asiaczajusia 24.05.05, 17:46 Czy któraś z mam zagęszczała mleko? Ja chciałabym dodać do NAN1 odrobinę kaszki ale nie bardzo wiem jak to zrobić, a wszystko to celem dłuższego spania w nocy mojego synka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 18:06 Ja zgęszczałam mąką kukurydzianą, ale ja jestem starej daty, sprzed mleka modyfikowanego... Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczajusia Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 18:16 a czy mozesz napisac jak to robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 18:23 Jak napisałam dawałam wtedy mąkę do normalnego mleka, lub takiego w proszku... 100 ml mleka, łyżeczka cukru. 1,5 łyżeczki mąki, zagotować... Nie wiem czy da sie to zrobić z mlekiem modyfikowanym, bo jego sie nie gotuje, a znowu jeżeli ugotujesz mąkę na wodzie i potem dodasz proszek to może skluszczyć. A jakby tak na twoim pokarmie, o ile masz takowy? Najlepiej sróbuj z kleikiem ryżowym, nie trzeba gotować. Przepis na opakowaniu, a kleik 2,4 kosztuje, to dużo nie stracisz w razie jak mały nie bedzie chciał jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczajusia Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 18:29 Dziękuję, ale mój mały ma skończone 3 miesiące i nie wiem czy mogę podawać mu już taki kleik. Wiem, że od piątego miesiąca kleik ryżowy jest zawarty w mleku NAN2, które będę mu podawać jako następne. Jak myślisz czy mogłabym podać mu je trochę wcześniej czy może mu zaszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 19:13 Wątpię, żeby zaszkodziło. Mieszankę z mąką dawało się już od trzeciego miesiąca. Kleik jest raczej bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
fryta84 Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 19:24 wiesz ja mojemu maluszkowi dodawalam kleik ryzowy jak tylko skonczyl 3 miesiace. wiec na 120 ml. wsypywalam 1 plaska lyzeczke (zreszta tam pisze na opakowaniu co i jak) jak by bylo za geste i nie chcialo leciec przez smoczek to zmiejsz dawke. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olastra Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 21:46 ja swojemu synkowi dawalam kleik ale przestalam bo jest duzy i "grubiutki"troszke.w niedziele skonczy 4 miesiace i tak ladnie przesypia nocki bez zageszczacza.dawalam kleik ryzowy bobovita wg przepisu-na 100 ml mleka modyfikowanego jedna plaska lyzeczka kleiku.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madix1 Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 21:48 Moja lekarka zaleciła mi zagęszczanie mleka - kaszką ryżową (działa zapierająco) lub kukurydzianą (odwrotnie). Trzeba obserwować dziecko, co mu lepiej służy. Na porcję mleka, czyli ok. 120 ml dodaję jedną miarkę (od mleka) kaszki. Pamiętaj tylko, ze wtedy trzeba będzie zmienić smoczek na taki z większą ilością dziurek (u nas teraz 3). Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Zageszczanie mleka 24.05.05, 21:48 Ja mojemu od jakiegos 1,5 tygodnia daje na noc Bebiko 2R odpowiednik Nan 2R, spi jak zloto do 8mej rano (ostatni posilek o 23ej przez sen).Pytalam lekarza na forum Karmienie Butelka, powiedzial zeby sie wyluzowac i powoli dawac (no moze nie dokladnie tymi slowy ale o to chodzilo) Odpowiedz Link Zgłoś
janka19 Re: Zageszczanie mleka 25.05.05, 22:23 Dla najmłodszych polecam NUTRITON. Do kupienia w aptekach, koszt ok. 20 zł. Polecany jest dla dzieci ze skłonnością do ulewań, ale jednocześnie nieźle zagęszcza i pozwala nam dłużej pospać. Jest na bazie mączki chleba świętojańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś