej mamy?

Z góry bardzo dziękuję i pozdrwiam,

Ilona

p.s. mój adres: ilona1111@gazeta.pl
      • tjarzyna1 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 19:24
        Ja też mógłbym prosić o tą dietę? Mój Maciuś męczy się kolkami pomimo, że żona
        drastycznie przestrzega diety - nie je owoców, smażonego, pioeczonego,
        kwaśnego, przypraw. tylko gotowane a z mięsa tylko drób, ewentualnie wołówka -
        ale wydaje się, że później po wołowinie mały ma kolkę. Mój e-
        mail :tjarzyna1@poczta.onet.pl - z góry dziękuję w imieniu swoim żonki i synka.
      • krabe Re: dieta a karmienie 04.04.05, 20:45
        czy ja również mogę prosić o przesłanie tabeli żywieniowej dla karmiących na
        adres:angecra@wp.pl pozdrawiam
      • dorota.sekowska Re: dieta a karmienie 06.04.05, 18:14
        czesc,nazywam sie Dorota i jestem styczniową mamą.Moja córeczka ma 2,5 miesiaca
        i właśnie zaczął się problem kolki.Wydaje mi się że moja Julka ma skazę
        białkową ale jak byłam u pediatry to nie potwierdziła tego.powiedziała że mam
        jeść nabiał w postaci jogurtów i serków(oczywiście patrzę na skład i są to
        produkty bez chemii).po tym co jem nie wyskakuje jej nic na
        buziaczku.zastanawiam sie czy to moze byc przyczyna i czy w ogole moge cos
        nowego wprowadzac do mojej diety?pozdrawiam
    • mamciaestery Re: dieta a karmienie 24.02.05, 09:11
      Czytając powyższe posty poczułam się okropnie. Moja córeczka ma 5 miesięcy a
      ja karmiąc ją piersią (tylko) jem wszystko oprócz kapusty bo jej nie lubi.
      Cytrusy zaczęłam jeść jak miała 2 miesiące, kotlety , pizze i inne rzeczy bez
      żadnych diet. Co do pomidorowej to gdy byłam w szpitalu a miałam cc to
      pierwszym posiłkiem stałym w trzeciej dobie była właśnie pomidorowa z ryżem.
      Wydaje mi się że na temat diet i karmienia jest bardzo dużo opinii. Ja
      kierowałam się radami mojej 94 letniej babci : wszystkiego po trochu i nie mam
      żadnych problemów z kolkami, kupkami itp.
      Najlepiej próbować nowe potrawy i obserwować dziecko on jest najlepszym
      wskaźnikiem twojej diety.
      Pozdrawiam

A to nasza córcia
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=20917911
    • szpiczak Re: dieta a karmienie 24.02.05, 12:39
      a czy dzidzius ma jakies kolki?moj nie mial zadnych problemow z brzuszkiem i
      jadla m wszystko.
    • zaga25 Re: dieta a karmienie 24.02.05, 18:52
      Z tymi dietami to różnie bywa. Każde dziecko jest inne. Nas uczulała marchwe,
      ryż i ziemniaki. Nigdy bym na to nie wpadła.
    • sylwialew Re: dieta a karmienie 24.02.05, 21:19
      Ja tez prosze o tabelke i rady co jesc dzieki wielkie sylwkalew@poczta.onet.pl
      • joanna77 Re: dieta a karmienie 01.03.05, 12:23
        Poproszę jeśli to nie kłopot również tabelę joarom@plusnet.pl
        Dziękuję ślicznie
        • asiaczajusia Re: dieta a karmienie 01.03.05, 12:41
          Ja również poproszę tę tabelę.Z góry dziękuję. mój mail
          to:asiaczajusia@interia.pl
      • madzia9916 Re: dieta a karmienie 03.03.05, 17:02
        cześć.ja też poprosze o taką tabele, bo sama kombinuje z dietą, ale to róznie
        wychodzi smilemadzia9916@gazeta.pl
    • lidziairys Re: dieta a karmienie 01.03.05, 15:37
      Dziewczyny mogę Was prosić o dietę na mój priv?
      Z góry wielkie dzięki!
      pozdrawiamy
    • bzysia Re: dieta a karmienie 01.03.05, 19:22
      jesli nie byloby to duzym problemem, to czy rowniez moglabym poprosic o
      przeslanie mi diety e-mail: bzysia@gazeta.pl
      • 1008brzos Re: dieta a karmienie 01.03.05, 20:58
        Witam smile Również jak poprzedniczki proszę o dietę na adres: 1008brzos@gazeta.pl
        mój synek ma 8 tyg. i już kolek nie ma ( podawałam infacol) ale ma wysypkę na
        twarzy, z którą walczymy, mając nadzieję, że to nie atopowe zapalenie skóry,
        gdzie przyczyną są składniki pokarmu mamy - a ja karmię piersią. Też już mi się
        kończą na moje obiadki.
        Pozdrawiam
    • irmyna Re: dieta a karmienie 02.03.05, 11:47
      również proszę o przesłanie tabeli mała dostała jakiejś wysypki 2 dni temu mój
      mail irmyna@tlen.pl z góry dziękuję

moja córeczka:
    • fiola1 Re: dieta a karmienie 02.03.05, 12:51
      moj synek ma teraz 3 miesiace i jem juz wiele rzeczy ale na poczatku bylo
      trudno nie wiedzialam co mozna a co nie, maly byl caly wysypany(wlasnie takie
      czerwone krostki z bialym czubkiem),odstawilam wszystko co zawieralo mleko i
      teraz ma piekna skorke, do 8 tyg zycia mikolajka zywilam sie marchewka,ryzem,
      ziemniakami, burakami, gotowane mieso, margaryna,chuda wedlina,
      jablka,woda.teraz jem juz prawie wszystko, zupy pomidorowa, rosol, krupnik,
      warzywna, ciasta drozdzowe, owoce rozne banany,gruszki,winogrona jem
      musli,nawet na troszke nabialu sobie pozwalam, jem suszone sliwki i paluszki
      slone
      • olapp Re: dieta a karmienie 02.03.05, 17:15
        czy ja równiez moge prosic o tabelę?
        os_piatki@op.pl
        dziękuję
        • dora1977 Re: dieta a karmienie 03.03.05, 13:36
          Bardzo proszę o przesłanie tabelki. Z góry dziękuję.
          dora1977@gazeta.pl
          • ewusia132 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 14:04
            i ja tez poprosze taka rozpiske z dietasmilewinksmile
    • aniolek78 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 14:22
      do frodo 11smile
      ja tez poproszę o Twój jadłospis smile,(jeśli to nie klopot)na adres elminio2@wp.pl
      dziekuje i pozdrawiam
    • inessa7 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 14:52
      Jesli mozna to ja tez prosze o taka tabelesmile. Moj 9 tyg synus tez ma krostki na
      buzi i za uszami raz sa mniej widoczne raz wiecej i do tego jest taka szorstka
      ta buzka. Lekarze tylko gdybaja co to jest ale tak to ja tez potrafie... ech.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
      moj e-mail: inessa7@gazeta.pl
    • bridi Re: dieta a karmienie 04.03.05, 15:21
      ja też bardzo poproszę o tabelę na adres ambrodzka@poczta.onet.pl
      • aka772 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 16:19
        ja tez poprosze o ta tabele na adres: mender@polbox.com
    • trudy77 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 16:40
      Również proszę o tabelę: lucyna_pj@tlen.pl
      • siago27 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 17:30
        Ja takze prosze o przeslanie tabeli. siago@interia.pl
        Staram sie przestrzegac diety, a moj 4 miesieczny synek robi od czasu do czasu
        bardzo brzydkie kupki (z krwawymi niteczkami). Nie jem nabialu, zadnego
        smazonego, tylko drob, nie wiem co jeszcze wyeliminowac z diety ani jak ja
        ewentualnie rozszerzac.....
        dziekuje za pomoc
        • kayka2 Re: dieta a karmienie 04.03.05, 20:57
          Witam,
          równiez bardzo prosze o wyslanie mi diety dla matek karmiacych . Maja córcia to
          wczesniaczek z niska waga urodzeniowa, ktora ma tylko 2 tygodnie i juz cierpi z
          powodu kolek. Wyeliminowalam juz z diety prawie wszystkosmile zostalam na wodzie i
          sucharkachsmile ale i to za bardzo nie pomaga.
          Moj adres kayka2@gazeta.pl
          Pozdrawiam
          • aka772 Re: dieta a karmienie 31.03.05, 17:35
            i ja pieknie poprosze o te tabele na adres: menderscy@wp.pl
            • monika277 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 18:26
              dziewczyny czy mozecie mi rowniez przyslac te tabele? moj adres:
              monika277@gazeta.pl
    • serka1 Re: dieta a karmienie 04.04.05, 18:50
      Mam synka ktory ma teraz 3 miesiace i 3 tygodnie i musze powiedziec, ze
      niedawno sobswiadomilam ze w dniu wyjscia ze szpitala moja siostra zaserwowala
      nam zupe ogorkowasmile Ja jem prawie wszystko, no moze np uwazam troche na papryke
      lub cos bardzo bardzo ostrego. Ale tak poza tym to wszytstko, a moj synek jest
      calkiem szczesliwy. Przesypia cale nocki, bez ani jednego obudzenia sie prawie
      od poczatku drugiego miesiaca. Kolki tez nas nie przesladowaly, zdarzyly sie
      tylko moze ze 3-4 razy. Ja nie wiem jak to jest uwazac na jedzenie, oczywiscie
      jezeli inne mamy to robia to ja tegop oczywiscie nie neguje, ja po prostu
      przyzwyczailam moje malenstwo do wszystkiego i teraz mamy super, bo w naszej
      diecie mamy naprawde urozmaicone smaki... nawet curry (nie mieszkam w Polsce,
      tu to bardzo popularne daniesmile)
    • mannda Re: dieta a karmienie 04.04.05, 19:56
      czy i ja moge prosic o diete dla karmiacych
      dzieki i pozdrawiam
      mannda i mala

mannda@tlen.pl
    • cholmin Re: dieta a karmienie 05.04.05, 11:19
      witam, jezeli mogę prosić o tę tabelkę to będę wdzięczna -
      cholmin@poczta.onet.pl
      a tak poza tym to mój synek ma 3tyg i ja chyba tylko przez pierwszy tydzień
      przestrzegałam rygorystycznej diety - wypróbowałam już pizzę , słone paluszki,
      ciasto drożdzowe, uwielbiam słodkie więc wcinam biszkopty i herbatniki zupę
      pomidorową itp. A małemu nic ie jest. Myślę że nie powinno się przesadzać i we
      wszystkim znaleźć umiar - jeżeli dziecko ie jest jakimś alergikiem. Powoli
      wprowadzać różne produkty i patrzeć jak dziecko reaguje. W końcu my tea musimy
      dostarczać w swoim pożywieniu jak najwięcej wartości odżywczych, więc sucharki
      i woda oraz bardzo monotonna dieta też nie sa zbyt zdrowe. No i jeszcze wydaje
      mi się, że za bardzo "zwalamy" wszystko na kolki. Tak naprawdę nikt naukowo nie
      udowonił co ją powoduje - i wiele czynników moze ja powodować, jedzenie to
      tylko kropelka w morzu, i chociaż byśmy się głodziły a kolka ma być - to będzie
      i i tak nic na to nie poradzimy. Więc radzę umiar i rozsądek. Pozdrawiam, Iza
    • bea691 Re: dieta a karmienie 05.04.05, 11:55
      Jeśli można ja też bardzo proszę o przesłanie diety.
      Mój adres beduda@autograf.pl
    • kasia.kall Re: dieta a karmienie 06.04.05, 17:23
      ja też proszę o tabelę i dietę
      kasia.kall@wp.pl
    • beatas72 Re: dieta a karmienie 06.04.05, 17:54
      Jeśli jeszcze można - ja również proszę na adres gazetowy.
      Pozdr.
      Beata
    • jakw Re: dieta a karmienie 06.04.05, 18:25
      gosia128 napisała:

> Uwielbiam jabłka ale niestey ograniczam
      > sie do max 1/2 dziennie
      A to czemu??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka