kasiek_km 27.06.05, 13:03 Jak są za a jakie sprzeciw - w związku z podaniem dziecku szcepionki skojarzonej? Zastanawiam sie jak dziecko to znosi...Napiszcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 13:34 a o ktora szczepionke ci chodzi, o WZWA+B? Odpowiedz Link Zgłoś
superniunia Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 13:36 Witaj ! z tego, co wiem nie wymyślono lepszej szczepionki- jej nazwa to Infanrix wprawdzie nie jest zbyt tania bodaj 130 zł -pierwsza druga już 219 zł ale naprawdę warto masz bowiem gwarancję, że dziecko jest po niej bezpieczne. Dowiedzialam się z pewnych źródeł, że szczepionka, ktorą oferują szpitale czyli darmowa - w pewnych przypadkach może u niektórych dzieci spowodować zapalenie opon mózgowych.Lepiej więc zapłacić i nie mieć świadomości tego ryzyka. A jak dzieci ją przechodzą - moja córeczka pierwszą przeszła niezbyt dobrze- była marudna i płaczliwa, nie mogła zasnąć na noc,a że wtedy miała jeszcze kolki to możesz sobie wyobraźić jaki mieliśmy z nią kłopot- nie gorączkowała -choć wiele dzieci ma lekką gorączkę i miała mimo wszystko dobry apetyt.Powodzenia Marzę Odpowiedz Link Zgłoś
syla27 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 13:43 "...nie jest zbyt tania bodaj 130 zł -pierwsza druga już 219 zł ja każdorazowo płaciłam 100 zł, o ile sumę 130 zł jestem w stanie zrozumieć (zależy jak przychodnia sobie to liczy), to tych 219 zł nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 14:31 Takie cos znalazłam: www.pzh.gov.pl/epimeld/kursy/2004/Mat_2_3.pps Pomijajac zalety tam opisane, płatne szczepionki sa najnowoczesniejsze. To, co jest gratis w ramach NFZ to najtansze dostepne na rynku, czyli starszej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tomduska Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 15:11 naszemu synowi od początku kupowaliśmy skojarzoną szczpionke z HIB. Bardzo sobie to chwale. Nie było żadnych skutków ubocznych, choć przygotowano mni ena ewentualna temperaturkę. Co do ceny, to za pierwszą płaciliśmy 100 zł ( ale niestety dwa ukłucia), następne juz po 130 zł. Jendo kłucie kilka choróbsk zlikwidowanych ). Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 15:42 minusem jest tylko to, ze trzeba za nia zaplacic u nas zero efektow ubocznych. placilam 110 zl - te 219 to jakas dziwna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
liska77 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 15:48 Moja mała na szczescie dostała ja za darmo w zwiazku z kłopotami neurologicznymi jakie miała - kłopoty sie na szczescie skonczyły, ale za kolejna dawke szczepionki tez nie musimy płacic Tak czy inaczej ja tez bym sie na nia zdecydowała Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 15:59 My też mieliśmy problem którą szczepionkę wybrać. I wybraliśmy zwykłą. I nie zgodzę się z koleżanką która pisze że dzięki skojażonej nie było żadnych przejść z maleństwem, bo to nie od tego zależy. Nasza mała jest po drugiej serii i też nic jej nie było. Moja ciocia jest lekarką i powiedziała że największą różnicą między tymi szczepionkami jest to że za ilość sprzedanych szczepionek skojarzonych lekarze dostają prowizję np: tygodniowy tydzień w górach. My wzieliśmy dodatkowo tylko HIB 40zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek_km Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 16:25 Dzięki za odpowiedź. Ja właśnie się zastanawiałam czy lekarze dostają jakieś profity od ilości sprzedanych sczepionek skojarzonych. Zastanawiam się jeszcze nad jednym jak zdecyduję się na pierwszą skojarzoną to później już trzeba brać następną skojarzoną czy też można przejść na te bezpłatne? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kamilka Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 16:55 pewnie mozna, ale ja wybralam skojarzona z hib ze wzgledu wlasnie na dziecko, synek dostal za jednym ukluciem chyba z 5 chorob, a tak musieliby robic to 4-5 razy, dziekuje, dla mnie doroslej osoby klucie to stres a co mowic dla takiego malenkiego dziecka, a lekarze no coz trudno jak nie w ten sposob to w inny na nas zarobia, mi po prostu szkoda kluc dziecka kilka razy! Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 17:06 Kłucia są tylko 2 w rączkę i w nóżkę. No chyba że chce się coś dodatkowo to wtedy kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 17:39 Można zacząc od zwykłych szczepionek i przejść na skojarzoną w następnych dawkach, ale nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda051 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 21:44 Kinga nie miała zadnych dolegliwosci anie objawów ubocznych. Podobno dlatego skojarzona jest lepsza od tych zwykłych. Boli tylko moment ukłucia, ale trzeba rozmasować i jest ok. I jest lepsza bo ma w sobie szczepionke przeciw Hib, a normalnie dzieci nie są na to szczepione, bo nie jest to w kalendarzu szczepień obowiązkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
izabeluna Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 27.06.05, 23:22 Polecam! Moje dziecko pierwsze szczepienie miało szczepionką zwykła, męczyło się 2 dni z bardzo wysoką gorączką,to było straszne. Drugie szczepienie było szczepionką skojarzoną i nie było żadnych efektów ubocznych, tylko więcej spało. Warto było zapłacić!Pewnie są dzieci które dobrze reagują na zwykłe, ale moje do nich nie należy. Wolę aby tak nie cierpiało.Poza tym jest w tej szczepionce także HIB a to jest dla mnie istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrzowski NIEPOLECAM 13.07.05, 15:11 Witam, moja córeczka miała ogromne problemy ze skórą - robiły jej się ropne krosty na całym ciele - począwszy od główki (do tej pory są strupki) aż po kostki. Męczyła się okropnie, miała stany podgorączkowe, wierciła się nie mogła spać. Poszliśmy z tym do naszego pediatry, który mówił o skazie białkowej i innych uczuleniach pokarmowych. Na marginesie dodam, że żona od dłuższego czasu nie spożywała nic co z białkiem mogło mieć cokolwiek wspólnego. Ponieważ było coraz gorzej ( wyglądało to makabrycznie bo Zuzia miała pół głowy pokryte jendą wielką skorupą, z której na dodatek się sączyło) poszliśmy do prywatnego lekarza, który stwierdził, że prywatne gabinety pełne są dzieci mających problemy po zintegrowanych szczepionkach. Dodał, że te szczepionki mają skutki uboczne ujawniające się po ok. 3 tyg. Czasem może skończyć się to głuchotą, porażeniem lub innymi ciężkimi powikłaniami. Najgorsze jest to, że te bezpłatne są jeszcze gorsze... Na logike dziecko zaszczepione na pięć różnych chorób jest za słabe by nie odbiło się to na jego zdrowiu. Ponieważ był to homeopata - dał nam kompozycje granulek, które, (o dziwo - bo bardzo sceptycznie byłem nastawiony do homeopatii) pomogły już na 2 dzień !!! To wielka radość słyszeć jak dziecko spokojnie śpi i oddycha bez żadnych problemów. Drugiej dawki szczepionki na pewno nie podamy. Pozdrawiam wszystkich rodziców i ich pociechy Marcin - Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
tomduska Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 28.06.05, 09:45 kupując skojarzoną szczepionkę dla Mikołaja, nie mysłałam nawet czy dobrze by było po zwykłych (darmowych) czy tez po tej płatnej będzie lepiej. Napewno nei przyszlo mi do głowy myślenie o "gratisach" dla lekarza i pielęgniarki obsługujących Mikołaja. Skoro nawet nauczyciele dostają dowody wdzięcznosci za sprzedaż odpowiednich podręczników, to nie obchodzi mnie co dostają w zamian lekarze. Jedno dla mnie było najabrdziej przemawiające, mniejsza liczba kłuć mojego dziecka. I to jest dla mnei najważniejsze, jego mniej te szczepienia bolą, a ja mam mniej nerwów zwiazanych ze zwalnianiem sie z pracy, żeby zdażyć do szczepienia, rozbieranie i ubieranie Malucha w poczekalni tez nie należy do naszych ulubionych rozrywek. Nie będę miała problemu z podjęciem takiej samej decyzji przy ewentualnych kolejnych dzieciaczkach. Polecam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_patulki Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 28.06.05, 10:33 moja córeczka po pierwszej skojarzonej była trochę marudna, następnych nawet nie odczuła. Ale każde dziecko może reagować inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia725 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 13.07.05, 19:42 Co to jest HIB? Odpowiedz Link Zgłoś
g_ba Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 13.07.05, 22:10 to jast bakteria Haemofilus influenzae typ B, która może powodować u dziecka bardzo ciężkie zapalenie opon mózgowych. Szepionka skojarzona jest dość droga, ale ja kupiłam i jestem baedzo zadowolona - żadnych objawów nieporządanych i mniej kłócia Odpowiedz Link Zgłoś
monia1973 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 14.07.05, 09:21 My podajemy dziecku tylko i wyłącznie szczepionki skojarzone(jesteśmy po drugim szczepieniu). Mały znosi je bardzo dobrze ponieważ: 1. O wiele mniej kłucia(przy 1 2 ukucia, przy drugiej tylko 1) 2. Są to szczepionki nowszej generacji 3. Przy kojarzonych szczepi się dziecko na jeszcze parę innych chorób. Minusem oczywiście jest to ze trzeba za nie płacić. Pierwsza nie jest tak droga, ale druga kosztuje już powyżej 100 zł. No ale cóż nie zamierzam oszczędzać na dziecku Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link Zgłoś
antenka78 Re: Pierwsze szczepienie - szczepionka skojarzona 14.07.05, 10:55 To ile placilas za 1? Mnie pierwsza kosztowala 120 a z tego co tu gdzies przeczytalam to 2 jest drozsza Odpowiedz Link Zgłoś