Dodaj do ulubionych

kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec?

01.06.05, 09:55
Witam , jestem mama 5,5 miesiecznej Weroniki i ona bardzo rwie sie do
diedzenia, a ja obawiam sie, czy to aby nie za wczesnie? prosze o opinie. Ja
slyszalam, ze dzieci znajomych siedzialy dopiero w 7, 8 miesiacu, w ksiazkach
ok. 6. I byc tu matko madra .... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • renata20 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 10:07
      Jak Ignaś miał 5,5 miesiąca, to siedział już sam pewnie bez podparcia. Mając 6
      miesięcy i tydzień sam zaczął się podnosić do siedzenia. Teraz 7 miesięcy i 11
      dni zaczyna sam wstawać w łóżeczku i przy wszystkim, przy czym może się da
      wspiąć
    • izia30 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:03
      kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie. napewno nie nalezy dziecku pomagac
      ani w siedzeniu ani w chodzeniu tylko czekac az wykombinuje jak sie to robi
      samemu. moja zaczela siadac sama, bez niczyjej pomocy jak miala 6mcy i 1tydzien.
      raczkowala juz mc pozniej, a pierwszy samodzielny krok bez trzymanki (tylko przy
      meblach i scianach, nikt jej za raczki nie prowadzal) zrobila jak miala 10,5 mca.
    • nataliamackowiak Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:06
      Oliwka siedziała już sama tak pewnie, jak miała 6 mies. i 10 dni. Wcześniej
      udawało jej sie to, ale na kilka sekund. A od tego dnia, coraz dłużej i dłużej
      już ładnie siedziałą.
      Natalia
    • mkonkol Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:21
      No Wasze dzieciaczki to istne perszingi wink Amelka (7 m-cy) jeszcze sama nie
      siada. Mam tu na myśli samodzielne siadanie. Co innego oczywiście w wózku czy
      leżaczku. Jakby jej nie położyć to za chwilkę siedzi. Plecki wyprostowane,
      czasami traci równowagę. Podciąga się rączkami i już za chwilę owłosiona
      główeczka siedzi wink Od jakiegoś tygodnia zaczyna stawać na kolankach. Także
      czekamy na samodzielne wykombinowanie sztuki siedzenia wink
      Pozdrawiam!
      • nataliamackowiak Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:24
        Sa dwie rózne sprawy-samodzielne siedzenie i samodzielne siadanie.
        oliwka samodzielnie siedzi-odkąd skończyła 6mies. i 10 dni, ale samodzielnie
        siadac nie umie, to później.
        Natalia
        • mkonkol Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:26
          Ależ serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Wydawało mi się, że właśnie tak
          rozróżniłam te dwie sytuacje w moim poście. Może się mylę...
          Moim zdanie wprowadziłyście dziewczynę w błąd. Każda z Was opisuje umiejętność
          utrzymania równowagi w pozycji siedziącej. A autorce postu chodzi o samodzoelne
          siadanie. Tak przynajmniej mi się wydaje. Pisze o 8 miesiącu. No ale może i tu
          się mylę... wink Proponuję czytać posty i zastanawiać się odrobinę nad
          odpowiedzią.
          Pozdrawiam!
          • izia30 Re: do mkonkol 01.06.05, 12:38
            ja wlasnie opisalam kiedy moje dziecko zaczelo samodzielnie siadac a nie
            siedziec, bo nikt wczesniej jej nie sadzal.
            dopiero jak sama wykombinowala jak to sie robi zeby z pleckow zrobic siad, to
            usiadla, i to nastapilo 19 grudnia, (mala sie urodzila 3 czerwca czyli miala 6
            mcy i jakies 10 dni)
            • mkonkol do izia30 01.06.05, 12:58
              To najmocniej przepraszam. Sądziłam, że Ty również opisujesz jak Twoja mała
              podciąga się do siedzienia. A tak przy okazji doświadczonej mamy się zapytam.
              Jak maluch samodzielnie siada, to robi to z raczkowania? Czy tak najzwyczajniej
              w świecie podnosi się do siadu z plecków? Wydawało mi się, że maluch najpierw
              przyjmuje pozycję do raczkowania a następnie siada na pupie wink
              Jak to było u Ciebie?
              Pozdrawiam!
              • izia30 Re: do izia30 01.06.05, 13:13
                wiesz co? ona to robila jakos dziwnie, najpierw przewracala sie z plecow na
                brzuch, potem podkurczala nogi, a potem jakos tak dziwnie podwijala prawa nozke
                i podpierajac sie na raczkach, bach i juz siedziala. dopiero jak to opanowala
                ruszyla w swiat na czworakach, a potem zaczela wstawac, lazic przy scianach i
                meblach oraz naszych nogawkach (fajnie sie bylo rano malowac do pracy ze
                sciagnietymi do kolan spodniami od pizamy! hihi)
                a dzien kiedy zrobila ten pierwszy samodzielny krok nazywamy "dniem zaglady"
                • mkonkol Re: do izia30 01.06.05, 14:00
                  "dniem zagłady" powiadasz hahahaha. Niezłe wink
                  Amelka jest właśnie na etapie podkurczania nóg po brzuch. Jeszcze trochę przed
                  nami w takim razie wink
                  Pozdrawiam!
    • litwach Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:21
      Moja Ola (ma 5 i pół miesąca) siedzi jak ją poszdzę albo podciągnie się za
      rączki do siadu ala sama z pozycji leżącej, bez niczyjej pomocy jeszcze nie
      siada. Czy Wasze dzieci już same siadają z pozycji leżącej????
      • merich Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:25
        Mój Maciek też ma dokładnie 5,5 miesiąca, siedzi ale też albo posadzony przeze
        mnie albo podciągnięty za rączki. Bez pomocy jeszcze nie da rady.
    • zachelmie Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:46
      moja córka sama zaczęła siadać jak miała ok. 8 i pół m-ca. Jak już sama
      usiadła, to nie na żadne kilka sekund, tylko po prostu siedziała i się bawiła.
      Kilka tyg. później sama stała, po kilku dniach też nauczyła się siadać, potem
      raczkować. Teraz ma 11 m-cy i chodzi przy meblach. Lepiej nie zmuszać dziecka -
      każdy pediatra, ortopeda czy fizjoterapeuta Ci to powie (nawet dzisiaj w
      Pytaniu na Śniadanie smile. Jak już dziecko będzie gotowe, samo ruszy we
      wszystkich kierunkach (w przenosni i dosłownie).
    • kasia19j Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 11:53
      witam,moja karolinka zaczela siedziec sama dokladnie, w dniu w ktorym minęło 6
      m-cy od urodzenia!!teraz bawi sie tylko na siedząco, ale siadac sama nie
      potrafi, tylko dzwiga sie!na leząco jej juz nie pasuje.teraz am juz 6,5 m-ca i
      musze sie pochwalic przed wczoraj pierwszy raz wyrwalo jej sie MAMA i wczoraj
      tez to powtorzyla, dobrze ze bylo to przy swiadkach, bo by mi nikt nie
      uwierzyl!!wspaniale przezycie, czego i Wam zycze
    • buzinka1 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:10
      Witam!
      Moja Agatka za tydzień skończy 7 -mcy ale sama jeszcze nie siedzi. Za to od
      paru dni zaczęła raczkować smile) Teraz to nie mogę jej spuścić z oka nawet na
      chwilę bo dobiera się do wszystkiego oprócz zabawek (doniczki, firanka, półki).
      Jak widzę, każde dziecko rozwija się po swojemu i w swoim tempie.
      Pozdrowionka!
      Ania
      • elami1 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:20
        mój synek parę dni temu skończył 7 m-cy ale samodzielnie siedzieć jeszcze nie
        umie. Za to świetnie wychodzi mu pełzanie.
        pozdrawiam
        • driadea Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:23
          Moja córka pewnie siedziała ok. 6,5 miesiąca, ale nie potrafiła usiąść, tę
          sztukę opanowala do perfekcji około 8,5 miesiąca.
          Pozdrawiam, Aga
      • ryba2 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:23
        Moja Ola ma 7 m-cy i potrafi juz sama siedziec. Z samodzielnym siadaniem z
        pozycji lezacej ma jeszcze sporo klopotow (brzuszek jeszcze za slaby). Ale z
        pozycji pol lezacej czasem jej wychodzi.
        W trakcie wizyty pani neurolog powiedziala nam, ze na samodzielne siadanie ma
        jeszcze czas - nawet do 10 mca wiec nie ma sie czym martwic. Wiele dzieci
        prawdopodobnie "uczy" sie wszystkiego od razu tj. jednego dnia samodzielnie
        siada, zaczyna raczkowac i nagle wstaje.
        A z siedzeniem to u mojej Oli bylo tak: dlugo dlugo nic (nie potrafila sie
        utrzymac i przewracala sie) az tu pewnego ranka posadzilam ja w naszym lozku a
        niunia niby nigdy nic siedzi, zupelnie jakby robila to od zawsze smile
    • karolina_244 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:24
      około miesiaca lecz raczej wolał raczkowac teraz zamiast siedziec woli kleczec
      smiesznie to wyglada
    • haika Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:36
      Róża ma 5m i 2 tyg., rwała się do siadania od kiedy skończyła 3 m., teraz
      siedzi (posadzona)dość pewnie kilka minut, później się składa w pół bo ją
      stópki interesują smileJednak od tygodnia przekręca się z pozycji "na czworakach" -
      tak jakoś na bok i siedzi bokiem, podpierając się jedna rączką, śmiesznie to
      wygląda. Kiedy sadzam ją w łóżeczku - szuka szczebelków, trzyma się i wtedy już
      siedzi dłużej. Sama z pozycji leżącej na plecach się nie podciaga, tylko tak
      jak wspomniałam - leży na brzuszku, robi taki podskok - i już jest na
      czworakach, podgina jedną nogę w kucki, dźwiga się i siedzi sobie na boczku
      podparta. smile Więc tak jak sobie prognozowałam - chyba usiądzie z pozycji
      raczkującej jak się przez przypadek przewróci, albo nauczy podginać drugą
      nogę smile
    • renata20 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 12:42
      Ignaś ZACZĄŁ SIADAĆ SAM jak miał 6 miesięcy i tydzień i nic nie pokręciłam w
      tym względzie, ciągle znajdujemy go jak siedzi w łóżeczku po przebudzeniu,
      chociaż teraz zdarza się, że stoi na chwiejących się nóżkach i mocno trzyma się
      szczebelków
      • monia72 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 13:06
        Super! Nasze bubu siedzi samo juz od dosc dawna (7,5 mca aktualnie), potrafi
        dluo siedziec i sie bawic, z samodzielnym siadaniem jeszcze problemy chyba, ze
        z pozycji pollezacej, ale niestety juz rwie sie do chodzenia, chce stac w
        lozeczku i potrafi ustac. A my i tak czekamy kiedy zacznie raczkowac chociaz
        ani ja ani maz nie raczkowalismy jako dzieci!
    • bea-ta Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 14:06
      Syn usiadł samodzielnie jak miał 8 m z pozycji na brzuchu i bardzo był z tego
      zadowolony. Wczesniej zaczął raczkować. Nie probował się wcześniej podciagać i
      nie sadzałam go z podparciem z wyjątkiem karmienia. Pozdrawiam, Beata
    • wera_k Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 15:27
      Dziekuje Wam drogie mamy za wszystkie odpowiedzi. Zawsze to lepiej, jak
      czlowiek sobie skonsultuje. Moja mala (5,5 miesiaca) siedzi w swoim nosidelku,
      w ktorym ma pozycje pollezaca i tak sobie podciaga tulow , ze siedzi. ale ani
      nie siada ani nie siedzi. Caluski dla dzieciaczków z okazji ich dzisiejszego
      swieta
    • asientos Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 17:09
      Jak upadło ze stania na dupsko, czyli gdzieś tydzień temu - urodziła się
      24.09.2004r...
      • azia2004 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 21:30
        Tymcio cwiczyl, a raczej zadal cwiczen siadania od ok. 3,5 mies. W 5 mies
        zaczal sam siedziec - i absolutnie odmowil innej pozycji! Siedzi calymi dniami
        i sie bawi - jezeli przez przypadek sie przewroci - przy sieganiu po zabawke -
        jest krzyk, jakby go ze skory obdzierano. Trzeba go posadzic i jest spokoj.
        Teraz ma 7 mies i nie siada sam, ale od czasu siadania nie chce lezec na
        brzuszku.
        Ostatnio jest juz lepiej uspokoil sie, ze nikt tego siedzenia mu nie zabierze,
        wiec pozwoli postawic na czworakach lub troche na brzuchu (zaraz jak obrot na
        plecy), ale jeszcze nie raczkuje.
        Pozdrawiam
    • niki129 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 21:34
      W piatek 13 maja mial skonczone 8 miesiecy
      Agnieszka mama Antka
      www.niki.bobasy.pl
    • capribb Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 21:52
      Moja coreczka usiadla samodzielnie w wieku 8,5 miesiaca i bardzo szybko
      przeszla do pozycji stojacej. Zupelnie niepotrzebnie sie martwilam.
    • mamawiktorka1 Re: kiedy Wasze dziecko zaczelo siedziec? 01.06.05, 22:27
      Ok 9 m-ca, wcześniej juz raczkował, ale nie potrafił siedzieć, bez podpierania
      się jedną ręką. Właściwie to wszystko zrobił jednoczesnie, zaczął raczkować,
      potem usiadł, siedział i wstał, teraz spaceruje przy meblach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka