wisienka89 02.09.05, 13:07 Mam pytanie, kiedy wprowadza sie do zupek dziecka żółtko i jak się je gotuje tzn, czy surowe rozprowadza sie w zupce, czy gotuje osobno u uciera z reszta zupki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodasoft2 Re: kiedy żółtko? 02.09.05, 14:18 też mnie ciekawi kiedy. Napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: kiedy żółtko? 02.09.05, 14:32 Gdy dziecko skończy 7 miesięcy podaje się co drugi dzień po pół gotowanego na twardo żółtka. Jajko powinno gotować się przez 10 minut. Żółtko rozetrzeć widelcem (chociaż i tak w zupce sie poskleja) i podawać w zupkach warzywnych - nie mięsnych. Mięso zawiera juz sporo białka i dlatego do tych dań nie dodaje się żółtka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: kiedy żółtko? 02.09.05, 14:46 Dodam też, że moja mała zaczęła jeść stałe produkty oprócz mleczka oczywiście, w 4 mies. Mamy które karmią piersią do 6 mies.wprowadzają inne jedzonka później. Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: kiedy żółtko? 02.09.05, 14:41 Żółtko wprowadziłam od 6 mies. najpierw pół żółtka na zupkę co drugi dzień (jednego dnia mięsko, drugiego żółtko), a potem daje się całe żółtko w zupce co drugi dzień. Znam dwa sposoby podawania żółtka: 1. Jajko gotuje się na twardo, a potem przeciera się żółtko przez siteczko i dodaje do zupki. 2. Zarzuca się surowe żółtko na zupkę "roznosi" (najlepiej widelcem)i gotuje się chwilkę, aż zrobią się z żółtka takie malutkie "fafrocle". Ja zastosowałam druga metodę, która wydała mi się wygodniejsza. Polecam dawanie żółtka ze względu na cholesterol, który zawiera, a który też jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju malucha. Odpowiedz Link Zgłoś