Dodaj do ulubionych

Potówki na buzi!!

18.07.05, 11:33
Moja mała ma straszne potówki na policzkach. Przemywam je 70% spirytusem.
Ostatnio położna powiedziała, że te potowki powstają, wtedy kiedy karmie
piersią i nie ma dostepu powietrza do policzkow. Czy to jest mozliwe??. Jak
sobie z tym radzić. Przemywanie spirytusem pomaga ale cały czas wychodzą
nowe. Co robić??
Obserwuj wątek
    • ewa_1111 Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 12:01
      U nas była podobna sytuacja, i okazało się że to skaza białkowa a nie potówki.
      Jesteśmy na diecie bezmlecznej a do buźki smarowania najlepszy jest Linomag.
      Policzki dziecka ze skazą mają jakby taką skorupkę i często jest to czerwone.
      Musieliśmy odstawić też orzechy, czekoladę, cytrusy. Kiedy jadłam te rzeczy
      Zuzia miałą właśnie taką skorupkę czerwoną. Po odstawieniu alergenów i
      smarowaniu kilka razy dziennie linomageim buźka jest znów śliczna. Pozdrawiam
      • aga55jaga Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 13:57
        a w jakim wieku jest twoje dziecko? Może to trądzik niemowlęcy albo odczyn
        alergiczny?
        • vit27 Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 14:21
          Dziecko ma 4 tygodnie to mi wygląda na typowe potówki.
          • dadies Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 15:01
            U nas lekarka też mówiła, że to potówki, później okazało się, że to skaza
            białkowa. Nutramigen i buźka ja brzoskiwnka
            • aga55jaga Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 15:10
              Jeżeli ci to tak wygląda to pewnie tak jest. Ale równie dobrze może to być
              jeszcze ten trądzik niemowlęcy. Moja Wiki miała zsypaną całą buźkę (dietę
              trzymałam więc to nie była na pewno alergia).A pod wpływem ciepła np przy
              karmieniu przyszczy przybywało. Często trzeba przemywać buźkę też przegotowaną
              wodą i czekanie. Samo minie. Jednak dietę też weź pod lupę. Nie zaszkodzi.
              Właśnie takie odczyny alergiczne pojawiają sie najczęściej u maluszków w tym
              wieku
    • bianka26 Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 15:21
      Mój brzdąc mial ten sam problem w okolicach 3-4 tyg. Przeszło po miesiacu. Spirytusem nie przeieraj, lepiej sudocremem-u nas byly efekty.
    • kangur4 Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 16:09
      Ja bym stawiała na trądzik. Moja córka dostała go jak miała ok 2 tygodni.
      Lekarka obejrzała i zawyrokowała: uczulenie na mleko! Chciałam ją zabić, bo ja
      bardzo lubię mleko i przetwory mleczne. Zamiast zabić, puściłam jej diagnozę
      mimo uszu (czasem intuicja matczyna nie zawodzi!). To był najzwyklejszy w
      świecie trądzik z ropnymi wypryskami. Matylda wyglądała jak nastolatka, a mnie
      ręka świerzbiła, żeby jej to powyciskać.
      Przemywanie wodą i smarowanie czystym olejkiem ze słodkich migdałów być może
      pomogło, w każdym razie trądzik znikł bez śladu po 3 tygodniach.
    • edytagolabek Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 22:03
      Moja Zuzanka ma to samo od 7 tyg, Czasem to przygasa a czasem wysypuje i sama
      nie wiem co robić. Czy nie przejść na dietę.
    • mamaczarusia Re: Potówki na buzi!! 18.07.05, 22:10
      U mojej Olci w 3-cim tyg życia buźka wyglądała fatalnie (krostki, plamy i
      różne inne tekie przechodziły na czółko, we włosy i schodziły na klatke
      piersiową). Podejrzewałam alergię tym bardziej, ze Starszak ją ma. Dermatolog
      zdiagnozowała 3 w 1: potówki, trądzik niemowlęcy i rumień toksyczny. Zabroniła
      używania czegokolwiek natłuszczającego. Zaleciła przemywanie delikatnym
      roztworem nadmanganianu potasu i smarowanie białą papką. Pomogło po 2
      tygodniach. Teraz bużka jest piękna mimo, ze pozwalam sobie na lekki nabiał.
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka